Acasa Travel Moods Evadare City break în Veneția: orașul dintre ape sub lupa călătorului

Travel Mood Evadare

City break în Veneția: orașul dintre ape sub lupa călătorului

Ponește într-un city break la Veneția când îți dorești să cunoști, chiar și în câteva zile pline, unul dintre cele mai fermecătoare și misterioase orașe ale bătrânei Europe. 

Alege un city break în Veneția când gândul te poartă către peisaje romantice cu poduri și gondole, când te inspiră atmosfera carnavalescă și când te afli într-un travel mood activ – aici ai mereu lucruri notabile de văzut și poți porni în căutarea acelor experiențe care îți dezvăluie orașul în întreaga sa splendoare atât de particulară.

Cum ajungi:

Veneția coboară din imaginație și devine o prezenţă cuceritoare cu o repeziciune la care nu te aşteptai și la tarife avantajoase. O călătorie spre Veneția durează nici două ore cu avionul și, rezervată din timp, poate costa extrem de puțin.

Și, pentru că aici totul se petrece pe apă, chiar și taxiurile se conformează acestei reguli. Călătorești aproape numai pe apă, asta incluzând transferul de la aeroport.

Poți alege ca această experiență să fie una privată, departe de cea a celorlalți vizitatori sau, dimpotrivă, să fie una pe care să o împărtășești cu restul călătorilor. Oricum ar fi, un taxi acvatic este un start pe măsură pentru o escapadă într-unul dintre cele mai inedite locuri din lume!

Experiențe pentru travel mood activ în city break în Veneția

1. Descoperă Veneția alături de un localnic

Explorează cele mai ascunse colțuri într-un city break la Veneția, într-un tur ghidat de un localnic care știe totul despre Campo Santa Margherita, Scuola Grande di San Rocco sau Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Vreme de două ore și jumătate plonjezi în istoria extraordinară a locului, alături de un grup mic (sau chiar doar împreună cu prietenii tăi, dacă alegi astfel).

Ascultă povești despre fosta republică maritimă, străbate podurile care leagă toate acele mici insulițe ce alcătuiesc Veneția, mergi la casa lui Marco Polo sau la mormântul ilustrului Titian. Și nu uita, până ce ajungeți în Piazza San Marco, să îl întrebi pe ghidul tău ce mai e de văzut în Veneția.

pin icon

Citește și alte articole despre Veneția

2. Află istoria veche într-un tur ghidat la Palatul Dogilor

În acest city break la Veneția poți vizita Palatul Dogilor. Și nu oricum, ci făcând abstracție de coada imensă care se formează de obicei la intrarea în palat, grație tichetului  de liberă trecere la care ai acces din timp și care te ajută să îți rezervi mai multă vreme pentru a admira orașul.

Simbol al orașului și capodoperă a goticului venețian, Palatul Ducal este o clădire monumentală care se află în Piața San Marco, lângă bazilica cu același nume.

Cu un stil inspirat de arhitectura bizantină și de cea orientală, ca urmare a intenselor relații comerciale și culturale dintre Republica Venețiană și alte țări europene, palatul a fost fondat în jurul anului 812. De-a lungul istoriei, a fost martor la trei incendii devastatoare, a fost renovat și apoi transformat în muzeu, după anexarea Veneției la Italia.

Aici au fost conservate și pot fi admirate și azi câteva dintre cele mai importante opera renascentiste ale lui Domenico Tintoretto și Paolo Veronese.

3. O lecție de artă și religie la Muzeul și Catedrala San Marco

În aceeași parte a orașului, foarte aproape de Palatul Ducal, se află Muzeul și Catedrala San Marco care pot fi vizitate, de asemenea, cu prioritate, pe baza unui tichet care îți permite să eviți aglomerația de la intrare.

Construită în aceeași perioadă cu Palatul Dogilor, bazilica uimește prin designul său opulent. Mozaicul din aur și dimensiunile exorbitante au făcut din acest lăcaș un simbol al puterii și bunăstării Veneției, încă din cele mai îndepărtate vremuri.

Terasa impresionantă care înconjoară edificiul îți oferă o priveliște de ansamblu asupra întregului oraș, dar mai ales asupra Pieței San Marco, în care se află.

4. Cunoaște istoria Veneției prin intermediul faimoasei arte locale

O doză și mai consistentă de artă autohtonă se află la Galeria Academiei, așa că dintr-un city break în Veneția nu poate lipsi o incursiune în lumea artiștilor din zonă.

Aici se găsesc unele dintre cele mai importante capodopere ale picturii venețiene dintre secolele al XIII-lea- și al XVIII-lea.

Un ghid profesionist te va purta în lumea creațiilor lui Carpaccio, Bellini, Tintoretto sau Veronese, făcând, în același timp, conexiuni interesante cu evenimentele istorice ale acelor vremuri.

5. În vizită la Peggy Guggenheim

Pentru și mai multă artă, din cea mai apropiată zilelor noastre, nu rata Muzeul Peggy Guggenheim. Acesta este un muzeu dedicat artei moderne, deși clădirea care îl găzduiește a fost construită în secolul al XVIII-lea (și este situată pe Marele Canal venețian).

Actualul muzeu se află, de fapt, în incinta fostei reședințe a lui Peggy Guggenheim, moștenitoare a unei averi imense în Statele Unite ale Americii și o pionieră, iubitoare și promotoare a artei moderniste.

Peggy și-a etalat colecția de tablouri, instalații și sculpturi aici începând cu 1951, iar obiceiul a continuat și după moartea acesteia, în 1979. Impresionanta sa colecție cuprinde lucrări aparținând cubismului, suprarealismului și expresionismului, iar printre artiștii etalați la Muzeul Peggy Guggenheim se numără Pablo Picasso, René Magritte, Salvador Dalí și Alexander Calder.

6. Cu gondola pe canalele venețiene

Iar pentru a evada din arta muzeelor în cea a străzilor, este suficient să faci ți continui city break-ul cu un tur pe apă al orașului. Pe lângă Marele Canal, de care te lovești mereu când te plimbi prin Veneția, ai ocazia să te avânți prin canalele mai puțin cunoscute și umblate ale orașului.

În timp de gondola alunecă prin canalele secrete, privești scene din viața cotidiană a Veneției în cartierele mai puțin vizitate, cum ar fi Cannaregio, Dorsoduro sau cartierul evreiesc. Un ghid profesionist te ajută să deslușești istoria, arhitectura și legendele locale, care au un farmec aparte.

7. O jumătate de zi în Murano și Burano

Și, cum nici un city break nu poate fi pe măsura așteptărilor fără o sesiune de shopping în care să poți achiziționa produse tradiționale, fă o vizită la atelierele din Murano și Burano.

Vestita sticlă de Murano se face în imediata apropiere a Veneției. Ai de parcurs mai puțin de 2 kilometri dacă vrei să experimentezi la fața locului felul în care ia naștere sticla colorată și să pleci acasă cu un suvenir. Același lucru îl poți face și în cazul dantelei de Burano, vizitând orașul cu același nume, care se află la șapte kilometri de Veneția și unde, pe lângă produsele artizanale, te va încânta priveliștea caselor multicolore ce sunt marca localității.

8.  Descoperă aromele Italiei

Iar după atâtea ore de vizitat locuri de vis, cea mai bună modalitate de a încheia ziua este cu un alt mini tur, doar că, de data aceasta, îmbelșugat cu delicatesele din zonă.

Un tur de aproape trei ore include o sesiune de degustare de preparate și vinuri la cinci snack-baruri din Veneția, care îmbie cu diverse feluri de mâncare pe bază de brânză, ierburi aromatice, fructe de mare marinate, mămăligă și vinuri fine. Și ca întreaga experiență să fie completă, poți încheia seara cu un concert de muzică barocă.

9. O vizită în Munții Dolomiți

În felul acesta te lași purtat de magia locurilor, dorind să descoperi cât mai multe frumuseți ale zonei. Și dacă este așa, atunci un city break în Veneția nu trebuie să se încheie fără o escapadă în Munții Dolomiți, care veghează de la înălțimea vârfurilor lor întinderea de ape a Veneției.

Aflați în patrimoniul UNESCO, munții închid între ei două dintre cele mai frumoase lacuri din Italia: Lacul Sfânta Caterina și Lacul Misurina. Dar poate mai ai chef și de uscat, așa că, tot în zonă, poți vizita sătucul Pieve di Cadore, locul unde s-a născut gigantul renascentist Titian.

10. În Veneția… la țară

Și dacă tot părăsești zona centrală a Veneției, de ce să nu vizitezi puțin și împrejurimile? De data aceasta de la înălțimea dealurilor , în imediata vecinătate a marelui oraș, te afunzi în regiunea Veneto.

În imediata apropiere a Veneției, la doar câteva zeci de minute de mers cu mașina, se află orașul Asolo, vestit pentru grădinile sale grandioase. Poți face o scurtă vizită și la Villa Barbaro, concepută în secolul al XVI-lea, în care tronează frescele lui Paolo Veronese și sculpturile lui Alessandro Vittoria grație cărora orașul (și el cu o arhitectură specială) a intrat în patrimoniul UNESCO în 1996.

 

Dacă ți-a plăcut acest material te invităm să te inspiri și pentru următoarele vacanțe citind articole din colecția Meriți o pauză. Pentru a fi la curent cu cele mai noi idei de vacanță, abonează-te la newsletter-ul nostru!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.