Acasa Travel Moods Explorare Coasta de Azur: 10 destinații emblematice, pigmentate cu experiențe pe măsură

Travel Mood Explorare

Coasta de Azur: 10 destinații emblematice, pigmentate cu experiențe pe măsură

Coasta de Azur sau celebra Rivieră Franceză invită călătorii la reverie, la plimbări cu yahtul la apus, dar și la explorarea unor localități pitorești, de legendă.

Alege o vacanță pe Coasta de Azur atunci când vrei să zăbovești în plin soare pe riviera ce se întinde de la Cassis la Saint Tropez, de-a lungul Mediteranei. Bucură-te, stabilindu-ți cartierul general la Nisa, de stațiunile care au început să își capete faima încă din secolul al XVIII-lea, atunci când aristocrații europeni explorau zona. Privește cu ochi uimiți lumina aproape ireală, care i-a inspirat pe Picasso, Matisse și mulți alți artiști celebri. Și pornește, pe mare, cu trenul sau cu autobuzul, către destinațiile splendide care fac faima regiunii. Îți povestim câte ceva despre fiecare dintre locurile scăldate în soare în cea mai mare parte a anului.

1. Nisa

Nisa este reprezentativ pentru Coasta de Azur, în toată splendoarea sa, unul dintre cele mai mari orașe din Franța și o destinație de vacanță râvnită de toată lumea. Poziția sa privilegiată pe Riviera Franceză, unde soarele strălucește aproape tot timpul anului și unde Mediterana îi conferă în permanență o frumusețe magnetică, ce atrage pe iubitorii de soare și pe cei bogați, așa cum se întâmplă constant încă din secolul al XIX-lea, fac din oraș locul perfect în care să te stabilești pentru a porni în vizitarea celor mai impresionante atracții de pe Rivieră.

Adaugă plimbările pe vestita Promenade des Anglais, piețele fabuloase, farmecul orașului vechi, cu arhitectura sa impresionantă și cu străduțele sale încântătoare, muzeele, restaurantele rafinate, zonele comerciale, portul vechi, vederile panoramice de pe Coline du Château, ce-ți taie respirația, inclusiv plajele, deși sunt pietroase, și înțelegi de ce Nisa este considerată, neoficial, capitala Coastei de Azur.

Absoarbe, explorează și experimentează din plin frumusețea acestui oraș legendar. Surprinde-i cultura și istoria într-un tur de artă ghidat la muzeele Chagall, Matisse și la Villa Ephrussi de Rothschild și bucură-te de minunatele specialități provensale într-un tur culinar, alături de un ghid de specialiate, care te introduce în gastronomia regională specifică.

2. Cannes

Cannes aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Pentru iubitorii de cinema, cu siguranță este prima alegere pentru o vacanță pe Coasta de Azur, mai ales în timpul renumitului festival de film, unde vânzoleala starurilor de pe covorul roșu întins anual, în luna mai, la Palais des Festivals, este un adevărat spectacol. Asta fără să ne mai referim la selecția impecabilă de filme.

Însă, pentru toți ceilalți, rămâne mereu strălucirea impresionantei promenade, La Croissete, cu hotelurile și magazinele sale de lux, cu restaurantele și cafenelele prestigioase, care impresionează pasionații de gastronomie. Rămâne portul turistic, unde trag iahturi de lux din toată lumea, precum și plaja cu nisip auriu, la mare căutare printre cei care vor să se răsfețe la soare, în fața întinderii albastre a Mediteranei. Și multe alte locuri de descoperit.

Din Nisa poți ajunge ușor la Cannes, în aproximativ o oră, cu autobuzul 200 – consultă itinerariul și vezi detalii despre achiziționarea biletului aici – sau mergi cu trenul, la capătul unei călătorii de 30 de minute.

Desigur, poți vizita atracțiile fabuloase din Cannes și într-un tur senzațional, cu plecare din Nisa, ajungând și în superba stațiune Antibes.

3. Monaco

Principatul Monaco, cu al său Monte Carlo, îți cere cel puțin o zi pentru a-i surprinde strălucirea, în ciuda dimensiunilor sale destul de mici. Fiindcă uiți la propriu de timp, pus față în față cu atâta opulență adunată din toată lumea. Luxul, eleganța, splendoarea acestei așezări de pe Coasta de Azur cucerește pe oricine, chiar dacă o recunoaște public sau nu. Desigur, prețurile sunt excesive, pe măsura faimei, însă acest lucru nu trebuie să te sperie dacă ai un buget redus, fiindcă îți rămâne oricând plăcerea de a vizita.

Treci în revistă Palatul Princiar, unde poți urmări ceremonia de schimbare a gărzilor, Catedrala, unde se află mormântul prințesei Grace, celebrul Cazinou, construit de renumitul arhitect Garnier, superba gară săpată în stâncă, portul cu cele mai luxoase iahturi și, desigur, străzile circuitului de Formula 1, unde are loc Marele Premiul al Principatului Monaco.

Monaco este la aproximativ 45 de minute distanță de Nisa, dacă iei autobuzul 100 (detalii aici), și la 20 de minute, cu trenul. Dar cel mai bine este să-l vizitezi într-un tur cu plecare din Nisa, pentru a fi sigur că ajungi în locurile care contează, trecând în revistă și alte surprize care te așteaptă pe traseu.

pin icon

Citește și alte articole despre Coasta de Azur

4. Eze

Satul medieval Eze este de neratat într-o vacanță pe Coasta de Azur. Frumusețea sa din alte timpuri îi conferă un farmec desăvârșit, în care te pierzi când colinzi străzile pietruite și întortocheate, ce-și fac loc printre case cu plante agățătoare, magazine artizanale și mici galerii de artă, în drumul spre impresionantul castel fortificat de secol XII.

De aici, din vârful dealului pe care se răsfiră întreaga așezare, te bucuri de priveliști superbe cu Mediterana și cu Riviera Franceză. Nu evita celebrele parfumerii Galimard și Fragonard și vizitează Le Jardin Exotique d’Eze, cocheta grădină cu plante exotice, o oază de liniște și de frumusețe.

Din Nisa, poți lua trenul până în gara din Eze sau autobuzul 100, după care autobuzul 83 te urcă dealul, până în satul Eze. Poți vizita acest loc special și într-un tur a cărui destinație finală este principatul Monaco.

5. Antibes/Juan-les-Pins

Antibes este al doilea oraș ca mărime de pe coastă, iar centrul său vechi este de-a dreptul cuceritor, cu străzi înguste flancate de mici bistrouri și cafenele, care îi conferă o atmosferă romantică și liniștită. Palatul Grimaldi îți oferă surpriza de a admira lucrări de Picasso, căci aici găsești formidabilul Muzeu Picasso, care adună picturile realizate de artist în perioada în care a locuit în Antibes, printre altele.

Portul turistic, unul dintre cele mai aglomerate de pe Riviera Franceză, este ocupat de nelipsitele iahturi de lux, iar plajele, cluburile și agitația se adună în Juan-les-Pins, renumita stațiune din zona orașului.

Autobuzul 200 te aduce din Nisa în aproximativ o oră (vezi aici informații privind itinerariul și biletele), în cazul în care nu iei trenul (călătoria durează 20 de minute), variantă pe care o recomandăm.

6. Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer este genul de orășel pe care îl treci repede în revistă în vacanță pe Coasta de Azur, și este și foarte aproape de Nisa. Poziționarea sa pe dealul ce se ridică deasupra golfului natural, unul cu cele mai adânci ape de pe Rivieră, înseamnă priveliști superbe cu Mediterana și cu vasele de dimensiuni mari care ancorează aici. Orașul vechi se încadrează în specificul zonei și merită să-l vizitezi într-o plimbare scurtă. 

 

Călătoria cu trenul din Nisa, de nici 10 minute, îți dă ocazia să vezi mica așezare de pe cealaltă parte a sa. Sau ia autobuzul, dacă îți este mai la îndemână.

7. Beaulieu-sur-Mer

Din Villefranche-sur-Mer intri direct în Beaulieu-sur-Mer, mic orășel (și stațiune) de pe Riviera Franceză, care impresionează cu portul său turistic, unul dintre cele mai apreciate de pe coastă. Așa că admiratul ambarcațiunilor de lux este la mare căutare.

Desigur, îți poți petrece timpul la unul dintre multiplele restaurante rafinate din zona portului sau să te plimbi prin oraș și să ajungi la o altă atracție, Villa Kerylos, o construcție superbă, în stil antic grecesc, ridicată la începutul secolului XX pe un promontoriu ce domină marea.

Același tren din Nisa sau autobuzul te aduc și aici.

8. Grasse

Orașul Grasse este, prin excelență, capitala mondială a parfumurilor. Demarată undeva prin secolul al XVI-lea și devenind prosperă spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, industria parfumurilor din Grasse are o poveste fascinantă, ce a cucerit figuri regale importante și pe care o poți descoperi într-o vacanță pe Coasta de Azur. Și asta într-o atmosferă înmiresmată de iasomie, floarea folosită la multe dintre parfumurile care se produc azi și care este cultivată pe câmpuri întregi aici, alături de alte și alte flori frumos mirositoare.

Trei parfumerii importante, Fragonard, Molinard și Galimard, își au cartierul general în Grasse și își țin porțile deschise pentru public, oferind tururi și workshop-uri ce atrag vizitatori din toată lumea. Trăiește o experiență olfactivă desăvârșită, cu plecare din Nisa, și participă la unul dintre workshop-urile oferite de Maison Molinard, pentru a descoperi esențele istorice ale casei și a-ți crea propriul parfum.

De altfel, din Nisa ajungi în Grasse cu autobuzul 500, într-o călătorie de aproximativ o oră și jumătate, sau cu trenul.

9. Saint-Paul-de-Vence

Saint-Paul-de-Vence este genul de așezare medievală care nu doar că impresionează prin aspectul său, păstrat aproape intact, ci și prin frumusețea sa specială, care a atras de-a lungul timpului artiști, actori și scriitori celebri.

Hotelul La Colombe d'Or, la care trebuie să ajungi, i-a avut printre oaspeți pe Jean-Paul Sartre și Pablo Picasso, iar scriitorul american James Baldwin a încetat din viață în localitate. Printre alți locuitori importanți se numără și Marc Chagall, care a trăit și a creat aici aproape 20 de ani. Așa că nu e de mirare dacă în Saint-Paul-de-Vence întâlnești o atmosferă artistică, muzee de artă modernă și contemporană, galerii de artă și ateliere ale artiștilor, precum și fundația Maeght.

Vezi aici ce autobuz poți lua din Nisa, dacă nu vrei să călătorești cu trenul. Dar mai bine alege să mergi într-un tur cu plecare din Nisa, care include pe traseul său fascinant și Saint-Paul-de-Vence, pe care poți să-l explorezi și unde poți să admiri priveliștile Alpilor, ale Mediteranei și ale regiunii rurale din împrejurimi, care sunt cu adevărat răpitoare.

10. Saint-Tropez

O vacanță pe Coasta de Azur nu se poate încheia până nu te pierzi în ritmurile celebrei stațiuni Saint-Tropez. Destinația frecventată de celebrități și de the high life, în care atmosfera glamour este la ea acasă, își păstrează tradiția de centru de distracție renumit, cu numeroasele cluburi de pe plaja Pampelonne, fără să mai amintim de petrecerile care au loc pe iahturi, în larg, până dimineața.

Pentru vizitare, rămâne portul vechi, cu deja tradiționalele iahturi de lux, nelipsite de pe Rivieră, centrul vechi al orașului, cu clădiri superbe de secol XVII, străzile pline de restaurante și cafenele scumpe, magazinele marilor branduri și multe alte atracții.  

Cum Saint-Tropez se află la o distanță considerabilă de Nisa, de 112 kilometri, este destul de dificil să ajungi aici cu autobuzul. Soluția este să mergi într-o croazieră fascinantă cu feribotul, care îți oferă ocazia să admiri întreaga frumusețe de pe Coasta de Azur dintr-o perspectivă nouă, de pe apă, și să vizitezi stațiunea în ritmul tău.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.