Acasa Travel Moods Evadare Sejur Paris - 10 experiențe culinare inedite

Travel Mood Evadare

Sejur Paris - 10 experiențe culinare inedite

Un sejur la Paris este ocazia perfectă să faci cunoștință cu valoroasa gastronomie franțuzească sau să o aprofundezi, dacă deja îi știi reperele. Alege dintre zece experiențe culinare și pregătește-te să fii surprins.

Tradiția culinară este un motiv în sine să mergi într-un sejur la Paris. Celebra bucătărie franțuzească îi atrage ca un magnet pe cei aflați în travel mood evadare și pasionați de experiențe gastronomice.

De la restaurante cu multe stele Michelin la cafenele tradiționale și până la standuri la colț de stradă, sunt multe locuri în care preferința localnicilor pentru mâncarea rafinată își face simțită prezența. Doar nu degeaba i-a fost recunoscută însemnătatea culturală de către UNESCO!

Și mai sunt și bistro-uri, boulangerii, wine bar-uri… îți va fi greu să alegi, dar cu siguranță vei fi satisfăcut pe deplin.

1. Un tur savuros în centrul orașului

Ai ajuns în sejur la Paris și vrei să te familiarizezi cu atracțiile și delicatesele specifice metropolei? Alege un tur ghidat de un localnic, astfel încât să petreci o întreagă după-amiază plimbându-te pe străzile Parisului (despre care ghidul tău îți va povesti o mulțime), admirând monumente și degustând câteva dintre cele mai populare ispite culinare ale orașului.

Treci pe lângă Turnul Eiffel și pe Champs-Elysees, ascultând povești despre istoria atât de încărcată a Franței, și vizitează boulangerii, ca să deguști minunate mostre de produse de patiserie și pâine. Continuă cu ciocolată și o varietate de prăjituri, și nu rata ocazia de a pune întrebări despre felul în care francezii au ajuns să își construiască o istorie culinară atât de impresionantă.

2. Învață să prepari macaroons în sejur la Paris

Rezervă-ți o după amiază ca să înveți să pregătești macaroons – unul dintre cele mai populare deserturi franțuzești într-o lecție privată.

Aceste prăjiturele italienești au fost aduse în Franța de Caterina de Medici și au devenit parte din tradiția țării. Așa că, în loc să te îndrepți spre cofetăriile clasice unde le găsești la prețuri piperate, poți să iei o lecție de la o localnică și să deprinzi felul în care le poți face chiar tu, oricând dorești.

Cursurile se desfășoară în grupuri foarte mici în apartamentul central al profesorului, așa încât vei savura experiența coacerii micilor minuni colorate, dar și conversația și, la final, produsele pe care le-ai preparat și o șampanie.

Anunță-ți gazda din timp dacă preferi macarons cu lămâie, caramel, fructe de pădure sau alte arome. Și ascultă-i sfaturile prețioase despre cele mai cool restaurante din oraș și despre lucrurile interesante de văzut în apropiere.

3. Montmartre, o destinație culinară pentru cunoscători

Ceea ce obișnuia să fie cel mai boem cartier al Parisului, preferat de artiști și scriitori, s-a transformat azi în Mecca amatorilor de preparate rafinate. Explorează cartierul într-un tur ce îi pune în valoare adresele secrete pentru turiști, dar foarte frecventate de localnici.

Ghidul te conduce la o patiserie, cât să îți anime poftele și să îți pregătească apetitul pentru următoarea destinație – un magazin de brânzeturi fine plin de cele mai interesante tipuri de fromage. Urmează, pe traseu, o ciocolaterie, dar și o boulangerie tradițională.

O creperie este următorul stop, pentru clătite sau o galetă delicioasă, dar mai ai de vizitat și o măcelărie unde testezi produsele în compania paharului perfect de vin. Și mai ai încă o ispită, secretă, de încercat.

pin icon

Citește și alte articole despre Paris

 

4. O cină pariziană într-un apartament de secol XIX

O cină autentic pariziană este o experiență cu care trebuie să te delectezi cel puțin o dată în viață, și nicăieri aceasta nu e la fel precum în casa unui localnic din centrul orașului. Bucură-te de preparatele franțuzești într-un decor fabulos, la doi pași de Champs-Elysees, într-un apartament haussmanian.

Gazda ta a crescut preparând boeuf bouguignon sau hachis parmentier, dar preferă azi să dea un ton modern mâncărurilor tradiționale, inspirată de produsele de sezon. Deci savurează o supă de dovleac sau un saute de ciuperci, continuă cu una dintre cele două vedete ale gastronomiei tradiționale (există și opțiuni vegetariene din plin, trebuie doar să îți specifici din timp opțiunile) și încheie cina cu un platou de brânzeturi și un desert, precum poire au vin sau mousse au chocolat.

Și, desigur, acompaniază fiecare fel de mâncare cu vinul potrivit și cu discuții în spiritul artei franțuzești a conversației.

5. Prepară singur renumita baghetă franțuzească în sejur la Paris

Dacă te fascinează gustul, mirosul și textura superbelor baghete franțuzești, ca să nu mai vorbim despre estetica lor exemplară, de ce nu ai participa la un atelier care îți dezvăluie toate tainele brutăriei, într-un sejur la Paris?

Intră în bucătăria unei brutării pariziene, ciulește urechile și privește cu atenție mișcările specialistului, și apoi treci la treabă. Prepari două tipuri de baghete, dar și croissante pufoase, înveți secretele aluatului specific și rețetele iar la plecare, iei cu tine o baghetă proaspăt scoasă din cuptor! În plus, știi deja să o coci singur, de acum înainte!

6. Un tur de stele Michelin în sejur la Paris

Un localnic este cel mai nimerit ghid care să te introducă în gastronomia haute a unui oraș ce deține o galaxie de stele Michelin. Așa că urmează-l într-o experiență unică, care te duce spre două restaurante de top din Paris. Prima oprire este la Benoit, bistro-ul franțuzesc al lui Alain Ducase (bucătarul care deține nu mai puțin de 21 de astfel de stele), unde deguști preparatele vedetă ale meniului.

Mai târziu, îți continui cina decadentă cu încă două preparate, felul principal și desertul, la Le Violon d’Ingres, restaurantul chef-ului Christian Constant, cunoscut drept un adevărat geniu al gastronomiei. Experimentează fabuloasele mâncăruri alăturate vinurilor adecvate lor, dar și conversația presărată cu istorii despre arta culinară, plimbă-te pe străduțe și înțelege cultul pe care francezii îl au pentru mâncarea lor și pentru timpul rezervat savurării ei.

Și nu uita că întregul tur poate fi personalizat în funcție de preferințele tale.

7. O masă în compania localnicilor în sejur la Paris

O cină franțuzeasca acasă la o familie de parizieni este propunerea noastră dacă ești pasionat de mâncare și vrei să trăiești experiența autentică a unei mese în compania unor localnici.

Ai de ales dintre două tipuri de meniu, unul mai delicios decât celălalt, sau poți să vii cu propriile sugestii – începe cu un platou de brânzeturi franțuzești însoțit de vin și un digestiv, continuă cu antreuri sofisticate, fie că e vorba de tarte cu broccoli și gorgonzola sau delicii pe bază de fructe de mare (în funcție de sezon), sau cu un sandviș cu guacamole și brânză.

Felul principal constă în preparate senzaționale pe bază de carne, iar masa se încheie cu mousse de ciocolată sau cu o salată de fructe cu iaurt (sau chiar sorbet de lămâie cu biscuiți de casă)!

8. Gătește și mănâncă franțuzește

Că ești un specialist sau un novice în bucătărie, nu contează, pentru că te bucuri de o lecție de gătit ce îți arată adevărata natură a gastronomiei franțuzești.

Poți opta să mergi într-un tur al piețelor înainte de a găti într-un apartament parizian, așa că nu rata șansa de a simți vibe-ul autentic al unei piețe, de a învăța cum să alegi ingredientele proaspete și cum să te tocmești cu vânzătorii, fie ei măcelari, patiseri sau fermieri care aduc în Paris legumele crescute în propriile grădini.

Prânzul franțuzesc pe care îl prepari constă în souffle Tarama, piept de rață cu dressing bigarade, prăjitură de portocale cu șofran, cod mouclade, înghețată sau fondant de ciocolată.

Și, pentru că nu e suficient doar să gătești, îți și savurezi isprăvile culinare pe care acum știi să le replici la tine acasă, acompaniate de un pahar de vin. Arta bucătăriei franțuzești nu ți-a fost vreodată atât de accesibilă – așa că trăiește experiența la cote maxime.

9. Experiențe culinare în eclecticul Marais

Miracolele gastronomice ale orașului ți se dezvăluie într-un tur gourmet în sejur la Paris, în cartierul Marais.
Ghidul te poartă pe străduțe cu arhitectură medievală, te conduce spre restaurante evreiești și îți povestește tot ce vrei să știi despre tradiția cartierului, în vreme ce treci pe la Hôtel de Ville, Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, Rue des Rosiers, la Place des Vosges și Place de la Bastille.

Prima oprire este o brutărie celebră pentru baghetele ei, considerate cele mai bune din țară, unde deguști o “merveilleux”, pentru ca apoi să continui spre locul unde găsești macarons splendide și să mergi mai departe, prin zona locuită de comunitatea evreiască, ce și-a pus din plin amprenta pe delicateriile din zonă.

După ce cutreieri alte străzi, te oprești și într-un magazin de ciocolată, îți continui plimbarea și ajungi, în cele din urmă, într-un wine bar în care deguști profesionist câteva arome franțuzești iconice, precum Cognac, Armagnac sau Old Plum, acompaniate de brânzeturi. Bon appetit!

10. O cină boemă în Montmartre

Chiar dacă ai impresia că ai cunoscut întregul repertoriu de preparate pariziene, află că mai ai nevoie de o experiență pentru a considera că ai devenit un connaiseur într-ale gusturilor.

Încearcă o cină boemă în casa unui cuplu din Montmartre, care locuiește acolo unde au fost filmate scene din Amelie și lângă teatrul în care și-a făcut debutul Brigitte Bardot.

Savurează o rețetă secretă de camembert topit în lapte, un boeuf bourguignon, un platou de brânzeturi și un desert-surpriză, precum și un pahar sau două de Bourgogne.

Iar după cină, pleacă într-o plimbare prin cartier împreună cu gazdele tale și fă popasuri în cafenelele care i-au inspirat pe Piaf, Van Gogh sau Degas, ascultând povești despre istoria fascinantă a locului. Bon appetit!

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.