Acasa Travel Moods Activ Vacanță în Peru: cosmopolitul și colonialul Cusco

Travel Mood Activ

Vacanță în Peru: cosmopolitul și colonialul Cusco

Centrul străvechi al populațiilor indigene și apoi capitală istorică a Imperiului Inca, dărâmată și reconstruită de conchistadori în stilul colonial al vremii, Cusco este astăzi una dintre principalele atracții turistice din Peru.

O vacanță în Peru nu poate ocoli Cusco, acest oraș fermecător din Anzi, situat într-o vale domoală, la o altitudine de 3400 de metri, în care istoria unei civilizații grandioase, acoperită în mit și misticism, se ivește la fiecare pas dintre construcțiile coloniale.

Biserici și catedrale ridicate de invadatorii spanioli în locul vechilor temple incașe poleite în aur, ruinele culturii Inca păstrate în siturile arheologice din interiorul și din vecinătatea orașului, piețele vibrante și preparatele culinare tradiționale, văi bogate și munți solitari în împrejurimi, toate la un loc formează repere de neratat în călătoria ta în Cusco, Peru.

Iată 10 experiențe memorabile, pentru travel mood activ, în orașul civilizației incașe și bucură-te de momente remarcabile în vacanța din Peru!

1. Vizitează Cusco la pas

Farmecul colonial al orașului, în care descoperi mereu puternice accente incașe, te cucerește pe loc, ca un vechi parfum a cărui origine coboară în timpuri imemoriale, și care își împrăștie notele misterioase pretutindeni.

Adâncește-te în istoria fascinantă a acestui oraș fermecător, într-un tur la pas ce te duce către atracțiile turistice din Cusco. Ruinele străvechiului Templu al Soarelui - sanctuar ridicat de incași în cinstea Zeului Soare, Mănăstirea Santa Domingo, construită de spaniolii invadatori în stil renascentist, din pietrele templului, sau impunătoarea catedrală, sunt tot atâtea mărturii ale unei istorii ce dăinuie peste veacuri.

Sau poți opta oricând pentru o modalitate mult mai comodă de a vizita atracțiile turistice din Cusco într-un tur cu un autocar turistic, ce te poartă pe cele mai importante străzi ale orașului, în timp ce asculți explicațiile ghidului care te însoțește.

2. Între piețe și ruine

Piețele locale dezvăluie mereu frânturi de viață definitorii pentru oraș. Standuri pline de stofe colorate și flori parfumate, produse exotice îngrămădite pe tarabe, delicatese culinare servite direct de la chioșcuri pe stradă, amestecate toate în atmosfera vibrantă a pieței San Pedro, te cuceresc pe loc.

Trezește-ți simțurile și lasă-te în voia lor, într-un tur special. Nu te opri aici și mergi mai departe, spre misteriosul Templu al Lunii, în Huayna Picchu, lângă Machu Picchu, și află legendele incașe ce îi șlefuiesc necontenit existența.

3. Pe drumuri străvechi în vacanță în Peru

Din Cusco pleacă șerpuitoarele drumuri pietruite construite de incași spre temple uluitoare, mărturii ale unei civilizații mărețe. Începe această incursiune în misterioasa mitologie incașă într-un tur ce pornește din La Plaza de Armas (piața centrală a orașului) și care te poartă apoi spre principalele situri arheologice din împrejurimi.

Mergi la templul Qurikancha (Templul Soarelui) și admiră extraordinarele exemple de arhitectură colonială, ridicate pe ruinele acestuia. Vizitează Parcul Arheologic Sacsayhuaman, listat în patrimoniul mondial UNESCO.

Urmează situl Quenko, un loc sacru, încărcat de misticim și de necunoscut, unde aveau loc ritualuri religioase aparte. Apoi zidurile complexului militar Puca Pucara, un alt exemplu de măiestrie arhitecturală incașă.

În cele din urmă ajungi la Tambomachay, templul incaș dedicat apei, format din apeducte, canale, fântâni și terase ce transportă apele cristaline ale izvorului natural într-o cascadă.

pin icon

Citește și alte articole despre Cusco

4. Explorează siturile arheologice

Dacă ai vizitat deja piața centrală și atracțiile turistice din Cusco și vrei să te aventurezi dincolo de oraș, spre Sacsayhuaman, un tur asemănător te poartă direct spre vechile fortărețe și temple sacre ale civilizației Inca.

Admiră fabuloasa arhitectură incașă de la Sacsayhuaman alături de un ghid experimentat și descoperă misterioasele construcții ale grandioasei culturi: templul apei Tambomachay, labirintul de piatră și altarul pentru sacrificii din Quenko și turnul din Pucca Pucara.

5. Explorează Cusco călare

Mai mult, dacă îți plac caii și adori să călărești, o experiență cu adevărat inedită  îți deschide drumurile spre monumentalele situri arheologice incașe din vecinătatea orașului.

Alege să vizitezi Quenko, Puca Pucara, Tambomachay și Sacsayhuaman călare, însoțit de un călăreț care te va ghida în această aventură de vis în Peru. Admiră în voie frumusețea incredibilă a peisajelor andine și a pădurilor de eucalipt ce îți apar în cale.

6. Un tur privat pe bicicletă în vacanță în Peru

Explorează Valle Sur (Valea Sudică) din apropierea orașului Cusco într-un tur privat cu bicicleta. Odată ce ajungi în Andahuaylillas, vizitează biserica ce ascunde obiecte și exemple de artă religioasă fascinante și înțelege de ce este adesea numită „Capela Sixtină“ a Americii.

Drumurile pavate ce taie câmpuri cultivate te încântă și te duc mai departe spre orașul Pisac. Pe drum, oprește-te și vizitează San Sebastián. La Pisac, descoperă frumusețea obiectelor tradiționale în piața orașului și admiră țesăturile viu colorate ale păturilor și costumelor tradiționale peruane.

7. Savurează aromele tradiționale

Condimentează-ți vacanța în Peru și experimentează savoarea bucătăriei tradiționale. Participă la un curs de gătit în Cusco și învață cum se prepară ca la carte un prânz sau o cină peruană, în funcție de ce moment al zilei preferi să faci cursul, dimineața sau după-amiaza.

Într-o piață locală, un chef peruan profesionist te introduce în bucătăria andină, după care îți arată felul în care sunt preparate cele mai populare preparate culinare peruane, într-o bucătărie modernă.

8. Când se lasă seara peste Cusco

Un tur de seară al orașului și prospețimea unui cocktail tradițional îți oferă o experiență nouă în Cusco, Peru. Plimbă-te pe străzile din Cusco și descoperă-le farmecul la adăpostul nopții peruane.

Descoperă ambianța boemă a pieței San Blas și intră în atmosfera unui bar local. Lasă aromele bogate ale unui cocktail pe bază de Pisco, mixat chiar de tine, să-ți cucerească simțurile.

9. O civilizație tehnică

Descoperă noi exemple de ingeniozitate ale civilizației incașe într-un tur la salina din Maras și la ruinele circulare din Moray. Află despre incredibilele cunoștințe de inginerie pe care le aveau incașii și chiar și cei dinaintea lor în vizita de la Maras.

Admiră acestă salină de o frumusețe aparte și învață cum au construit sistemul de colectare a sării, funcțional și astăzi, folosindu-se de apele unui izvor natural sărat, ce ieșeau la suprafață și pe care le direcționau, prin canale înguste, spre sute de bazine terasate. Apoi lasă-te impresionat de terasele circulare de la Moray, unele cu o adâncime de peste 30 de metri, pe care se presupune că le foloseau pentru cultivarea produselor agricole.

10. Excursie de o zi din Cusco la muntele Vinicunca

O excursie de o zi din Cusco te duce către superbul Munte Vinicunca sau spre Muntele Curcubeu, cum pe drept mai este denumit. Frumusețea colorată a acestui loc i-a făcut pe cei de la National Geographic să-l includă în lista celor 100 de locuri din lume pe care trebuie să le vizitezi într-o viață.

Stâncile nisipoase ale muntelui, desenate în culori uluitoare, ce străpung albastrul clar al cerului, oferă privitorului un peisaj incredibil, suspendat în propria-i frumusețe, la mari altitudini. Trăiește această experiență unică și descoperă ghețari solitari, râuri limpezi și lacuri de un verde aprins în Muntele Ausangate.

Dacă îți dorești să explorezi Peru pe cont propriu,  citeste si alte articole pentru inspiratie, accesează secțiunea de Experiențe dedicată activitaților autentice de aici si consultă categoria Informatii Utile pentru a descoperi cum îți poți organiza, cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.