Acasa Travel Moods Activ Atracții turistice Viena – Top 10 muzee de vizitat

Travel Mood Activ

Atracții turistice Viena – Top 10 muzee de vizitat

Atracțiile turistice din Viena nu dezamăgesc niciodată – vechea reședință regală concentrează un număr uriaș de grădini și palate, iar dintre acestea din urmă, multe sunt astăzi muzee, mărturii incontestabile ale grandioasei epoci imperiale.

Dacă îți dorești să descoperi orașul într-un travel mood activ, alege acele atracții turistice din Viena care vorbesc despre istoria strălucită a orașului și despre cuceririle sale culturale.

De la științe la arte vizuale și de la muzică la istorie naturală și științe, lista de muzee din Viena este extrem de lungă, cu peste o sută de astfel de instituții. Prietenoase, moderne și pline de comori, ele se află pe lista celor mai importante obiective turistice din Viena, alcătuind un patrimoniu cultural de invidiat, care abia așteaptă să fie dezvăluit călătorilor curioși.

Cum ajungi

Zborurile către această destinație sunt numeroase și foarte convenabile, plus că durează și foarte puțin.

Odată ajuns, ești gata să pornești în descoperirea atracțiilor turistice din Viena dacă ți-ai rezervat din timp un transfer privat către oraș, online, sau dacă mergi cu trenul.

Foarte util

Pentru a descoperi cele mai tentante atracții turistice din Viena în cel mai simplu mod, se dovedește de mare ajutor un pass de o zi, două sau șase, pe care îl achiziționezi lângă Karlsplatz, și care îți oferă intrare gratuită la peste 60 de obiective, dar și acces nelimitat la autobuzele „hop-on hop-off” pentru întreaga perioadă. Astfel, ai asigurat drumul între locurile pe care le vizitezi, informațiile de calitate, dar și acces rapid, fie că vrei să ajungi la House of Music, să te dai în roată sau să vizitezi Schonbrunn și să explorezi MuseumsQuartier.

Cele mai interesante muzee din Viena ce trebuie vizitate

1. Muzeul de istorie a artei (Kunsthistorisches Museum)

Clădirea muzeului are o poveste colosală, pe măsura ambițiilor imperiului ce a comisionat-o în 1857. Ani mai târziu, după alegerea arhitecților, în 1871, a început construcția, care a fost deschisă publicului două decade mai târziu și încă fascinează cu cupola sa, cu arcurile dramatice și cu decorațiunile neo-baroce.

Cât despre colecții, muzeul găzduiește comori inestimabile, fie în cea destinată Egiptului și Orientului Apropiat, fie în cea de antichități grecești și romane, fie în colecția numismatică sau în bibliotecă. Sunt notabile și armureria, dar și colecția de instrumente muzicale istorice. Iar colecția de artă, dezvoltată pe bazele puse de achizițiile imperiale, se poate lăuda cu capodopere semnate de Titian, Veronese, Tintoretto, Rubens, Van Dyck, Albrecht Durer, dar și de Vermeer, Rembrandt sau Raphael.

2. Albertina, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Viena

Albertina găzduiește, încă din 1805, una dintre cele mai prețioase colecții de artă ale lumii. Clădirea muzeului de astăzi, un palat vienez neoclasic glorios, își ia numele după cel al fondatorului colecțiilor, ducele Albert, și a suferit de-a lungul timpului o mulțime de modificări.

Așa cum îl vedem azi, complexul există, însă, din 2003, de la restaurarea care a readus Albertina la splendoarea de odinioară. Ar fi greșit să numeri muzeul printre acele comune atracții turistice din Viena, pentru că el este mult mai mult de atât.

Explorează-l în detaliu, cu încăperile oficiale, apartamentul spaniol (unde a locuit temporar familia regală spaniolă), curtea Hartmann, scările Sphinx, descoperă camera Rococo (unde prințesa Henriette de Nassau-Weilburg preda copiilor) sau Musensaal, locul pentru ceremonii și mari baluri, cu candelabrele sale de cristal sub care se mai aud, parcă, pașii dansatorilor.

Admiră în detaliu colecțiile permanente de tablouri, desene, fotografie și arhitectură, și bucură-te și de expozițiile temporare care se succed mereu aici.

3. Muzeul de Istorie Naturală, unul dintre cele mai interesante muzee din Viena

Un adevărat templu al cunoașterii, închinat gândirii umane și posibilităților ei, Muzeul de Istorie Naturală din Viena trebuie pus pe lista acelor obiective turistice din Viena care trebuie vizitate căci este faimos în toată lumea pentru colecția incredibilă de obiecte unice, din care face parte Venus din Willendorf (unul dintre cele mai vechi artefacte din lume, estimată la 29 de mii de ani). Dar dinozauri, schelete ale unor mici sau mari animale extincte acum, și multe altele alcătuiesc ansamblul unei unice atracții turistice în Viena.

Cea mai mare și mai veche colecție de meteoriți, expoziția permanentă despre evoluția humanoizilor, un nou planetariu digital deschis la aniversarea de 125 de ani a muzeului – toate se află printre lucrurile pe care vrei să le explorezi odată ce ajungi aici. Nu uita, odată îmbarcat în călătoria virtuală pe Calea Lactee, de oamenii de știință care încă lucrează aici, în cea mai mare facilitate de cercetare din Austria (care nu ține de vreo universitate) – te va impresiona gândul că toată cunoașterea strânsă aici e rezultatul a sute de ani de pasiune din partea monarhilor luminați, dar și de setea de știință a cercetătorilor și a exploratorilor.

pin icon

Citește și alte articole despre Viena

4. Technisches Museum Wien

Unul dintre cele mai vechi muzee din lume dedicate tehnicii, bijuteria de pe Mariahilfer Strase are o istorie de mai bine de un secol – fiind fondat în 1909 de Împăratul Franz Joseph. De atunci, muzeul colecționează și oferă publicului inovații tehnice și științifice care au schimbat lumea, din domenii precum energie și minerit, informații și comunicații, transport și nu numai.

Odată ajuns aici, înțelegi perfect în ce fel ne influențează tehnologia viețile personale, dar și societatea, și privești înmărmurit la complexitatea pe care aceasta a atins-o acum. Partea bună este că toate descoperirile sunt prezentate într-un mod interactiv și ușor de înțeles, dar și în context cultural – iar vizitatorii de toate vârstele se pot bucura de același muzeu prin experiențe diferite.

5. MuseumsQuartier

Un complex cultural ca nici un altul, MuseumsQuartier adună peste 70 de facilități culturale, dar și cafenele și magazine. Cu clădirile sale de secol XVIII și XIX și cu construcții contemporane, cu multele curți pentru relaxare, pare o oază în mijlocul orașului și este locul în care te poți pierde cu zilele, dacă te afli în căutare de atracții turistice în Viena, din simplul motiv că multe dintre ele se află chiar aici.

O mulțime de activități culturale gratuite se desfășoară aici de-a lungul sezoanelor, de la performance-uri la concerte, dar nu ignora nici muzeele într-un city break în Viena.

Leopold Museum

Cu o colecție de peste cinci mii de obiecte, din care fac parte cele mai importante capodopere ale lui Egon Schiele, muzeul cuprinde exemple inestimabile de artă austriacă.

De la Gustav Klimt (a cărui operă celebră, Death and Life, se află aici, la Oskar Kokoschka, Alfred Kubin sau Richard Gerstl, găsești mostre incredibile de artă sub acoperișul muzeului Leopold.

Mumok

Cel mai mare muzeu din Europa Centrală dedicat artei moderne și contemporane e, și el, parte din MuseumsQuartier, cu clădirea de bazalt ce găzduiește lucrări importante ale modernismului clasic, ale pop art-ului sau mișcării Fluxus.

Nu lipsește, desigur, acționismul vienez, cum nu lipsesc nici instalațiile contemporane. Arta experimentală, de la Picasso la Warhol, e acasă la Mumok, unde vizitatorii sunt întâmpinați și cu activități interesante pentru orice categorie de vârstă.

Kunsthalle Wien

Un alt punct popular printre atracțiile turistice din Viena se află tot în MuseumsQuartier și este chiar Kunsthalle Wien, locul dedicat expozițiilor de artă contemporană care mențin vie dezbaterea publică pe această temă și care s-a făcut remarcat în toată lumea prin show-urile pe care le organizează.

Fotografie, video, instalații, new media – orice temă ar avea și prin orice mediu s-ar exprima artiștii, e cert că expozițiile acoperă subiecte interesante ale vremurilor noastre.

ZOOM – Muzeul copiilor

Parte din MuseumsQuartier, ZOOM este primul muzeu dedicat copiilor din Austria, dar este mai orientat către arte decât altele similare, iar politica este una de încurajare a celor mici să atingă și să întrebe despre exponate, ceea ce îl face irezistibil pentru familiile cu copii printre atracțiile turistice din Viena.

Așa că puștii pot să exploreze liniștiți și să lucreze în mici echipe, în diferitele programe, expoziții și workshop-uri, de unde vor pleca cu impresii puternice și cu o mulțime de cunoștințe noi. Științele, arta, arhitectura și cultura sunt analizate din perspective interesante pentru copii în expoziția Hand’s on (pentru cei între 6 și 12 ani), ZOOM Studio se adresează celor cu vârste între 3 și 12 ani cu ateliere simpatice, iar studioul de film animat îi invită să își scrie propriile povești. Iar la ZOOM Ocean aventurile în lumea de sub ape sau de pe corăbii prind viață.

6. 21er Haus

Deschis din 2011, 21er Haus adăpostește o colecție impresionantă de artă contemporană și a găzduit nenumărate expoziții temporare în clădirea impresionantă, care a fost construită de Karl Schwanzer pentru Brussels World Exhibition în 1958 și care a câștigat Grand Prix d’Architecture.

70 de ani de artă modernă și contemporană austriacă ți se desfășoară în fața ochilor în acest loc care este animat și de performance-uri, vizionări de film, conferințe și concerte.

7. Muzeul Vienei

Nu poți cunoaște cu adevărat secolele de istorie glorioasă a Vienei fără să vizitezi măcar una dintre locațiile Muzeului dedicat strălucitoarei capitale și locuitorilor săi remarcabili. Principala clădire se află în Karlsplatz , dar mai sunt o mulțime de altele, precum Hermesvilla sau casele memoriale ale compozitorilor.

Vizitându-le, înțelegi amestecul de artă și istorie ce definește orașul – de la descoperirile arheologice ce datează din epoca romană la vitralii spectaculoase, arme și armuri, hărți și picturi baroce. Și colecția de obiecte din secolul XIX este notabilă, pentru că descrie viu un stil de viață apus, dar și expoziția permanentă dedicată orașului la 1900 – cu lucrări de Klimt, Schiele și Gerstl.

8. Muzeul de arte aplicate al Austriei – MAK

Muzeul de arte aplicate al Austriei, pe scurt MAK a fost fondat în 1863 ca o colecție unică de exemple de artă aplicată și de artă contemporană, iar cea mai importantă colecție se află în Ringstrase, unde se păstrează o serie uriașă de capodopere artistice și intervenții contemporane. În contrast cu aceasta, MAK Design Lab examinează ceea ce înțelegem astăzi prin design, iar expozițiile temporare prezintă exemple interesante de arte, design, arhitectură sau new media.

 

Biblioteca încurajează studiul individual în cea mai plăcută atmosferă, iar vibe-ul general, încurajat și de restaurant și de cafenele, este unul de casă prietenoasă a artelor și a iubitorilor lor. Arhitectura interesantă, sculpturile (MAKlite e un must see), intervențiile în spațiul urban, toate vorbesc despre importanța artelor aplicate pentru societatea largă.

9. Museum of Art Fakes

Muzeul Falsurilor e unic în Europa și este una dintre acele atracții turistice din Viena care te vor amuza. Situat chiar peste drum de casa lui Hundertwasser, muzeul are o colecție „prețioasă” de lucrări falsificate de cei mai faimoși „infractori artistici” – adică Han van Meegere, Eric Hebborn, Tom Keating și mulți alții – și de plagiate după Schiele, Rembrandt, Matisse sau Chagal.

Interesant este că poveștile lor sunt la fel de inedite ca cele ale artiștilor și ale lucrărilor originale – cum e, de pildă, istoria conform căreia Van Meegeren l-a convins pe Hermann Goring să cumpere un Vermeer fals în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Le afli pe toate, laolaltă cu informații despre diferențele dintre un fals identic, un fals în stilul artistului și o copie, și te amuzi copios.

10. Muzeul ceasurilor

Parte din Muzeul Vienei, Muzeul Ceasurilor din Schulhof 2, în mijlocul orașului, este o inedită atracție turistică în Viena și deține una dintre cele mai importante astfel de colecții din Europa, cu sute de ceasuri de pe tot întinsul pământului. Exponatele spun istoria timpului – la propriu – prin intermediul tehnologiilor inovatoare și precise care îl măsoară, în piese unicat, multe decorate în stiluri extraordinare.

Găsești în muzeu fascinante ceasuri astronomice, adevărate bijuterii, obiecte Biedermeier sau Belle Epoque, penduluri, ceasuri de buzunar, de masă sau de comodă, cu mecanisme incredibile, de la cele mai mici, pentru ceasuri de mână, la cele cântărind o tonă, cum este cel instalat inițial în turnul de sud al Catedralei Sfântului Ștefan. Pierde-te în ritmul dictat de ceasul Cajetano, construit de un călugăr, care calculează fusul orar, dar și mișcările planetelor și eclipsele de lună și de soare.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.