Acasa Travel Moods Evadare Excursie în Lisabona: 10 experiențe speciale pentru o evadare

Travel Mood Evadare

Excursie în Lisabona: 10 experiențe speciale pentru o evadare

Dacă îți dorești să evadezi mai degrabă decât să vizitezi, dacă vrei să simți altfel o excursie în Lisabona, urmează-ne indiciile și alege experiențele care te îmbogățesc și te fac să trăiești de-a dreptul, nu să fii un simplu turist.

O excursie în Lisabona îți acordă o pauză binemeritată și-ți oferă ocazia de a merge într-un travel mood evadare într-un oraș fermecător, care îți încarcă sufletul cu melancolie și-ți face inima să bată în ritmul în care îi descoperi cu adevărat spiritul.

Pentru asta, trebuie să te abați de la traseele turistice consacrate și să apuci căile nebătute de mulți. Nu privi orașul ca un turist oarecare, nu te limita doar la a-l vizita. Abordează-l diferit, cunoaște-l și lasă-l să-ți pătrundă în suflet printr-o serie de experiențe autentice, așa cum sunt cele pe care ți le propunem.

Experiențe pentru travel mood evadare în excursie în Lisabona

1. Descoperă orașul împreună cu un localnic

Încă de la început, alege să trăiești o altfel de experiență de vizitare și pornește într-un tur privat, alături de un localnic, pentru a desluși secretele orașului și stilul de viață portughez.

Primul punct de reper este Basilica de Estrela, prima biserică din lume dedicată Inimii Sacre a lui Iisus, o practică romano-catolică ce se referă la inima fizică a lui Iisus ca la o reprezentare a dragostei sale divine pentru umanitate.

Vis-a-vis de biserică se află un parc minunat, Jardim de Estrela, pe care îl lași în urmă în timp ce te îndrepți spre Campo de Ourique, un cartier vechi al Lisabonei, fără a rata pe drum casa celebrului scriitor Fernando Pessoa.

După o scurtă oprire la piața din Campo de Ourique, te îndrepți spre Madragoa, unul dintre cartierele tradiționale ale Lisabonei, care, deși se află în vecinătatea unei arii moderne, și-a păstrat aerul boem, dat de străzile înguste, casele mici, buticurile șic, cafenelele tipice și restaurantele tradiționale.

Fiind o zonă hip a orașului, simți din plin vibe-ul său autentic, mai ales că te oprești la o cafenea, unde, pe lângă faptul că te bucuri de aromele vestitei cafele portugheze, ai ocazia să vorbești cu localnicii și să le descoperi obiceiurile de viață.

Nu-ți vine să pleci curând, însă te așteaptă LX Factory, un spațiu de artă alternativ, unul dintre cele mai cool și mai interesante din oraș, pentru a te familiariza și cu scena artistică locală.

2. Alfama, seducătorul cartier al muzicii Fado

Să descoperi Alfama, cel mai vechi cartier din oraș, cu o istorie de peste 3000 de ani, și locul de naștere al muzicii Fado, este obligatoriu într-o excursie la Lisabona.

Pentru a nu fi un vizitator oarecare, ce are toate șansele să-i rateze spiritul, mergi într-un tur cu un localnic, care cunoaște povestea locului și te ghidează, prin labirintul de străzi înguste, spre mici piețe fermecătoare și spre zonele emblematice, pline de viață.

Aventura pornește din cea mai mare piață din Europa, Praça do Comércio. Pe drum, ai ocazia să afli istoria orașului, începând cu perioada feniciană, urmată de cea a marilor descoperiri și de cutremurul devastator din anul 1755, care a distrus mare parte din oraș.

Și nici nu realizezi când ai ajuns în Alfama, a cărui poveste începe din timpul romanilor, gata să o absorbi într-o experiență unică de explorare, la finalul căreia realizezi de unde provine pasiunea și aleanul sfâșietor al muzicii Fado.

3. Lisabona văzută dintr-o motocicletă cu ataș

Să descoperi Lisabona dintr-o motocicletă cu ataș este genul de experiență care promite o aventură zdravănă.

Lasă-te condus într-un tur privat în inima orașului, instalat în atașul motocicletei, în timp ce străzile și bulevardele alunecă frenetic spre cele mai faimoase monumente și spre cartierele iconice ale capitalei Portugaliei.

Turnul Belem, ridicat în secolul XVI, ce captivează cu arhitectura sa în stil manuelin, mănăstirea Jeronimos, la fel de veche și de impresionantă, cartierele Alfama, Bairro Alto și Chiado, fiecare cu farmecul său aparte, și multe altele, reprezintă punctele de reper ale unui traseu fascinant, în care explorezi orașul altfel.

pin icon

Citește și alte articole despre Lisabona

4. Zece gusturi diferite, într-o singură experiență culinară

Trebuie să fii convins că în nici un restaurant din Lisabona nu îți vine să comanzi zece feluri diferite de mâncare, doar pentru a gusta din fiecare. Însă, un tur cu un localnic îți oferă o experiența culinară desăvârșită, în care ai posibilitatea să te bucuri de nu mai puțin de zece gustări locale, anume opt preparate gastronomice și două băuturi tradiționale.

Pentru a porni în această călătorie apetisantă, trebuie să te întâlnești cu ghidul tău la Miradouro de Sta Catarina, pentru a te îndrepta spre o terasă din Alfama, unde guști primul fel: faimosul pastel de nata, un produs de patiserie consacrat.

În multele opriri de pe traseu, nu ratezi gustul celei mai renumite brânze portugheze, Moelas, nici aromele unui pastel de bacalhau sau al sardinelor marinate, fără să uităm de tradiționalul lichior de cireșe amare, Ginjinha.

5. Pe urmele scriitorului Fernando Pessoa în excursie în Lisabona

O excursie la Lisabona îți oferă prilejul de a merge pe urmele celebrului scriitor portughez Fernando Pessoa. Și ce experiență de vizitare poate fi mai seducătoare decât aceea de a descifra orașul descris în versurile unuia dintre cei mai importanți poeți portughezi din toate timpurile?

Un tur ca nici un altul, condus de un profesor de la Universitatea din Lisabona, cercetător al operei și vieții scriitorului, te introduce în poezia orașului.

Vezi casa în care s-a născut și a trăit Pessoa, barurile în care se întâlnea cu amicii săi artiști și scriitori, străzile pe care hoinărea și locurile în care se întâlnea cu iubita sa, Ofelia, pentru a pune cap la cap fragmentele din oraș care i-au inspirat opera.

6. Lisabona ca o vedere

De sus, de pe dealuri, Lisabona se vede altfel. Trebuie doar să știi care sunt punctele care oferă cele mai frumoase priveliști ale orașului, iar pentru asta nu evita să mergi într-un tur cu un localnic, astfel încât să ai certitudinea că nu ratezi nimic din ce e relevant.

Prima oprire este Miraduro de Santa Catarina, un loc popular, preferat în special de tineri, care oferă cele mai frumoase apusuri de soare ce pot fi admirate de pe dealurile Lisabonei.

Dar panoramele orașului care îți taie la propriu respirația nu se lasă prea mult așteptate. Odată ce ajungi la Miradouro de São Pedro de Alcântara, iconicul punct de observație al Lisabonei, înțelegi imediat de ce. Iar la final, pentru că frumusețea trebuie să persiste, te oprești într-o grădină romantică din secolul XIX, un loc secret în care te bucuri de liniște într-un decor natural.

7. În arena fotbalului

Iubitor de fotbal sau nu, stadionul celor de la Benfica reprezintă un punct de atracție în sine, iar un tur ghidat al arenei te introduce în pasiunea portughezilor pentru sportul rege.

Vizitează Estádio da Luz, reconstruit și deschis publicului în anul 2003, și nu ești departe de a reconstitui în gând atmosfera finalei Champions League din 2014. Pășește pe iarba care l-a dat pe legendarul Eusebio, intră în vestiare, oprește-te la muzeul stadionului și trăiește istoria unuia dintre cele mai iubite cluburi de fotbal din Portugalia.

8. Mergi într-o croazieră la apus în excursie în Lisabona

O croazieră la apus de-a lungul coastelor Lisabonei te transpune într-o stare de beatitudine. Culorile intense care îmbracă orașul îi sporesc frumusețea melancolică, în timp ce briza plăcută îți duce gândurile departe, într-o mare de liniște.

Plutești pe ape într-o dulce legănare, vezi din larg Alfama, castelul ce domină priveliștea din înălțimea lui austeră, cuprinzi dintr-o privire Praça do Comercio, apoi Cais do Sodré, Cristo Rei și impresionantul pod suspendat, Ponte 25 de Abril, deseori comparat cu cel din San Francisco.

Te relaxezi doar la bordul vasului de lux, în timp ce sorbi un spumant, sau poți chiar să treci la conducerea ambarcațiunii, ajutat de echipajul de pe vas.

9. Un performance live de muzică Fado

O excursie în Lisabona nu este completă fără a participa la un performance live de muzică Fado. Fiindcă ce altă experiență te poate aduce mai aproape de adevăratul suflet al orașului decât a asculta acordurile muzicii care adună la un loc nostalgia, mândria portugheză și speranța, pentru a le transpune în note atât de pasionale?

Alege să mergi la spectacolul „Fado in Chiado“, susținut undeva în centrul Lisabonei de doi soliști, acompaniați de doi chitariști talentați, și inima îți va fi cucerită pe vecie de acest stil muzical atât de specific și de răspândit în cartierele istorice al orașului. De altfel, muzica Fado este parte a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității, protejat de UNESCO, datorită unicității și importanței sale culturale.

10. O cină acasă la un localnic în excursie în Lisabona

Într-o excursie la Lisabona ai de multe ori ocazia să te familiarizezi cu tradițiile culinare portugheze, fie în restaurantele tradiționale în care intri, fie prin intermediul unor tururi inedite. Însă, experiența de a lua masa la un localnic, pasionat de mâncare, este incomparabilă.

Nu ezita să participi la o astfel de cină, în care nu doar că savurezi un meniu tradițional, pregătit de gazda ta din produse proapete, locale și sănătoase, ci ai și posibilitatea să descoperi ospitalitatea portugheză, într-un spațiu intim și primitor.

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.