Acasa Travel Moods Activ Excursie Peru: Lima contrastelor - aer cool într-o capitală colonială

Travel Mood Activ

Excursie Peru: Lima contrastelor - aer cool într-o capitală colonială

Aflată în America de Sud, pe coasta Oceanului Pacific, de unde s-au zărit pânzele corăbiilor primilor conchistadori ce au colonizat țara și au întemeiat orașul, Lima nu este o capitală ca oricare alta.

O excursie în Peru, echivalează cu o incursiune arheologică ce scoate la iveală tradiții coloniale și obiecte prețioase din aur, unice în lume, a căror vechime amintește de grandioasa civilizație Inca, dar și valoroase obiecte de ceramică din perioada premergătoare Inca, toate conservate în muzeele din Lima sau în cele ale siturilor arheologice.

Orice excursie în Peru, orice tur de explorare în această țară fascinantă începe din sau se sfârșește în Lima, Orașul cel Real al Regilor Peruani, așa cum a fost denumit de către fondatorul său, conchistadorul Francisco Pizzaro, în 1535.

O excursie în Lima, Peru, este mai mult decât o experiență unică. Oraș al contrastelor, aerul colonial se simte în inima unei modernități efervescente. Cartierele bogate și centrele financiare cu clădiri mai înalte decât cerul, grădinile și parcurile contrastează periferiile în care oamenii își improvizează locuințele. Zone mai mult sau mai puțin turistice, piețe de legume și fructe exotice, piețe de pește, condimente andine și tradiții culinare, experiențe gourmet rafinate, obiceiuri, stiluri de viață și multe altele așteaptă să fie descoperite.

Iată 8 experiențe de incercat, pentru travel mood activ, în excursie la Lima

1. Tur privat în Lima

Dacă îți dorești să vizitezi mai mult decât tradiționalele obiective turistice din Lima, Peru, lasă-te ghidat de un localnic într-un tur privat în centrul istoric al orașului. Desigur, clasicile bijuterii ale orașului nu sunt excluse: vezi Plaza San Martin, în care admiri faimosul Hotel Bolivar; frumoasa Plaza de Armas (piața centrală), cu o superbă fântână din bronz, din 1650, în jurul căreia sunt dispuse catedrala romano-catolică, unde se află mormântul conchistadorului Francisco Pizzaro, primăria, palatul arhiepiscopal și palatul guvernului.

Vechea gară, transformată în Casa Literaturii, Biserica San Francisco, celebră pentru rețeaua sa de catacombe, muzee și numeroase vile construite în stil colonial completează perimetrul pieței.

Dar ceea ce aduce în plus acest tur este faptul că te poartă și spre locuri mai puțin turistice, mai puțin cunoscute, însă la fel de fascinante: vechiul oficiu poștal, vechile ziduri ale orașului, China Town sau piața centrală, unde mulți peruani își fac cumpărăturile zilnic.

2. Lima prin ochii comunităților locale de la periferie

Diferită de orice experiență turistică obișnuită, vizitarea cartierelor muncitorești din Lima, dar și a unor locuri mai puțin cunoscute, este cea mai bună modalitate de a cunoaște orașul în complexitatea lui. Doar așa ajungi să înțelegi problemele cu care se confruntă locuitorii din periferii, dar și că există speranță, prin implicarea societății civile.

Alege un tur al comunităților locale și vezi ce însemnă viața de pescar din Lima, când ajungi în piața de pește din Chorillos. De pe docuri, o croazieră cu barca te poartă, printre bărci colorate de pescari, spre Morro Solar, un promontoriu spectaculos, de unde te bucuri de o imagine superbă a orașului.

Urmează să vizitezi al doilea cel mai mare cimitir din lume și să interacționezi cu oamenii dintr-una dintre mahalalele de pe dealuri, de la periferie, să experimentezi condițiile dure ale vieții de acolo, dar și să afli despre proiectele comunitare ale unui ONG local, pentru sprijinirea acestor comunități defavorizate.

pin icon

Citește și alte articole despre Lima

3. Arome și arte în excursie în Peru

O experiență autentică promite și o plimbare în cartierele mai puțin turistice Chorillos și Barranco din Lima, Peru. Deși ajungi și în piața de pește din Chorillos, acest tur al culorilor și aromelor peruane aduce mult mai mult. Nu doar că te bucuri de savoarea preparatelor locale, în timp ce explorezi în amănunt cartierul sau te plimbi pe coasta plină de stânci din apropiere, dar vizitezi și un loc nou, efervescentul cartier Barranco, preferat de artiștii, poeții și muzicienii din Lima.

Experimentează viața boemă a orașului și admiră casele văruite în nuanțe puternice, dar și picturile murale de aici. Vizitează galeriile de artă din acest loc ce însumează tot ce e mai cool în oraș.

4. Perspectivă pe două roți

Un tur pe bicicletă îți oferă o perspectivă nouă asupra orașului, plină de aventuri, și te poartă spre și mai multe locuri fascinante, în excursia ta din Lima, Peru. Descoperă ruine superbe, mărturii ale unei istorii antice impresionante, într-un sit arheologic la care te oprești pe traseu. Bucură-te de o imagine fabuloasă a golfului din Lima, ce licărește în zare, direct din vârful promontoriului Morro Solar.

Pierde-te pe străzile diferitelor cartiere din oraș, în timp ce descoperi ritmuri de viață autentică, ce pulsează în ritmul în care pedalezi. Simte imensitatea întinderii de apă, în timp ce admiri Oceanul Pacific de pe coasta orașului. Trăiește emoții autentice în parcul dragostei și celebrează iubirea evocată de statui și sculpturi ce aduc aminte de lucrările lui Gaudi.

5. Descoperă Lima gourmet 

Reușita unei excursii in Lima presupune mai mult decât să te limitezi la vizitarea principalelor sale obiective turistice. De multe ori, tradițiile și obiceiurile culinare sunt cele care definesc cu adevărat specificul și autenticitatea locului. Bucură-te de o explorare a culturii culinare într-un tur gourmet interactiv  în cartierele Barranco, Miraflores și San Isidro, și gustă din specialitățile locale.

Descoperă savoarea cafelei proaspăt măcinate și aromele puternice ale fructelor tropicale. Află secretele bucătăriei peruane în timp ce înveți să faci celebrul cocktail pisco sour și vezi cum se prepară tradiționalul ceviche. Un prânz delicios te așteaptă la unul dintre cele mai renumite restaurante din oraș, La Huaca Pucllana.

6. Tradiții culinare în excursie în Peru

Un curs de gătit nu doar că te face să înțelegi mai bine de unde vine gustul fabulos al bucătăriei peruane, ci îți aduce bucurii autentice, din momentul în care începi să combini ingredientele celor mai faimoase preparate culinare tradiționale, pe care le-ai ales dintr-o piață locală.

Un chef experimentat te instruiește în arta pregătirii clasicului ceviche - fructe de mare sau peşte crud marinat în suc de lime şi ardei iute, garnisit cu ceapă, cartofi dulci şi porumb - sau a gustoasei lomo saltado, preparată din carne de vită, ceapă și roșii și servită cu cartofi prăjiți și orez.

Sau, dacă preferi o experiență culinară încă mai fascinantă, alege să participi la un curs de gătit în locuința unei familii din oraș. Ceea ce aduce autenticitate acestei experiențe este tocmai interacțiunea cu obiceiurile culinare ale familiilor obișnuite din Lima, Peru.

Descoperă multitudinea de condimente andine ce dau gustul specific bucătăriei peruane, fructele și legumele ce stau să se prăbușească de pe tarabele dintr-o piața din Miraflores și apoi grăbește-te să ajungi în casa unei familii primitoare.

Doar aici poți deprinde tehnicile tradiționale de preparare a clasicelor ceviche, chichi morada sau causa limeña, în felul în care acestea au fost transmise din generație în generație și puse în practică în sânul familiilor peruane.

7. Pisco sour & ceviche cu un chef

Dacă nu ai mult timp la dispoziție și totuși vrei să afli secretele faimoaselor pisco sour și ceviche, o lecție rapidă, de cel mult o oră, ținută de un chef profesionist, este alegerea perfectă.

Totul se întâmplă într-o cevichería (restaurant specializat în cheviche) din Miraflores, iar băutura și mîncarea pe care le savurezi în timpul sesiunii de gătit sunt incluse.

8. Noaptea în Lima, din loc în loc

Experimentează atmosfera veselă a barurilor din Lima, în timp ce te plimbi seara pe străzile cartierelor boeme, alături de un ghid cunoscător, și bucură-te de mâncarea stradală ce te îmbie de pe standurile vânzătorilor.

Simte gustul diverselor specialități din carne la grătar, al deserturilor din porumb dulce și al băuturilor alcoolice apetisante și bucură-te de activa viață de noapte, în excursia din Lima.

Te atrag aceste experiențe? Iți dorești și alte activități autentice in Peru? Răsfoiește pentru inspirație si propunerile noastre pentru un sejur în Cusco.

Ai inceput sa visezi deja la excursia ta in Peru? Iți oferim tot ceea ce ai nevoie pentru o vacanță memorabilă: articole pentru inspiratie, secțiunea de Experiențe dedicată acelor activități ce fac diferența intre o plecare oarecare si una documentată și  lista de Informații Utile pentru a descoperi cum îți poți organiza cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești!. 

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.