Acasa Travel Moods Evadare Evadează într-o lume boemă în excursie la Paris

Travel Mood Evadare

Evadează într-o lume boemă în excursie la Paris

O excursie la Paris poate fi o escapadă care te încurajează să visezi, să te bucuri și să experimentezi autentic frumusețea spiritului francez.

Farmecul pe care îl are o excursie la Paris trebuie gustat cum se cuvine, în travel mood de evadare, intrând în atmosfera vibrantă a străduțelor și a piețelor, descoperind poveștile orașului istorisite de localnici, gustând delicatesele specifice, adulmecând aromele inconfundabile. Cufundă-te în tradiția artistică a orașului, savurează patiseria delicioasă, servește un pahar sau mai multe de vin și spune: Paris, je t’aime!

Experiențe pentru travel mood evadare în excursie la Paris

1. Petrece o zi ca un parizian, in compania unui localnic

Descoperă stilul de viață autentic al parizienilor pe durata unui tur alături de un localnic. Bucură-te de un croissant la prima oră a dimineții, plimbă-te printr-unul dintre frumoasele parcuri înverzite ale orașului, și timp de trei ore lasă-ți ghidul să îți dezvăluie adevărata față a metropolei pe care toată lumea crede că o cunoaște atât de bine.

 

Îndepărtează-te de mulțimile de turiști entuziaști și urmează-ți ghidul din Cartierul Latin până în Oberkampf și St. Martin, ca să înțelegi vibe-ul boem al Parisului.

Poposește, pe rând, la Sorbona, locul istoric în care parizienii își desăvârșesc educația la nivel înalt; în Jardin du Luxembourg, grădina exemplară cu promenade, straturi de flori și o întindere de 23 de hectare creată la 1600 de Maria de Medici, sau la Canal St. Martin, ce leagă Canal de l'Ourcq de Sena, mereu o sursă de fascinație pentru localnici.

Și de-a lungul plimbării nu ezita să intri într-un concept store ca să înțelegi experiența de shopping pariziană, mergi la o brutărie organică și servește o băutură la o cafenea din Oberkampf, unde se adună artiștii din zonă sau personajele atât de flamboaiante din comunitatea modei.

2. În căutarea obiectelor de altădată în excursie la Paris

Petrece-ți cel puțin o zi într-unul din târgurile de vechituri pentru care Parisul este celebru, pierzându-te în mulțimea comercianților, căutând tot felul de nimicuri vintage fermecătoare pe care să le iei drept suveniruri și să le dăruiești la întoarcere.

Dacă ai nevoie de îndrumare, alege un tur ghidat în celebrul târg de vechituri Paris’ St-Ouen, unul dintre cele mai mari și vechi din lume, unde fără ajutorul unui ghid experimentat și pasionat te poți pierde în fața multitudinii de obiecte.

 

Târgul există de la 1885, tocmai pentru că aici cunoscătorii știu că găsesc atât haine vintage, cât și artă valoroasă, cărți rare, mic mobilier și tot soiul de alte comori și curiozități.

pin icon

Citește și alte articole despre Paris

3. Savurează vinuri și descoperă la pas vibe-ul artistic din Montmartre

O parte esențială a șarmului parizian vine dinspre Montmartre, districtul artistic a cărui viață alertă i-a inspirat, de-a lungul timpului, pe pictorii ce au imortalizat exemplar atmosfera orașului.

Tolouse-Lautrec, Van Gogh sau Matisse și-au pierdut vremea în cafenelele din zonă, unde poți să bei un vin într-un tur care te duce în două bistro-uri pariziene. Sigur, te bucuri și de o selecție de brânzeturi franțuzești, numai bună să completeze atmosfera și să îți surprindă gustul.

 

Dar îți și consumi energia căpătată, vizitând ultima podgorie urbană din Paris și Basilica Sacré-Coeur. Construită în cel mai înalt punct al orașului, catedrala romano-bizantină deține unul dintre cele mai mari și mai impresionante mozaicuri din lume. Cât despre panorama care ți se deschide în față odată ce te afli pe trepte... trebuie să fii acolo ca să o apreciezi.

4. Pedalează prin inima Parisului

De pe bicicletă centrul orașului îți surâde altfel, într-o excursie la Paris. Alege un tur cu bicicleta Marais, Marais, preferat de elegantele familii aristocrate din vremea ultimilor regi ai Franței. Acum, locul e dominat de galerii de artă și magazine ale designerilor mai mult sau mai puțin celebri și e, cu siguranță, cartierul în care vezi cu uimire adevărata culoare locală. Și nu doar la Centrul Pompidou, complexul cultural ce adăposește tot ce e notabil în arta contemporană, ci pe fiecare străduță.

De acolo, pornește spre Hale și Palais Royal, treci pe la Luvru cât să îi vezi arhitectura impresionantă, continuă spre Notre Dame, și revino la punctul de pornire.

Sau alege traseul ce străbate Cartierul Latin, odinioară locuit de spuma artiștilor și intelectualilor, trecând printre fântânile și copacii din Jardin du Luxembourg, și ajungând în St Germain des Pres, locul ce mustește de librării, magazine de design sau de antichități.

5. Mănâncă franțuzește în excursie la Paris

Dacă ești un fan al fabuloasei tradiții culinare franțuzești, dar și dacă abia te pregătești să o explorezi, încearcă un tur care te învață ce este adevărata delectare gastronomică.

Nu ai nevoie decât de un apetit sănătos atunci când te alături ghidului local pentru o experiență ce îți oferă zece degustări din care vei înțelege esența bucătăriei franțuzești.

Călătoria culinară începe într-una dintre cele mai renumite piețe locale, Marche d'Aligre, unde te copleșește entuziasmul vânzătorilor, parfumul florilor de pe tarabe și unde încerci tapenade specifice din Provence.

Apoi continui către le Baron Rouge, alături, ca să încerci prospețimea stridiilor, cât să te alimentezi cu energie pentru a-ți continua plimbarea. O boulangerie tradițională, un magazin de vinuri, o creperie și niște macarons autentice sau o porție de rillette îți oferă alte senzații irepetabile.

Iar dacă ai gusturi mai speciale, asigură-te că ghidul tău le cunoaște și îți personalizează traseul în funcție de preferințe. Iar dacă vrei să cunoști mai în detaliu toate deliciile pe care ți le rezervă o excursie la Paris, citește aici despre ele. Bon appetit!

6. Degustă rafinamentul vinurilor franțuzești

Nu, vinurile franțuzești nu sunt doar clișee despre care pomenesc filmele, ci adevărate instituții culturale, așa cum e și experiența degustării lor.

Încearcă-le într-un masterclass care te ajută să cunoști mai bine specificul lor fascinant, într-o cramă pariziană autentică, aproape de Luvru. De-a lungul unei seri, ai ocazia să deguști și să faci diferența între soiurile din Bordeaux, Sancerre, Rhone și Champagne, dar și să înveți să descifrezi așa cum trebuie o etichetă.

Cu fiecare pahar savurat îți va fi mai simplu să identifici aromele uluitoare, dar și să înțelegi termenii tehnici pe care îi folosesc cunoscătorii, precum "appellation", adică locul din care provin prețioasele licori, sau "terroir" - solul și clima ce influențează atât de particular gustul vinului. Poveștile despre vin și un platou de brânzeturi fine acompaniază cel mai bine o astfel de experiență.

7. Simte spiritul Parisului artistic

Nici un oraș nu a atras, de-a lungul vremurilor, atâția artiști precum Parisul – fiecare epocă a adus aici atât nume consacrate, cât și neinițiați veniți în căutarea inspirației în Orașul Luminilor, așa că poți porni pe urmele lor într-un tur care te poartă, alături de un localnic, pe străduțe pietruite în căutarea galeriilor și buticurilor ce vând obiecte de artă, adevărate comori ce nu se deslușesc ușor turiștilor.

Începând de la Centrul Pompidou, cu arhitectura sa grozavă imaginată de Renzo Piano, locul care găzduiește, practic, spiritul contemporan al artei franțuzești, mergi către Marais, în imediata vecinătate, și către Place de la Republique, admirând pe rând buticuri, galerii, dar și arhitectura atât de specifică Parisului.

Ascultă, de-a lungul drumului, povestiri și anecdote fascinante despre fiecare eră a artei create în orașul ce continuă să atragă ca un magnet pictori, sculptori, performeri și tot felul de alți artiști, până ce ajungi în zona atât de hip de pe Canalul St. Martin.

8. Paris, je t'aime!

Poate doar New York-ul este mai prezent în imagini notabile din cinematografia mondială decât Parisul, pe care sute de regizori l-au imortalizat în cele mai creative moduri, iar un tur alături de un localnic pasionat de cea de-a șaptea artă îți împrospătează multe dintre scenele cele mai frumoase filmate pe străzile de aici.

Trecând prin spații cu încărcătură istorică sau prin parcuri și cafenele celebre, rememorezi felul în care creatorii feluritelor valuri, de la Nouvelle Vague la Hollywood-ul contemporan, au imortalizat atmosfera Parisului.

Grădinile muzeului Rodin (gazdele unor scene din Midnight in Paris, de Woody Allen), vechi săli de cinema, Saint Germain des Pres (unde Olivier Nakache și Eric Toledano filmau Untouchables), Place de la Concorde (din iconicul film fashion The Devil Wears Prada), Champs-Elysees și Arcul de Triumf (unde Jean-Luc Godard realiza, la 1960, A bout de Souffle) sau turnul Eiffel, pe care Olivier Assayas și Frederic Auburtin îl arătau într-o lumină nouă în filmul Paris, je t'aime, sunt doar câteva dintre locurile pariziene pe care le vezi acum.

9. Aromele din Marais

Ce obicei franțuzesc e mai seducător decât acela de a puncta cu parfum câteva locuri... esențiale? Alege să cunoști Parisul prin intermediul aromelor sale, pe parcursul unei experiențe ce combină toate lucrurile atât de iubite de francezi încât au devenit aproape clișee.

Brânzeturile, baghetele, hainele vintage, toate au izul lor parfumat și atât de parizian și pe toate le adulmeci într-un tur ghidat de un localnic pasionat. De la mirosul vopselurilor proaspete din atelierele artiștilor din Marais, la aromele călduțe și irezistibile din boulangerii și până la apele de colonie realizate de artizani, ghidul îți dezvăluie o lume aparte, deloc turistică, în cele 11 locații prin care te conduce.

Este cert că îți vei face amintiri de neuitat – pentru că știi deja că memoria olfactivă este cea mai puternică și că fiecare dintre locurile prin care vei trece îți va rămâne pentru totdeauna întipărită în minte.

10. În notele propriului parfum

Continuând experiența olfactivă specifică unei excursii la Paris, participă la un workshop sub îndrumarea unui profesor parfumier.

Nu doar că afli anecdote despre istoria parfumului, așa cum a fost ea cunoscută de la crearea primei esențe încoace, precum povestea aromei create pentru Caterina de Medici, într-o mănăstire din Florența, la 1500, dar vei afla și despre apariția apei de colonie, în secolul XIX, în Germania.

Cu simțurile ascuțite, înveți să identifici accentele și ingredientele principale din parfumurile tale preferate. Apoi le combini cu propriile mâini, creând, din ingrediente standard și arome, notele perfecte ale propriului parfum, pe care tocmai l-ai creat și pe care îl iei cu tine acasă.

11. O plimbare de noapte în excursie la Paris

Da, Parisul chiar este orașul luminilor, așa că știi prea bine că un tur de noapte nu e de evitat într-un astfel de sejur.

Evadează din cotidian într-o experiență care te duce, de pe acoperișul unui mare magazin de pe bulevardul Hausmann, de unde ai parte de o panoramă incredibilă, de 360 de grade, către o mulțime de atracții turistice și locuri emblematice.

Treci pe lângă Opera Garnier ascultând povestea Fantomei de la Operă, admiră coloanele din Place Vendome, înalță-ți privirea spre obeliscul din Concorde, și străbate cel mai frumos bulevard din lume, vastul Champs Elysees.

Apoi admiră domul spectaculos de sticlă de la Grand Palais, oprește-te pe podul Alexandru III ca să îi absorbi strălucirea, și continuă-ți drumul de-a lungul Senei, până ce ajungi să privești turnul Eiffel luminat, din Trocadero.

12. Mai sus de Fontainbleau

Pentru a-ți încheia cum se cuvine, la înălțime, această excursie la Paris, trebuie neapărat să experimentezi un zbor cu balonul cu aer cald peste Fontainbleau.

Priveliștile văzute de sus îți taie respirația și vrei să urci tot mai sus... imaginându-ți că ai putea să pornești în ocolul pământului în 80 de zile, ca în romanul lui Jules Verne.

Unde să stai?

Locul cel mai nimerit în care să te cazezi într-o escapadă de câteva zile la Paris poate fi mereu unul dintre încântătoarele hoteluri boutique - clădiri vechi și cochete, unde istoria și modernitatea sunt perfect balansate în elementele de design și decor, astfel încât nimic din ce a fost frumos să nu se piardă și nimic din ce e nou să nu pară ignorat. Iată mai jos alegerile noastre, atent curatoriate.

HOTEL LE A

Situat pe o stradă discretă și liniștită, între Champs-Élysées și Faubourg Saint Honoré, într-o casă superbă de secol XIX, Hotel Le A îți oferă experiența ideală de cazare, cu cele 4 stele ale sale bine meritate. Fațada originală și elementele de decor moderne fac din acest hotel boutique locul de relaxare de care te desparți cu greu. Ceea ce-i dă un farmec aparte, pe lângă aerul somptuos al camerelor, este biblioteca ce cuprinde peste 300 de volume de artă, modă, design și arhitectură, de unde poți să alegi ce vrei și să citești fie în fața șemineului, fie în bar, sub acoperișul de sticlă din secolul al XIX-lea.

 

HÔTEL DES ACADÉMIES & DES ARTS

But is it art, darling? ar întreba Patsy Stone din serialul Absolutely Fabulous dacă ar ajunge la acest hotel, situat în Rive Gauche, în apropiere de Grădinile Luxembourg și de Montparnasse. Lăsând gluma la o parte, Hôtel des Académies & des Arts este, așa cum îi sugerează și numele, un hotel boutique dedicat artelor creative. Și poți deduce simplu asta doar din faptul că se află în districtul Montparnasse, unde Modigliani își avea atelierul, sau că privind peste drum, unde se află Académie de la Grande Chaumière, pe unde au trecut Gauguin și Giacometti. Fără să mai spunem că în interior găsești lucrări ale artiștilor Jérôme Mesnager și Sophie de Watrigant sau că poți viziona filme ale unor artiști diverși în lounge-ul hotelului special creat ca să te bucuri din plin de astfel activități.

 

HOTEL KEPPLER

Hotelul surprinde prin designul îndrăzneț, în care jocul de culori de alb și negru se îmbină perfect cu stilul sofisticat și eleganța pariziană. Este situat fix acolo unde se întâlnesc Champs-Élysées și arondismentul 16 și oferă o priveliște încântătoare asupra orașului și a Turnului Eiffel. Dacă vei alege Hotelul Keppler, vei experimenta din plin tradiția, luxul și modernitatea pe care designerul Pierre Yves ROCHON le-a imprimat acestui hotel boutique.

 

LA MAISON FAVART

Puține locuri în care poți sta în Paris te apropie mai mult de decorurile abundente specifice secolului al XVIII-lea decât o face hotelul La Maison FAVART. Aici istoria se simte, se vede și e acoperită de draperii masive în nuanțe de roșu și ciocolatiu și este conservată în mobila stil de secol XVIII. Peste tot găsești mici indicii ale celebrului cuplu Favart, fondatorii Operei Comice din Paris, și al cărui nume hotelul l-a împrumutat cu mândrie. Doar faptul că este situat în inima Parisului îți aduce aminte că te afli în prezent.

 

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.