Acasa Travel Moods Explorare 8 incursiuni în istorie într-un sejur la Praga

Travel Mood Explorare

8 incursiuni în istorie într-un sejur la Praga

Un sejur la Praga îți deschide calea pentru adevărate incursiuni în timp și spațiu, căci împrejurimile orașului de aur mustesc de istoria care merită descoperită, de castele, monumente și catedrale pline de povești.

Dacă ai ales un sejur la Praga pentru a-ți petrece vacanța, nu ezita să descoperi ceea ce are de oferit întreaga zonă din jur. Cehia e plină de istorii medievale fascinante, de castele superbe, de regiuni rurale cu aer de poveste și de monumente ce fac parte din patrimoniul UNESCO. Iar, dacă ești în travel mood explorare, câteva tururi și excursii ți le dezvăluie pe toate, în întreaga lor splendoare.

Experiențe pentru travel mood explorare în sejur la Praga

1. Spre Cesky Krumlov, un oraș medieval pitoresc

Călătorește spre sudul Boemiei într-o excursie de o zi, în care traversezi frumusețea pastorală a regiunilor rurale din Cehia, pentru a ajunge la Cesky Krumlov, micul oraș medieval de pe malurile râului Vltava.

Arhitectura gotică, renascentistă și barocă creează o atmosferă aparte, în care trecutul supraviețuiește și strălucește constant. Și, pentru ca lucrurile să rămână așa, orașul vechi este protejat de UNESCO.

Vizitează centrul istoric și castelul Cesky Krumlov, ce se ridică deasupra micii așezări încă din anul 1240. Explorează-i frumusețea arhitecturală, pierde-te printre sălile ornamentale și printre grădinile rococo și află-i istoria, după care oprește-te să vezi și biserica St. Vitus, care te cucerește cu stilul său gotic și cu frescele de secol XV.

2. O zi în Kutna Hora

Un sejur în Praga este o bună ocazie pentru a face o excursie în Kutna Hora, un oraș istoric din Boemia Centrală, inclus, de asemenea, în patrimoniul mondial UNESCO. Situat la doar o oră distanță de capitală, Kutna Hora este o destinație populară, ce atrage prin farmecul clădirilor sale medievale, gotice și baroce, pe care le descoperi pe rând.

Începi însă cu osuarul din Sedlec, o capelă romano-catolică stranie, decorată cu oasele victimelor unei epidemii de ciumă din secolul XIV, luate din gropile comune din cimitirul bisericii. Continui cu biserica Sf. Barbara, o construcție gotică ce se ridică la rangul unei capodopere arhitecturale, ridicată începând cu anul 1388, apoi vezi castelul Hradek, după care admiri cea mai veche mănăstire cisterciană din Boemia și palatul Vlašský dvůr.

Te plimbi pe strada medievală Ruthardka, pentru a descoperi noi atracții ale orașului care, între secolele XIII și XVI, era unul dintre cele mai importante centre economice din regatul Boemiei, ce concura cu Praga.

pin icon

Citește și alte articole despre Praga

3. Vizitează Karlstejn, bijuteria împăratului Carol al IV-lea

Nu departe de Praga, la capătul unei scurte călătorii, observi cum se ridică autoritare, din vârful unei stânci, liniile gotice ale castelului Karlstejn, ce domină pădurea și localitatea cu același nume de la poale, aidoma castelelor din basmele fantastice.

Construită în anul 1384 de Carol al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman și rege al Boemiei, fortăreața te cheamă în timpuri medievale, conservate între zidurile ei impunătoare care apărau bijuteriile coroanei.

Cum pășești înăuntru, nu-ți rămâne decât să admiri nenumăratele edificii, camere și săli impresionante, decorate cu fresce, picturi și obiecte prețioase, să intri în palatul Bulgrave și în palatul imperial, cu diferitele lor turnuri și construcții de apărare, apoi în Capela Sfintei Cruci, locul în care sunt expuse 129 de picturi ale lui Master Theodoric, pictorul de curte al lui Carol al IV-lea, să vezi o replică a coroanei Sf. Wenceslas și sala cavalerilor, după care capela Sf. Caterina, printre multe altele.

4. Două parcuri superbe din munții Elbei, despărțite de graniță

Folosește-te de acest sejur în Praga pentru a trece granița în Germania, în landul Saxonia, într-o excursie în Parcul Național Sächsische Schweiz (Saxon Switzerland sau Elveția saxonă) din munții Elbei, la est de Dresda, fără să ratezi parcul învecinat Böhmische Schweiz (Bohemian Switzerland) din Cehia.

Nu doar că te lași cucerit de frumusețea acestor parcuri tăiate de râul Elba, în care peisaje muntoase virgine descriu o panoramă dramatică, dar vezi și superbul pod Bastei din canionul Elbei, precum și localitățile idilice de pe drum, cum ar fi Bad Schandau în Germania și micul sat Hrensko din Cehia.

5. Descoperă castelul Konopiste, ultima reședință a arhiducelui Franz Ferdinand

Nu departe de Praga se află castelul Konopiste, pe care îl descoperi într-o excursie în orașul medieval Benesov. Fortăreața de secol XIII, reconstruită de-a lungul timpului, pentru a deveni, la sfârșitul anilor 1700, un superb castel baroc, l-a impresionat pe arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, moștenitorul coroanei imperiului Austro-Ungar, care l-a transformat în anul 1887 în reședința sa privată.

Intră în lumea arhiducelui a cărui asasinare, la Sarajevo, în 1914, a dus la declanșarea Primului Război Mondial, și vizitează interioarele bogate de secol XIX, apartamentele maiestuoase, decorate cu lambriuri de lemn, colecțiile de arme medievale, artă și tapiserie, grădina de trandafiri și statuile ce se ridică solemne în curțile interioare.

6. Explorează Boemia cea boemă

O excursie de o zi cu un autovehicul 4x4 este tot ceea ce îți trebuie pentru a pătrunde în inima ținuturilor idilice din Boemia Centrală, unde se succed, în ritmul în care înaintezi, ținuturi întregi care își schimbă forma și culoarea, de la stepe întinse, livezi încărcate și dealuri împădurite, până la munți vulcanici, cu craterele strălucind într-un soare arzător.

Admiră vârfurile stâncoase și peisajele spectaculoase, bea apă din izvoare minerale, oprește-te la o fermă de capre, vezi formațiunile geologice impresionante din regiunile de stepă, formate în urma unor erupții vulcanice străvechi, vizitează o fabrică de pietre prețioase (garnet) și descoperă un castel misterios, pe drumul de întoarcere în Praga.

7. Karlovy Vary, stațiunea din valea împădurită

Un sejur în Praga nu trebuie să se limiteze la Praga, mai ales când ai ocazia să mergi într-o excursie la Karlovy Vary, sau Karlsbad, sau Carlsbad, depinde cum vrei să-i spui celebrei stațiuni cu 12 izvoare termale, recunoscute pentru proprietățile lor miraculoase, care l-au impresionat nu doar pe împăratul Carol al IV-lea, cel care le-a descoperit în anul 1358, ci și pe Beethoven.

Explorează atracțiile orașului, băile și fântânile sale impresionate, vizitează fabrica Moser din apropiere, una dintre cele mai prestigioase producătoare de obiecte de cristal din lume, gustă din faimoasele vafe și ia un prânz fabulos, însoțit de deliciosul lichior Becherovka.

8. Vizitează lagărul de concentrare de la Terezin

Dacă, până acum, un sejur din Praga ți-a dat ocazia să descoperi doar lucruri frumoase, de data aceasta te poartă la Terezin, într-o excursie pe care nu trebuie să o ocolești, ci dimpotrivă, fiindcă doar așa poți înțelege atrocitățile comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și să empatizezi cu suferințele la care a fost supusă populația evreiască în lagărul de concentrare de la Terezin.

Vizitează fosta fortăreață militară construită în secolul XVIII de împăratul Josef al II-lea, folosită apoi ca lagăr de exterminare în timpul Holocaustului, înainte de a ajunge la cimitir și crematoriu, pentru a avea o imagine completă a traumei istorice care nu trebuie nicicând uitată, pentru a nu se mai întâmpla niciodată.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Explorează & descoperă.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.