Acasa Travel Moods Explorare Vacanță Lisabona: 8 idei pentru excursii de o zi

Travel Mood Explorare

Vacanță Lisabona: 8 idei pentru excursii de o zi

Mergi într-o vacanță în Lisabona, noua destinație hot a Europei, care atrage neîncetat călători cu poziționarea ei splendidă lângă Atlantic, clădirile emblematice, cultura contemporană și sunetul melancolic al muzicii fado. Și, cât ești acolo, fă-ți timp pentru câteva excursii de o zi care te poartă în locuri uimitoare.

O vacanță la Lisabona este o idee seducătoare, cu siguranță, dar cu atât mai mult dacă iei în considerare numeroasele obiective demne de cunoscut și explorat din vecinătatea capitalei de la Atlantic. Poți ajunge aproape oriunde în excursii de o zi către situri arheologice, orășele medievale pline de șarm sau castele musting de o întunecată istorie. Sau, de ce nu, către stațiunile în care își petreceau vacanțele membrii de altădată ai aristocrației.

Orașul medieval Sintra, cu palatul Quinta da Regaleira, capul Roca și stațiunile Cascais și Estoril - toate într-o excursie eveniment

Prima destinație din această excursie fabuloasă este orașul medieval Sintra, un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO și unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Palatele și castelele sale, grădinile și parcurile superbe i-au dus faima în lumea întreagă. Le vezi pe toate, vizitezi palatul Pena și grădinile sale, admiri palatul Monserrate și ai ocazia să faci o vizită la Quinta da Regaleira, un palat înconjurat de grădini luxuriante, lacuri, grote și construcții enigmatice, ce ascund sensuri alchimice obscure, evocate de francmasoni, cavaleri templieri și rozacrucieni.

Continui apoi spre cel mai vestic punct al Europei, capul Roca. Călătorești de-a lungul coastei, întâlnești Atlanticul la prăpastia Boca do Inferno (Gura Infernului) și te oprești în Cascais și Estoril, cândva refugii pentru familia regală portugheză și pentru aristocrația europeană.

 

Excursie la Sesimbra: traversezi podul Vasco da Gama, faci o oprire în Setúbal și călătorești prin parcul natural Arrábida

O vacanță în Lisabona nu te poate ține doar între granițele orașului, cât timp te așteaptă atâtea frumuseți de explorat și în afara lui. O excursie de o zi la Sesimbra, un mic oraș pescăresc fermecător, este oricând o idee faină, mai ales că-ți oferă pe drum bucurii nebănuite. Îți începi ziua traversând cel mai lung pod din Europa, podul Vasco da Gama (17 kilometri lungime), ce leagă Lisabona de partea din sudul râului Tagus.

Pe drum, te oprești în Setúbal, pentru o scurtă plimbare de recunoaștere, și vizitezi celebra piață locală de pește, fructe și legume. Mai departe, traversezi parcul natural Arrábida, o minunăție a naturii, situată lângă mare, și iei prânzul pe una dintre plajele sale. Înainte de a ajunge în Sesimbra, vizitezi un castel maur, situat în vârful unui deal, după care îți petreci timpul pe străzile pietruite ale micii așezări, descoperindu-i istoria și savurând produse de patiserie tipice, făcute și vândute doar în Sesimbra.

Excursie la Évora & Monsaraz, două așezări medievale superbe din sudul Portugaliei

Vizitează frumoasele orașe Évora & Monsaraz, într-o excursie incredibilă de o zi, și adâncește-te în istoria medievală a Portugaliei. Pe parcursul călătoriei, ai ocazia să explorezi cele mai interesante atracții din regiunea geografică, istorică și culturală din sudul Portugaliei. Traseul special ales îți permite să te bucuri de unele dintre cele mai bune vinuri și uleiuri de măsline din regiunea Alentejo. Cum ajungi la Évora, orașul-muzeu ale cărui rădăcini coboară până în timpurile romane, înțelegi imediat de ce este inclus în patrimoniul UNESCO. Orașul și-a trăit vremurile de glorie în secolul al XV-lea, când a devenit reședința regilor portughezi.

Calitatea sa distinctivă este dată de casele văruite în alb, decorate cu mozaicuri maure și cu balcoane din fier forjat, datând din secolele XVI-XVIII. Vizitezi templul Dianei, simbolul orașului, și cea mai mare catedrală medievală din Portugalia, admiri faimoasa capelă din oase din interiorul bisericii São Francisco, după care savurezi un prânz delicios pe străzile liniștite ale orașului. Mai departe, te îndrepți spre Monsaraz, unde vizitezi castelul medieval Monsaraz și te plimbi prin fermecătoarea așezare, unde timpul pare că a încremenit.

Excursie la la Óbidos, Nazaré, Batalha și Fátima

Părăsește Lisabona pentru o zi și pornește într-o excursie impecabilă spre Óbidos, Nazaré, Batalha și Fátima. Drumul îți oferă priveliști superbe, care te pregătesc pentru vizita în romanticul sat Óbidos, de care te îndrăgostești în timp ce admiri arhitectura sa medievală, inclusiv castelul și zidul său fortificat.

Continui pe coasta Atlanticului, trecând de sate pitorești, ca Foz do Arelho și São Martinho do Port, până să ajungi în orașul pescăresc Nazaré, unde te oprești pentru prânz și te bucuri de priveliști, din vârful stâncilor Nazaré.

 

Mai departe, drumul continuă spre Batalha, unde descoperi uimitoarea mănăstire Batalha din secolul al XIV-lea, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. În cele din urmă, ajungi la Fatima, pentru a vizita faimosul sanctuar, unul dintre cele mai importante situri ale creștinismului, ce primește în jur de 5 milioane de vizitatori anual.

 

Pe urmele cavalerilor templieri: vizită la castelele și mănăstirile faimosului ordin

Descoperă istoria cavalerilor templieri și mergi într-o excursie ce te poartă spre satele Constância și Tomar, două așezări importante ale ordinului sfânt al călugărilor luptători. Tomar a fost capitala templieră a Portugaliei și Spaniei și una dintre cele mai importante din lumea medievală.

Principalul monument al orașului este mănăstirea Tomar, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. La mică distanță de Tomar se află castelul Almourol, un monument emblematic al orașului care a fost cândva condus de cavalerii templieri. Castelul Almourol și orașul Tomar sunt exemplele perfecte pentru a înțelege mistica templierilor, bărbați care erau în același timp cavaleri războinici și călugări, care trăiau sub o disciplină militară și spirituală strictă.

Excursie la trei crame impresionante din Setúbal, cu degustări ale celor mai bune vinuri din regiune

În vacanță în Lisabona ai ocazia să descoperi gustul celor mai bune vinuri din Portugalia, într-o excursie în regiunea Setúbal. Aventura te poartă spre Azeitão, o așezare splendidă, pentru a vizita trei crame extraordinare: renumita José Maria da Fonseca, Quinta de Alcube, o cramă tradițională, ce se află în proprietatea unei familii de peste un secol, și Lima Fortuna, o altă cramă deținută de o familie, unde te bucuri și de produse tradiționale.

În total, deguști opt vinuri excelente, brânzeturi delicioase, gemuri și dulciuri și patru tipuri de lichior de casă. În afară de toate acestea, vezi lanțul muntos Arrábida National și rezervația sa naturală, unde poți experimenta toate frumusețile sale naturale, istoria, gastronomia și plajele sale superbe.

Descoperă stilul de viață pescăresc din Portugalia, într-o excursie alături de un localnic

Vacanța în Lisabona îți oferă ocazia de a descoperi tradițiile locale și obiceiurile legate de pescuit, ce dăinuie în regiunea Setúbal. Dacă iubești această activitate și vrei să descoperi modul tradițional de viață al pescarilor, lasă-te pe mâna unui localnic, care te poartă într-o excursie spre Setúbal. Ești preluat din Lisabona și, după ce traversezi vechiul pod al orașului, ești condus spre plaja Fonte da Telha (considerată cea mai bună plajă urbană din Europa), unde se află un vechi sat pescăresc.

Aici afli diferitele tehnici de pescuit practicate de localnici. Călătoria continuă de-a lungul coastei spre orașul Setúbal, unde vizitezi piața Livramento (înființată în anul 1930). Această piață a fost apreciată de USA Today Travel (Food & Wine), în iunie 2015, ca una dintre cele mai bune piețe de pește din lume. După ce admiri mozaicurile impresionante ale pieței și te pierzi printre tarabele pline de pește și fructe de mare, printre care sardinele sunt la mare căutare, îți închei experiența la un restaurant pescăresc tipic, unde te bucuri de o masă tradițională mediteraneeană, înainte de a te întoarce în Lisabona.

Descoperă arhipelagul Berlengas: plimbări cu caiacul, snorkeling, explorări de peșteri & situri arheologice

Cât timp te afli în vacanță în Lisabona, petrece o zi extraordinară într-o excursie de o zi în arhipelagul Berlengas. Aventura începe din Peniche, un sat pescăresc tradițional, unde te așteaptă o barcă ce te poartă spre insula Berlenga. După ce ajungi pe insulă, te urci pe o altă barcă, mai mică, pentru a vedea fortul Sf. Ioan Botezătorul. Construit în secolul al XVII-lea, fortul a fost o parte importantă din sistemul defensiv de pe țărm, în fața atacurilor flotei spaniole.

Apoi poți să te plimbi cu caiacul, să faci snorkeling și să explorezi biosfera ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO, să petreci timp la plajă sau să descoperi stâncile insulei, pline de peșteri, prin care poți trece cu caiacul. Pentru cei mai puțin activi, există opțiunea de a face turul peșterilor într-o barcă cu fundul de sticlă.

 

Sursa foto: Travel in Portugal

Iar dacă ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe, te invităm să descoperi și alte idei din colecția „Explorează și descoperă“!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.