Acasa Travel Moods Activ Sejur în Lisabona: obiective turistice, atracții & tururi de vizitare

Travel Mood Activ

Sejur în Lisabona: obiective turistice, atracții & tururi de vizitare

Într-un sejur în Lisabona ai nevoie de îndrumare ca să știi ce să vizitezi astfel încât să descoperi spiritul atât de special al orașului. Urmează-ne recomandările și alege experiențele care îți dezvăluie obiectivele turistice și atracțiile din Lisabona într-un mod autentic!

Să vizitezi Lisabona înseamnă să deschizi ochii spre ruinele ei însorite, cu aleile, tavernele și arhitectura specifice. Să calci, pas cu pas, pe urmele unor istorii fabuloase, să te plimbi printre catedrale, să zăbovești privind în miradouros, să te distrezi în Bairro Alto.

Și să mănânci, căci portughezii sunt gurmanzi și își iubesc mâncarea, fie că provine din restaurante cu stele Michelin, fie că e savurată, în grabă, direct din piețe.

Cum ajungi:

Mai multe companii oferă zboruri care te duc direct într-un sejur în Lisabona, printre ele și unele low cost –spre exemplu Wizz Air.

Și cum un drum durează doar patru ore, ești foarte aproape de o vacanță spectaculoasă. Din aeroport, îți va fi simplu să te deplasezi spre oraș cu metroul, autobuzul sau taxiul, dar nu uita că ai oricând opțiunea unui transfer privat.

Experiențe pentru travel mood activ în sejur în Lisabona

1. Cunoaște orașul

Dacă vrei să descoperi Lisabona așa cum este ea cu adevărat, ai nevoie de un tur complet, în grup foarte mic, ca să te familiarizezi cu orașul și să descoperi principalele obiective turistice din Lisabona.

Așa că timp de o zi explorezi cel mai vechi cartier, Alfama, privești monumente și poposești în piețe, trecând prin cartierele Bairro Alto, Chiado și Baixa.

Prima oprire este mănăstirea iezuită Jeronimos, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Lisabona. Mănăstirea datează din secolul al XVI-lea, din perioada regelui Manuel. Vezi frumoasele sculpturi ornamentale, cu influențe romane, maure și orientale, care îmbogățesc liniile gotice ale clădirii într-un mod unic (arhitectură manuelină) și înțelegi imediat de ce construcția catedralei a durat mai bine de 100 de ani, fiind protejată astăzi de UNESCO.

Alături, iese în evidență, pe malul apei, Turnul Belem, ridicat în același stil arhitectonic, ce i-a garantat și lui locul în patrimoniul umanității.

Urmează monumentul Padrao dos Descobrimentos care scrutează întinderea apelor râului Tagus de pe mal, ca o continuă celebrare a îndrăznelii unor Vasco da Gama, Magellan, Felipa de Lancaster şi Camoes de a înfrunta mări și oceane neștiute, pentru a descoperi lumi noi și fascinante.

După o scurtă pauză, la o cafea și un pastel de nata, îți reiei drumul pentru a te opri la rezervorul Mãe d’Água, o construcție masivă din secolele XVIII - XIX în care erau păstrate proviziile de apă ale citadelei și vizitezi micul muzeu din interior, dedicat istoriei apei din oraș.

De sus, de pe terasă, panorama Lisabonei îți taie respirația și te cheamă către centrul său istoric, pe care îl iei la pas, în timp ce treci prin cele mai vechi cartiere și asculți povești despre moștenirea maurilor.

2. Istoriile Lisabonei

Un alt tur, axat pe stilul de viață al acestui oraș captivant, te poartă prin mai multe cartiere iconice și îți dezvăluie atracțiile din Lisabona și istoriile lor fabuloase.

Pentru început, ghidul tău local te îndrumă pe străzile din Bairro Alto, cu poveștile lui ce datează de secole. Așa afli de evenimentul care a schimbat înfățișarea cartierului și a orașului, îngrozitorul cutremur din 1755, în urma căruia oamenii au fost nevoiți să reconstruiască de la zero o mare parte din Lisabona pe care o descoperi azi.

Nu-ți scapă grădina São Pedro de Alcântara, de unde privești către Baixa, partea de jos a urbei, și către râul Tagus, ca apoi să continui către San Roque, prima biserică iezuită din Portugalia, cu comorile ei.

Mergi spre Carmo și afli despre Revoluția garoafelor roșii, care a adus democrația în țară, privești orașul de la Santa Justa, iei tramvaiul spre Portas do Sol și vizitezi Alfama, cel mai tradițional cartier al orașului, unde răsună fado-ul.

Experiența sfârșește la Catedrala (Se de Lisboa) construită în 1150, care a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului și a supraviețuit, ca printr-o minune, nenumăratelor cutremure devastatoare. Admiră frumoasa arhitectură care păstrează încă unele dintre liniile romanești și gotice inițiale, îmbogățite pe parcurs cu elemente de arhitectură barocă, neoclasică și rococo.

pin icon

Citește și alte articole despre Lisabona

3. Alfama visătoare

Profită de un nou tur pentru a te lăsa introdus în istoria celui mai vechi cartier al orașului, Alfama (singurul care a supraviețuit tragicului cutremur din 1755).

Castelul São Jorge, ce se înalță dramatic pe vârful dealului, domină vechiul oraș și râul Tagus. Cum ajungi aici, sorbi din priviri priveliștile răpitoare ce ți se deschid în fața ochilor. Desigur, nu înainte de a te fi lăsat încântat de arhitectura maură a impresionantului edificiu medieval, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Lisabona.

Ollisippo și teatrul lui, acum o legendă, izvoarele termale descoperite de romani, labirintul de alei și micile piațete pitorești, toate reprezintă atracții din Lisabona care te încântă.

În Alfama trăiesc laolaltă oameni de multe confesiuni religioase și fostul cartier al pescarilor este plin de povești. Dar cea mai frumoasă răsună la fiecare colt și este adevărata inimă a orașului: Fado.

4. Lisabona evreiască

Comunitatea evreiască a găsit dintotdeauna o casă bună în Lisabona, iar istoria ei aici e fabuloasă. Merită să o cunoști îndeaproape în sejur în Lisabona, de-a lungul unui tur care îți permite să înțelegi cultura și istoria evreilor din Lisabona și să vizitezi sinagoga Shaare Tikva, unde afli totul despre populația evreiască ce s-a stabilit de-a lungul timpului în oraș.

Cartierele, monumente și memoriale faimoase, oamenii care au schimbat istoria comunității, toate poveștile pe care arzi de nerăbdare să le asculți îți sunt la îndemână.

5. Cu tramvaiul 28

Mai sunt doar cinci linii funcționale de tramvai în Lisabona, dar oricine a ajuns aici îți va spune că cea mai frumoasă călătorie este cea cu tramvaiul 28, care merge pe ruta Praca Martim Moniz – Chiado – Campo de Ourique.

Cu el te aventurezi într-un tur clasic, printre străduțele înguste din orașul vechi și apoi urcând pe deal, de unde te lași pradă panoramei fabuloase, mărginită de întinsele ape ale râului.

La finele rutei te așteaptă o plimbare în care descoperi târgul tradițional de vechituri, faimosul Feira da Ladra, sau clădiri istorice precum Se de Lisboa, catedrala ce cuprinde între zidurile sale un mileniu de istorie. Și, desigur, rătăcești prin Alfama ademenit de sunetul cuceritor al aceleiași muzici.

6. O vizită sub ape: Acvariul din Lisabona

O vizită la acvariul cuprinzător e un must într-un sejur în Lisabona, pentru șansa unică de a vedea cele peste opt mii de vietăți marine uluitoare, provenite din toate oceanele lumii.

Oceanario de Lisboa e cel mai mare acvariu din Europa și, totodată, o celebrare a vieții subacvatice. Împărțit în patru arii (reprezentând Atlanticul de Nord, zona antarctică, Pacificul temperat și Oceanul Indian), acvariul găzduiește mai mult de 500 de specii.

7. Lisabona pe bicicletă

Un tur al Lisabonei, cu toate dealurile ei, pe bicicletă poate părea o aventură anevoioasă, însă norocul face ca acesta, care pleacă din centru, să se bazeze pe miracolul electricității.

Așa că rătăcești în voie pe străduțele pietruite și afli secretele orașului, trecând prin Alfama, Chiado și Bairro Alto. Vezi râul de la mănăstirea Sao Vicente, ajungi în Sao Miguel și parcul Eduardo VII și admiri arhitectura bătrânei catedrale Se de Lisboa. Sau pur și simplu închiriezi o bicicletă și te duci doar acolo unde îți dorești.

8. Croazieră pe Tagus

Cinci sute de ani de istorie ți se aștern în față într-o croazieră pe Tagus la ora apusului.

O ambarcațiune te poartă pe lângă obiective turistice din Lisabona răsfirate de-a lungul râului. Monumentul Padrao dos Descobrimentos, celebrând marii exploratori, este un punct de plecare perfect pentru această călătorie pe ape care te duce spre Turnul Belem, apoi spre Ponte 25 de Abril,

După care ajungi în Alfama și la castelul Sao Jorge, treci pe lângă marea catedrală (Se de Lisboa)  și Pantheon, și te întorci de unde ai plecat, admirând apusul cu un pahar de vin în mână.

9. Aromele Lisabonei

Nu poți să spui că ai cunoscut cu adevărat orașul dacă nu i-ai savurat gusturile, iar o astfel de experiență este obligatorie într-un sejur în Lisabona.

Un tur alături de localnici combină cele mai bune vinuri, dar și degustări delicioase.

Iar avantajul este că vei fi condus către baruri secrete, neștiute de turiști, vei ajunge în restaurante tradiționale, trecând prin cartiere multiculturale fabuloase. Și ce să îți mai spunem despre sardinele autentice sau despre gustul Ginjinha, celebrul lichior de cireșe amare? Doar că îl vei servi în păhărele de ciocolată! Și nu uita că, pe lângă gazde, te va însoți peste tot muzica Fado.

10. O cină tradițională

Puține experiențe îți dezvăluie cu adevărat spiritul acestui oraș precum o cină tradițională pe care trebuie să o încerci într-un sejur în Lisabona.

O călătorie cu mașina prin centrul orașului îți vorbește în aceeași măsură despre moștenirea culturală din spatele unor obiective ca Avenida da Liberdade, Restauradores și Baixa sau Catedrala, ca și despre atmosfera care a născut cea mai sfâșietoare muzică de dragoste cântată vreodată.

Pe măsură ce te îndrepți spre cartierul Graça afli despre comercianții, marinarii și pescarii care își cântau dorul de casă, iar odată ajuns ai ocazia să privești capitala în toată frumusețea ei.

Abia apoi continui spre Alfama, unde iei masa ca un portughez adevărat. Totul pe fundalul unui performance Fado, care va face din sejurul tau în Lisabona unul de neuitat.

 

Și dacă aceste experiențe te-au făcut să te vezi deja în vacanță în Lisabona, te invităm să descoperi și alte propuneri de acest gen sau să consulți lista de Informații Utile pentru a descoperi cum îți poți organiza foarte ușor, cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești!

 

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.