Acasa Travel Moods Explorare Sejur în Peru: la intersecția unor civilizații grandioase

Travel Mood Explorare

Sejur în Peru: la intersecția unor civilizații grandioase

Un sejur în Peru este mai mult decât o vacanță - e o cale de a descoperi unele dintre cele mai fascinante culturi străvechi, învăluite și astăzi în necunoscut.

Este o modalitate de a merge pe urmele vechilor incași către templele lor rămase între mit și mister timp de sute de ani. Este un fel de a vedea viața peruană autentică prin ochii localnicilor, care îți pot dezvălui secretele stilului lor de viață, ancorat în prezent dar permanent inspirat de un trecut glorios.

Descoperă secretele, căile, natura, cetățile și atracțiile turistice care fac din Peru o destinație fabuloasă într-un tur de explorare organizat în parteneriat cu National Geographic. Aventurează-te în Anzi, vizitează Machu Picchu și nu te opri o clipă în căutarea unora dintre cele mai spectaculoase locuri ale lumii.

Ziua 1: Lima

Sejurul în Peru începe din Lima, capitala statului, unde ajungi și te cazezi. Restul zilei îl petreci așa cum dorești. Poți alege să vizitezi principalele atracții turistice din Lima, Peru, într-o plimbare în inima colonială a orașului, alături de un ghid, și să descoperi farmecul clădirilor construite de conchistadori.

Savurează și aromele tradiționalului cocktail pisco sour în această fermecătoare incursiune culturală în istoria complicată a orașului.

Ziua 2: Lima - Tambopata

O călătorie cu avionul până la Puerto Maldonado și apoi cu o barcă motorizată te aduce la Tambopata, o pădure tropicală ce deține recordul mondial pentru cele mai multe puncte de observare a păsărilor într-o singură zonă. Te cazezi în inima pădurii, într-o cabană foarte confortabilă ce păstrează aspectul arhitectural indigen. Simte cu adevărat distanța de lumea industrializată în camerele simple, dar confortabile, în această locuință izolată din Tambopata, ce nu dispune de electricitate.

Personalul cabanei este format în majoritate de localnici și ghizi naturaliști. Beneficiază de cunoștințele acestora și învață despre flora și fauna bogate de aici, dar și despre felul în care băștinașii folosesc plantele medicinale în vindecarea diferitelor afecțiuni sau tehnicile tradiționale pe care aceștia le aplică la construit, pescuit sau vânătoare. Avântă-te în noapte și descoperă, la lumina lanternei, plantele și animalele ce viețuiesc în jurul cabanei, alături de un expert naturalist.

Ziua 3: Aventură în Tambopata

Dis-de-dimineață aventura începe în jungla amazoniană, când toată natura se trezește la viață. Mergi într-o excursie condusă de experți și admiră flora și faună din apropierea lacurilor șerpuitoare și a râurilor din pădurea tropicală.

Bucură-te de momente relaxante într-un hamac sau înoată în ochiurile de apă cristalină din junglă. Spre seară, o croazieră te ține cu sufletul la gură. Lasă-te pradă emoțiilor incerte în căutarea locurilor în care pot fi văzuți caimanii negri sau alte viețuitoare sălbatice.

pin icon

Citește și alte articole despre Peru

Ziua 4: Din Tambopata in Cusco

Este timpul să părăsești jungla, la bordul unei bărci care te aduce înapoi la Puerto Maldonado, de unde iei avionul spre Cusco, Peru, capitala istorică a imperiului incaș. Toată după-amiaza este la dispoziția ta, așa că ai timp suficient să te obișnuiești cu atmosfera rarefiată și să admiri atracțiile turistice din Cusco, în acest circuit din Peru.

Alege să mergi într-un tur al orașului ce îți dezvăluie semnele misterioasei civilizației incașe, ce ies la iveală dintre monumentalele clădiri coloniale. Vizitează ruinele Templului Soarelui, în care se găseau obiecte de aur ce i-au uimit pe vechii conchistadori. Admiră apoi Mănăstirea Santo Domingo și impresionanta catedrală, construite de invadatorii spanioli.

Sau alege un tur cu un autocar turistic, ce te conduce pe cele mai importante străzi ale orașului către obiectivele uimitoare, și află de la ghidul care te însoțește informații despre cultura incașă și peruană.

Cum vine seara, mergi la Planetariul din Cusco, Peru, și adâncește-te în frumusețea cerului înstelat, în timp ce admiri prin telescop astrele ce strălucesc în noaptea din Cusco, aceleași ce au luminat noaptea unui imperiu apus. Participă la o prezentare astronomică și află cum înțelegea cosmosul civilizația Inca.

Ziua 5: Cusco - Urubamba

Sejurul în Peru te aduce în Valea Urubamba sau Valea Sacră, cum se numea în timpul culturii Inca. O excursie de o zi te face să părăsești Cusco și să explorezi Valea Sacră, tăiată de râu în inima civilizației incașe. Vizitează situl arheologic de la Pisac și descoperă uluitoarele structuri militare, religioase și terasele agricole construite de incași.

La Ollantaytambo, vizitează ansamblul arheologic ce constituia în timpul imperiului incaș reședința regală a împăratului Pachacuti, care cucerise regiunea și construise orașul și un centru ceremonial.

Ziua 6: Ollantaytambo - Cusco

Pe drumul de întoarcere de la Ollantaytambo spre Cusco te afli din nou în Valea Sacră și vizitezi situl arheologic Moray, în apropierea orașului Maras. Aici admiri faimoasele terase circulare incașe, care erau folosite pentru cultivarea produselor agricole, ce beneficiau de un ingenios sistem de irigație. Ajungi apoi la salina de lângă Maras, unde rămâi uimit de felul în care incașii au construit sistemul de colectare a sării, format dintr-o multitudine de bazine terasate, în care se scurgea apa unui izvor natural sărat, prin intermediul unei rețele de canale înguste.

Tot din această vale poți ajunge la Inca Trail, celebra cărare pietruită construită de incași, ce șerpuiește Anzii spre faimoasă citadelă Machu Picchu. Află detalii despre călătoria spre Machu Picchu pe Inca Trail aici.

Ziua 7: O zi în Cusco

Bucură-te de această zi în orașul pe care-l regăsești cu plăcere în acest circuit din Peru și vizitează, într-un tur inclus, ChocoMuseo - muzeul dedicat ciocolatei din Cusco, Peru.

Îndulcește-ți clipele petrecute aici cu produse și băuturi delicioase de ciocolată. Plimbă-te prin centrul vechi al orașului și intră în atmosfera pieței San Pedro, cu ale sale standuri încărcate de produse și fructe exotice.

După-amiaza petrece-o după bunul plac. Cum se înnoptează, alege să mergi într-un tur al orașului și descoperă atracțiile turistice din Cusco luminate în noapte. Și cum se poate termina mai plăcut această plimbare decât într-un bar local, unde simți din plin de aromele unui cocktail tradițional, preparat chiar de tine?

Ziua 8: Cu trenul spre Aguas Calientes

Îți petreci ziua pe drum, într-o călătorie spre Aguas Calientes, cea mai apropiată localitate de faimosul sit arheologic Machu Picchu. Pornești din Cusco spre Ollantaytambo, de unde iei trenul spre Aguas Calientes.

Șinele care urmăresc marginea râului Urubamba te conduc într-o fascinantă călătorie ce taie Anzii și îți oferă priveliști naturale de vis, decupate în inima munților. Odată ajuns, bucură-te de orașul recunoscut pentru izvoarele sale cu ape fierbinți.

Ziua 9: Machu Picchu, cetatea pierdută

A venit și mult așteptatul moment din sejurul tău din Peru în care vizitezi Machu Picchu, cel mai faimos sit arheologic incaș construit în inima Munților Anzi, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Citadela a fost construită în 1450 și părăsită un secol mai tarziu în timpul invaziei spaniolilor și a rămas nedescoperită de aceștia pe întreaga perioadă colonială. De altfel, ansamblul arheologic Machu Picchu a rămas ascuns până în anul 1911, când a fost descoperit de istoricul american Hiram Bingham.

Admiră fascinantele ruine incașe și află istoria sitului, adesea învăluită în misticism. Alege să vizitezi și podul incaș, o parte dintr-o potecă în munți care traversează un gol de stâncă de 579 metri adâncime, despre care se credea că reprezintă o intrare secretă în citadelă.

Ziua 10: Întoarcerea în Cusco

Întors în Cusco, Peru, ai întreaga zi liberă. Alege să faci ce-ți dorești cu timpul tău în această zi din sejurul în Peru. Avântă-te din nou prin orașul colonial, pe străzi pietruite, și vizitează locurile pe care nu ai apucat să le vezi. Sau alege să trăiești experiențe pline de adrenalină, făcând rafting pe secțiunea învolburată a râului Urubamba sau mountain biking pe dealurile din jurul orașului, către Valea Sacră.

Alege să vizitezi siturile arheologice incașe Quenko, Puca Pucara, Tambomachay și Sacsayhuaman într-o experiență călare, însoțit de un călăreț profesionist. Spectacolul natural muntos, traversat de păduri de eucalipt, te face mereu să-ți pierzi privirea în zare.

Sau mergi într-un tur colorat spre Vinicunca, Muntele Curcubeu, inclus de National Geographic în lista celor 100 de locuri din lume pe care trebuie să le vizitezi neapărat într-o viață. Culorile uluitoare ce desenează stâncile nisipoase pline de minerale ale muntelui se pierd pe fundalul cerului albastru, oferind privitorilor un peisaj ce uimește prin frumusețea sa naturală.

Ziua 11: Călătoria spre Puno

Sejurul în Peru te poartă către orașul Puno, situat pe malul lacului Titicaca, într-o călătorie în care te bucuri mereu de priveliștile Anzilor, în timp ce înaintezi către înaltul platou alpin Altiplano.

Ziua 12: Pe lacul Titicaca

Se anunță o zi splendidă, fiindcă îți începi croaziera pe lacul Titicaca, la bordul unei bărci de viteză complet echipate. Brăzdează rapid apele ce tulbură frumusețea peisajului acvatic în drumul spre insulele plutitoare Uros și Taquile. Experimentează modul de viață al localnicilor, descoperă-le meșteșugurile și ascultă poveștile insulelor, pe care sunt bucuroși să le împărtășească. Explorează mai departe lacul și fă cunoștință cu comunitatea Luquina Chico.

Bucură-te de o masă tradițională servită în locuința unei familii locale și simte din plin cum se trăiește pe malurile acestui lac magnific.

Ziua 13: Înapoi în Lima

Te desparți de ținutul întins al apelor și mergi către Juliaca, admirând peisajele ce se succed. De aici un zbor cu avionul te aduce înapoi în Lima, orașul de unde a început sejurul în Peru.

Poți rezerva acest tur, cu extrem de multe experiențe de călătorie, organizat de GAdventures in parteneriat cu National Geographic, on-line.

Ziua 14: Lima

Deși acest circuit în Peru se încheie aici, poți oricând opta să-ți prelungești șederea în Lima cu câteva zile, dacă dorești să simți și mai mult din farmecul orașului, fiindcă noi experiențe te așteaptă la fiecare pas.

Alege să mergi într-un tur mai puțin obișnuit și cunoaște comunitățile locale ce trăiesc la periferia orașului.

Începe-ți experiența în piața de pește din Chorillos, din apropierea căreia iei o barcă spre promontoriul Morro Solar. În timpul acestei scurte călătorii urmărește bărcile pescarilor, în alunecarea lor zilnică pe ape. Odată ce ajungi la Morro Solar, o nouă perspectivă a orașului se deschide în fața ochilor.

Un tur gourmet interactiv te introduce în  cultura culinară din Peru, Lima, în cartierele Barranco, Miraflores și San Isidro, și. Invață cum se prepară un ceviche ca la carte, dar și tradiționalul pisco sour. Bucură-te de aromele cafelei proaspăt măcinanate și ale diverselor fructe tropicale, apoi ia prânzul într-unul dintre cele mai faimoase restaurante din oraș, La Huaca Pucllana.

Sunt multe lucruri de făcut în Lima, iar pe unele dintre ele le poți descoperi în articolul Lima contrastelor.

Dacă dorești să vizitezi Peru pe cont propriu citește și alte articole dedicate acestei destinații, accesează secțiunea de Experiențe și secțiunea de Informatii Utile unde vei găsi furnizori de servicii, atent selectați.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.