Acasa Travel Moods Activ Visul american: pentru prima oară în excursie la New York

Travel Mood Activ

Visul american: pentru prima oară în excursie la New York

O primă excursie la New York îți dezvăluie locul care nu doarme niciodată și orașul în care nu ai cum să te plictisești. Descoperă cum se cuvine ritmul trepidant al unei metropole-vedetă, eroul principal al celor mai multe filme americane.

În excursie la New York nu te vei plânge de aglomerație, de vreme... de nimic. Și asta pentru că orașul acesta are o atât de mare forță de fascinație încât te va seduce clipă de clipă cu clădirile sale impresionante, cu parcurile și istoria lui, dar mai ales cu poveștile oamenilor care l-au locuit și l-au transformat în punctul zero al civilizației vremurilor noastre.

Cum ajungi:

Sunt foarte multe companii aeriene care merg din Europa către New York, iar un motor de căutare ți le afișează pe toate. Fie că preferi să mergi cu o anumită companie, că vrei să zbori mai puțin sau într-o anumită perioadă a anului sau ai alte preferințe, ai de unde să alegi.

Nu uita că poți ateriza în excursie la New York pe unul dintre cele trei aeroporturi internationale: John F. Kennedy, Newark sau La Guardia. De acolo, drumul către marele oraș este simplu dacă îți programezi un transfer privat sau în sistem de sharing sau îți rezervi cu ceva timp înainte (ca să economisești timp, bani și să ai siguranța unui mijloc de transport confortabil) un taxi.

 

Experiențe pentru travel mood activ în prima excursie la New York

1. Lasă-te surprins de Big Apple

Cu o simplă hartă la îndemână și cu o curiozitate de nestăvilit, începe să cutreieri străzile care îți sunt deja familiare, parcă, și străbate cartierele orașului, unul după altul. Peste tot este ceva de văzut, ritmul orașului nu scade aproape nicicând, dar ai să vezi cum peisajul se schimbă, pe măsură ce ajungi în Brooklyn, Soho, Greenwich Village sau Chelsea.

Sau începe ca un turist clasic și fă un tur cu autobuzul care îți arată cele mai importante obiective turistice din New York. Double-decker-ul te poartă către Greenwich Village, locul boemei din oraș, spre SoHo, unde găsești cele mai cool buticuri de designer, sau spre clădirile emblematice ale metropolei, precum The Metropolitan Museum of Art, Empire State Building sau Ground Zero, construit pe locul tragicului atac de la 11 septembrie.

pin icon

Citește și alte articole despre New York

2. Ghidat, prin New York

Dacă nu vrei să îți scape nici un detaliu al istoriei de care mustesc străzile din New York, poți opta pentru un tur ghidat de cinci ore, de-a lungul căruia te vei deplasa atât cu autobuzul, cât și cu barca.

Treci prin Wall Street și află-i câteva dintre secrete, reculege-te o clipă la 9/11 Memorial, fă o croazieră către Statuia Libertății și spre Ellis Island, ca să vezi locul de intrare în țară a milioanelor de migranți care au construit America, și admiră orizontul spintecat de zgârie-nori în Manhattan, dar și Brooklyn Bridge. Și, desigur, încheie-ți ziua în Central Park, pe care îl recunoști din atâtea filme, uriașa grădină urbană din mijlocul orașului.

3. Spre Statuia Libertății și Ellis Island

Află de ce Statele Unite au avut dintotdeauna reputația de a fi “tărâmul celor liberi” mergând într-un tur ghidat spre Statuia Libertății, poate cel mai emblematic monument pe care îl vezi în excursie la New York.

Află istoria grandioasei statui, urcă pe punțile care îți revarsă în față una dintre cele mai recognoscibile priveliști ale lumii, iar apoi pornește cu feribotul către Ellis Island, unde ghidul, dar și expozițiile din Great Hall, îți dezvăluie atâtea istorii despre cele 12 milioane de oameni care au trecut pe aici în căutarea visului american.

4. Empire State of Mind

Nu poți să ajungi pentru prima oară la New York și să nu vizitezi una dintre clădirile ei celebre, istorica Empire State Building, într-un tur impresionant. Calci cu emoție în lobby-ul uriaș, restaurat, cu plafoane Art Deco, iar apoi mergi sus, la etajul 80, unde afli totul despre construcția, planurile și arhitectura acestei clădiri iconice dintr-o expoziție ca un omagiu adus miilor de lucrători care și-au adus contribuția la acest proiect atât de ambițios.

Încă mai sus, la etajul 86, se află principalul punct de observație – și totodată cel mai înalt astfel de observator în aer liber din New York –, unde tragi aer în piept și te pregătești să deschizi ochii larg, foarte larg. Pentru că ai ce vedea, în toate direcțiile, fie că privești spre Central Park, spre Hudson, spre Brooklyn Bridge sau Times Square.

5. Ground Zero: emoție și reculegere

Nu ai cum să mergi pentru prima oară în excursie la New York și să nu ajungi la Ground Zero, locul ce comemorează tristul, dar atât de prezentul moment al istoriei orașului, momentul care avea să schimbe lumea așa cum o știm astăzi. Un tur te poartă, timp de 90 de minute, prin muzeul 9/11, dar și la One World Observatory, de unde poți admira panorama orașului, dar începe în vecinătate, în locurile unde au fost aduși cei salvați sau de unde s-au mobilizat medicii și pompierii.

Turul este ghidat de o persoană care are conexiuni personale cu tot ceea ce s-a întâmplat aici, iar poveștile dramatice de eroism pe care le vei auzi vor veni să completeze emoția monumentelor închinate memoriei celor care au murit în 2011 la World Trade Center.

6. În croazieră în Manhattan

Cum să nu vezi Manhattan-ul de pe apă dacă tot ești în excursie la New York și arzi de nerăbdare să descoperi tot ce are de arătat acest oraș fabulos? O croazieră de-a lungul căreia treci prin trei râuri, pe sub șapte poduri și vezi zeci de obiective turistice din New York este un adevărat festin vizual.

Lasă-te purtat lin pe ape și privește spre One World Trade Center Freedom Tower sau spre Brooklyn Bridge și ascultă cu atenție poveștile fascinante despre istoria fiecărui loc pe care îl vezi.

7. Panorama de la Top of the Rock

O vizită la observatorul Top of the Rock de la Rockefeller Plaza îți arată orașul de la înălțime, cu mile după mile care ți se întind în față, nestingherite decât de impresionanții zgârie-nori.

 

Bucură-te de cadoul atât de generos lăsat de John D. Rockefeller tuturor celor care iubesc New York-ul, de clădirea magnifică (la vremea la care a fost construită, cel mai mare astfel de complex privat) cu detaliile ei Art Deco, și de bogata ei istorie, și privește înainte. Pentru că, din acest punct strategic, metropola ți se așterne înainte și înțelegi de ce atâția oameni sunt fascinați pentru totdeauna de mirajul vieții de aici.

8. The Met doar pentru tine

Nu, nu o să fie ca în celebrul film O noapte la muzeu, dar ai ocazia să vizitezi faimosul Metropolitan Museum of Art într-un tur privat de o oră și jumătate, înainte să fie deschis marelui public, dis de dimineață.

Milenii de istorie doar la dispoziția ta, alături de unele dintre capodoperele umanității – nu e deloc cel mai rău fel de a-ți începe ziua, mai ales că ești însoțit de un angajat al muzeului care te poartă printre cele mai prețioase piese ale colecțiilor permanente, de la artefacte din temple egiptene la tablouri ale maeștrilor din vechime, și până la cele mai uluitoare opere de artă modernă.

Experiențe speciale

9. O aventură culinară

Inima New York-ului pulsează neîncetat, și chiar aici este locul unde te poți aventura într-o excursie culinară printre numeroase locații unde își practică îndemânarea gastronomică artizanii locali.

Nu doar că vizitezi Times Square sau Grand Central Terminal și afli povești despre toate obiectivele turistice pe care le întâlnești pe drum, dar, mai ales, te oprești să savurezi cea mai bună felie de pizza din oraș sau o cafea gourmet care te revigorează, aflând totul despre acele mici locuri frecventate de localnici, pline de farmec și unde mâncarea este delicioasă.

10. Pe bicicletă în Central Park

Central Park este la fel de iconic pentru New York ca și Brooklyn Bridge sau Rockefeller Center, așa că merită să îl explorezi pe bicicletă, străbătând mai bine de 75 de kilometri de pistă, printre poduri, pajiști, lacuri, monumente și grădini.

Relaxează-te în oaza aceasta urbană imensă și vizitează Conservatory Garden, Central Park Zoo sau Belvedere Castle, dar mai ales oferă-ți timp să te bucuri de unul dintre cele mai celebre (și mai romantice) parcuri ale lumii.

11. O degustare de vin – West Village sau East Village?

O excursie la New York este lucrul care îți demonstrează ritmul palpitant în care se desfășoară viața acestui oraș, deci nu rata ocazia să guști farmecul agitat al metropolei. Mergi la o degustare de vin în West Village, plimbă-te prin SoHo și oprește-te în două locații fabuloase unde încerci combinații speciale între preparatele culinare și felurite vinuri.

Sau încearcă o experiență similară într-un alt cartier, în East Village, de-a lungul căreia încerci cele mai năstrușnice cocktailuri, în timp ce descoperi vibrația nocturnă a unui district plin de localuri. Un loc dinamic (plin de foste baruri ascunse din vremea prohibiției), companie plăcută și cei mai iscusiți barmani și mixologi care sunt gata să te uimească – o modalitate cel puțin interesantă de a te bucura de noaptea din New York.

12. Jazz în Harlem

O experiență cu adevărat specială te așteaptă într-un tur care te invită să plonjezi în tradiția muzicală a Harlemului, trecând pe lângă cele mai celebre locații, de la Apollo Theater la Savoy Ballroom, unde încă se aud vocile lui James Brown sau Ella Fitzgerald.

Ia cina la Sylvia’s Restaurant înainte de un show de zile mari cu jazz live așa cum numai în New York se face. Iar în nopțile de luni întoarce-te în timp către swing-ul trepidant al glorioșilor ani ’20 cu o lecție de dans.

13. Survolează orașul

Ia-ți la revedere în stil de la acest oraș atât de plin de viață – zboară cu elicopterul de pe heliportul din Battery Park și privește, de deasupra, One World Trade Center, Woolworth Building, Statuia Libertății, Brooklyn Bridge și multe, multe alte obiective iconice.

Clădirile Empire State, New York Times sau Chrysler sunt complet diferite atunci când sunt admirate de sus în jos, dar deloc mai puțin impresionante, și la fel sunt și sutele de hectare verzi pe care Central Park le pune între milioanele de tone de beton ce alcătuiesc orașul.

Dacă îți mai rămâne timp și fascinația ta pentru New York te îndeamnă să descoperi mereu mai mult, încearcă și alte experiențe  care îți arată orașul într-o lumină mereu nouă și diferită.

Pentru mai multe idei despre ce poți face la New York, consultă secțiunea de Experiențe, iar pentru a afla mai multe detalii despre destinație accesează zona de Informații Utile.

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.