Acasa Travel Moods Evadare 10 experiențe neștiute de turiști pentru o altfel de vacanță la Veneția

Travel Mood Evadare

10 experiențe neștiute de turiști pentru o altfel de vacanță la Veneția

Alege drumurile nebătute, experiențele aparte și doar acele activități autentice, care definesc spiritul orașului, într-o vacanță la Veneția ce se va dovedi de neuitat.

De multe ori, descoperirea pe cont propriu a unui oraș nu-ți oferă acele experiențe pe care trebuie să le trăiești cu adevărat, fiindcă oricâte informații ai culege pentru a-ți croi itinerariul, majoritatea sunt turistice și insuficiente pentru a-ți dezvălui secretele care conferă farmecul unei destinații, mai ales când este vorba despre o vacanță la Veneția.

Din acest motiv, am ales doar acele activități care te fac să simți din plin magia orașului, într-un mod cât mai puțin turistic cu putință, când te afli într-un travel mood evadare, pentru a pătrunde într-o lume a emoțiilor autentice, pe care cei mai mulți dintre călători nu știu cum sau că o pot explora.  

1. Descoperă Veneția în zori sau seara, după apus

Urmează Canal Grande (Marele Canal) în primele raze ale dimineții sau seara, când întunericul începe să înghită laguna, adică exact în momentele când vacanța în Veneția este cel mai departe de a fi turistică, pentru a surprinde întreaga frumusețe a pieței San Marco, eliberată de aglomerația care o sufocă în timpul zilei.

Urcă în zori în turnul cu ceas, astfel încât orașul îmbrăcat într-o mantie de lumină crudă să ți se arate în toată gloria, sau seara, când palatele strălucesc în noapte ca pietrele prețioase și când luna se reflectă în apele pe care alunecă ultimele gondole, în mici sclipiri de felinar.

2. Învață secretele meseriei de gondolier

Fii primul care află secretele unei meserii a cărei vechime doar apele o știu și participă la un curs în urma căruia înveți să manevrezi tradiționalele bărci de lemn, asemenea gondolierilor. Fii atent la indicațiile instructorului tău experimentat și pornește pe canalele liniștite în gondola ce-ți servește în timpul lecției.

Vâslește stând în picioare, ca un adevărat gondolier, ascultă sfaturile ce ți se dau, balansează-te când e nevoie și vâslește din nou pe apele ce te poartă în larg, în frumoasa lagună, într-o experiență pe care nu-ți închipuiai că o poți trăi în vacanță în Veneția.

3. Intră în atelierul unui aurar și învață-i meșteșugul

O altă experiență prețioasă într-o vacanță la Veneția este vizita în atelierul unui aurar ce practică străvechea artă a realizării foițelor din prețiosul metal. Aici afli secretele meseriei care, de atâta vreme, permite ca lucrările de artă, mobilierul, ba chiar și alimentele să fie ornate ca niște bijuterii.

Ba chiar înveți și despre reputația de meșteri extrem de talentați a venețienilor, și îți pui chiar tu la încercare îndemânarea la tehnicile folosite de atâta timp. Laboratorul are și un mic shop, de unde poți achiziționa un suvenir la plecare.

pin icon

Citește și alte articole despre Veneția

4. Cu caiacul pe canale

Dacă nu știai, canalele din oraș nu sunt doar ale gondolelor sau vaselor care asigură transportul dintr-un loc în altul, ci pot fi folosite oricând pentru experiențe mai puțin turistice, cum este o aventură cu caiacul. Alege un tur în care te trecori cu caiacul pe apele istorice ale orașului plutitor, timp în care afli amănunte culturale inedite de la ghidul care te însoțește.

Nu trebuie să ai cunoștințe prealabile de manevrare a caiacului, totul se învață ușor și este adecvat oricui, astfel încât nu-ți rămâne decât să te bucuri din plin de această experiență eco și atât de captivantă.

5. O aventură culinară de excepție

Cum poți afla mai ușor unde se mănâncă bine într-o vacanță în Veneția decât într-un tur culinar care, pe lângă faptul că îți dă ocazia să vezi unele dintre atracțiile din centrul orașului, cum sunt Campo Santa Margherita, Canal Grande, Basilica dei Frari sau Campo San Polo, cea mai mare piață din Veneția după San Marco, îți dezvăluie și locurile unde poți gusta din specialitățile venețiene?

Încearcă cicchetti, o mică gustare servită cam în toate barurile din oraș, apoi buranelli, prăjiturelele tradiționale în formă de gogoașă, sandvișurile tramezzini și deliciosul tiramisu, nu înainte de a merge în piața Rialto, pentru a experimenta atmosfera tipic italiană în care sunt vândute fructele de mare, legumele și fructele proaspete și apetisante.

6. Evadare din aglomerație în Lido di Venezia

O vacanță în Veneția trebuie să însemne mai mult decât incursiunile repetate în centrul istoric al orașului, mereu aglomerat, așa că alege să mergi într-un tur pe bicicletă în insula Lido din Veneția, acea întindere îngustă de pământ renumită pentru plajele sale, dar și datorită Festivalului Internațional de Film de la Veneția, ce are loc anual în orașul Lido, unul dintre cele trei de pe insulă.

După o scurtă croazieră cu feribotul, nu-ți rămâne decât să pedalezi de-a lungul lagunei și să descoperi, alături de ghidul care te însoțește, locurile ascunse, cum ar fi vechiul cimitir evreiesc, fântânile antice din centrul istoric al orașului Malamocco sau sistemul de fortificații Murazzi, construit pe la 1700.

7. Intră în lumea carnavalului și creează-ți propria mască

Măștile de carnaval ascund spiritul orașului și nu este neapărat nevoie să fii în Veneția în timpul celebrului festival pentru a descifra secretele din spatele misterioaselor obiecte, fiindcă poți participa oricând la un curs în care deprinzi tehnicile tradiționale de fabricare a măștilor de carnaval de la un un artizan experimentat.

Doar așa îți poți crea propria mască, pe care o poți decora într-un curs separat, astfel încât să te bucuri de un suvenir complet, care să-ți amintească mereu de enigmele și șarmul orașului.

8. O lecție de gătit în stil venețian

Mâncarea italiană este fabuloasă prin definiție, iar atunci când înveți să prepari rețete tradiționale chiar în timpul vacanței, experiența de gătit este cu atât mai simpatică. Participă la unul dintre cursurile de gătit oferite de persoane experimentate și atât de îndrăgostite de bucătăria venețiană încât sunt gata să-ți dezvăluie secretele celor mai gustoase preparate chiar și în interiorul unui palat, dacă asta îți dorești.

Nu zic nu nici dacă le chemi în apartamentul în care te-ai cazat, dacă îți este mai comod așa, sau te așteaptă ele într-un apartament confortabil din Veneția sau chiar în bucătăria personală a uneia dintre ele, în orașul Mira din apropiere.

9. Descoperă Veneția mereu cinematografică

Frumusețea cinematografică a orașului nu este doar o metaforă, ci o realitate pe care o descoperi într-un tur care te poartă în locurile unde au fost filmate unele dintre cele mai apreciate pelicule ale lumii.

De la Indiana Jones and the Last Crusade și până la muzicalul Everyone Says I Love You al lui Woody Allen, de la The Merchant of Venice și Casanova, portretizat impecabil de regretatul Heath Ledger, și până la The Tourist, filmul care i-a pus alături pe Johnny Depp și Angelina Jolie, nimic nu-ți scapă în orașul învăluit într-o aură de cinema, care găzduiește, anual, cel mai vechi festival de film din Europa, a cărui primă ediție a avut loc în anul 1932.

10. Degustă vinurile de soi ale Veneției

Trăiește o experiență cu totul aparte în vacanță la Veneția și pornește într-un tur ce te duce, alături de un somelier, în podgoriile din valea Valpolicella, aproape de oraș, pentru a degusta unele dintre cele mai renumite vinuri ale regiunii.

Peisaje fabuloase, cu vile tipic italienești, înconjurate de vii, plantații de măslini și livezi nesfârșite se succed pe drum pentru a gusta puțin și din frumusețea ținutului, până să descoperi gustul roșu al vinului Amarone, foarte apreciat în Italia, dar și al vinurilor Ripasso și Recioto. Desigur, nu lipsesc nici brânzeturile atent selecționate, care pun în valoare aromele bogate ale licorilor, nici prânzul la un restaurant autentic din vale.

Dacă găsești acest material interesant, te invităm să răsfoiești și alte articole din colecția Meriți o pauză. Iar dacă vrei să descoperi și alte lucruri inedite despre Italia, accesează aici Experiențe Italia.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.