Acasa Travel Moods Aventură Pe urmele incașilor: aventură și adrenalină într-un sejur în Peru

Travel Mood Aventură

Pe urmele incașilor: aventură și adrenalină într-un sejur în Peru

Un sejur energizat și aventuros în Peru înseamnă mai mult decât confort. Alege să urci și să cobori pe Inca Trail, să vezi răsăritul în Machu Picchu, să navighezi pe apele lacului Titicaca și să explorezi străvechile cetăți incașe într-o excursie animată de adrenalină și plină de noutate!

Din Lima până în Valea Sacră, de pe cărarea incașilor până la Machu Picchu, din Cusco pe lacul Titicaca, Peru abundă în obiective care merită să fie explorate în detaliu.

Dar o excursie care să ajungă în cele mai spectaculoase locuri din țară, cu experiențe de călătorie pentru travel mood aventură, are încă și mai mult farmec.

Pedalează prin păduri de munte, traversează cu caiacul lacul Titicaca, fă trekking pe Inca Trail, rafting pe Urubamba, fă sand-boarding - toate într-o expediție ca nici o alta, o experiență care combină cunoașterea comunităților locale cu un maximum de adrenalină.

Ziua 1: Lima: partea văzută și cea nevăzută

Sejurul în Peru începe în Lima, unde te cazezi după sosire. Cum ai restul zilei la dispoziție, explorează orașul. Alege un tur privat cu un localnic care te conduce nu doar în centrul istoric al orașului, ci și în zone mai puțin cunoscute, alternative, într-o experiență dinamică. Avântă-te, pentru început, în aerul colonial al orașului și vizitează tradiționalele atracții turistice din Lima. Plimbă-te în Piața San Martin, trece în revistă clădirile importante din Plaza de Armas și admiră Biserica San Francisco.

De aici, lasă-te purtat de dorința de a cunoaște locuri mai puțin știute de turiști și vizitează vechiul oficiu poștal, mergi spre vechile ziduri ale orașului și în China Town, după care pierde-te printre tarabele încărcate cu produse exotice din piața centrală a orașului.

Desigur, poți opta și pentru alte activități antrenante, fiindcă ai multe de văzut și de explorat. Un tur al orașului în părțile sale coloniale și contemporane, o vizită la Muzeul Larco, un tur culinar, un tur de noapte al orașului, o vizită a sitului Pachacamac, o croazieră spre insulele Palomino sau un zbor cu avionul deasupra misterioaselor linii Nazca sunt tot atâtea experiențe care pot fi trăite în Lima și în împrejurimi.

Ziua 2: Cusco, inima unei civilizații apuse

Din Lima, sejurul în Peru continuă, după un zbor cu avionul, la Cusco. Cum ajungi în capitala istorică a imperiului incaș simți imediat că respiri aerul rarefiat al înălțimilor din Anzi. Folosește-ți timpul în cel mai  activ mod și explorează orașul.

Alege un tur al principalelor atracții turistice din Cusco și află istoria plină de misticism a unui oraș grandios, ocupat de conchistadorii atrași de bogățiile uluitoare ale poporului Inca. Vizitează ruinele de la Templul Soarelui, ridicat de incași întru venerarea lui Inti, Mănăstirea Santo Domingo și Catedrala.

Ai multe activități opționale în Cusco. Mergi să vizitezi una dintre bisericile și catedralele istorice, precum La Merced, La Compañía și San Franscisco, și admiră-le arhitectura barocă sau renascentistă, veche de secole. Sau vizitează muzeul arheologic din Cusco, cu ale sale artefacte incașe ce amintesc mereu de cultura apusă a locului.

Ziua 3: În drum spre Ollantaytambo

Aventura pe care o așteptai în excursia din Peru demarează în forță. Urmeaza 2 zile de trasee cu bicicleta prin Valea Urubamba sau Valea Sacră, plecând din orașul Ollantaytambo.

In prima zi, după o oprire la un centru comunitar ce sprijină femeile din zonă să producă și să vândă țesături și haine realizate tradițional, ajungi la Abra de Corao, de unde te avânți pe bicicletă direct în Valea Sacră, de la o altitudine de 3.700 de metri.

Priveliști fascinante desenate în zare de munții cu creste înzăpezite, păduri care se aglomerează mereu în peisaj, zonele rurale prin care treci, cu ferme și culturi agricole, în timp ce pedalezi, te uimesc constant și te încarcă de energie. De-a lungul excursiei te poți baza oricând pe expertul local care te ghidează și pe un vehicul care te însoțește pe traseu.

pin icon

Citește și alte articole despre Peru

Ziua 4: Ollantaytambo

Dimineața devreme pleci într-o călătorie cu un autovehicul la Chinchero, de unde binecunoscutele trasee cu bicicleta în Valea Sacră continuă în ritm alert. Pedalezi pe noi drumuri ce te conduc spre Maras.

Explorează orașul și situl arheologic Moray din apropiere, faimos pentru terasele agricole circulare construite de incași.

Apoi îndreaptă-te spre salina de lângă Maras, care impresionează prin sutele de bazine terasate folosite de incași pentru obținerea sării prin evaporarea apei unui izvor natural sărat. Aventura zilei se încheie în Urubamba, de unde călătorești înapoi la Ollantaytambo.

Ziua 5: Ollantaytambo, aproape de Inca Trail

Află mai multe despre Peru în această zi liberă în Ollantaytambo, în care poți alege să vizitezi ruine incașe, să călărești sau pur si simplu să te relaxezi înainte de a te aventura pe Inca Trail.

Totuși, nu rata situl arheologic din oraș, fiindcă este impresionant. Aici se afla reședința regală a împăratului incaș Pachacuti, care a cucerit regiunea și a construit orașul și un centru ceremonial. Oriunde ai ajunge, înțelegi constant de ce poveștile despre țară se leagă întotdeauna de grandioasa civilizație Inca, ale cărei ruine le descoperi în orice loc în sejur în Peru.

Ziua 6: Din Ollantaytambo la Wayllabamba Camp

Astăzi entuziasmul atinge cote maxime și inima îți bate alert, fiindcă începe marea aventură din excursia în Peru, pe care o așteptai cu nerăbdare. Ajungi la Inca Trail, cărarea pietruită construită de incași, lungă de 43 de kilometri, ce pornește de pe valea râului Urubamba, de la aproximativ 2.600 de metri altitudine și urcă în Anzi, până la 4.200 de metri, de unde coboară spre citadela incașă Machu Picchu, la 2.400 de metri.

Călătoria cu rucsacul în spate de pe Inca Trail, lungă de patru zile, este o adevărată expediție în munți, ce te provoacă, te însuflețește și te solicită.

În prima zi, trekking-ul până la tabăra Wayllabamba este destul de lin și este un excelent antrenament pentru următoarele zile, cât să te obișnuiești cu traseul și cu aerul rarefiat. Simți gustul excursiei și admiri panorame captivante în munți, în timp ce treci de un mic sat și apoi de situri arheologice mai mici, precum terasele de la Llactapata.

Ziua 7: Drumul de la Wayllabamba Camp la Paqaymayo Camp

Dimineața devreme te afli din nou pe cărarea ce urcă din ce în ce mai abrupt spre Warmiwañusca (Trecătoarea sau Pasul Femeii Moarte), cel mai înalt punct al traseului, la 4.198 de metri. Vremea la această altitudine nu este dintre cele mai prietenoase.

Fii pregătit pentru vânturi puternice ce vin din Anzi sau pentru soare arzător. Însă asta nu te împiedică să admiri în zare crestele mereu înzăpezite ce se pierd în nori. Odată ce treci de acest punct al traseului urmează să ajungi în tăbără de la Paqaymayo, după-amiaza. Odihnește-te și relaxează-te din plin după această solicitantă parte a expediției.

Ziua 8: Paqaymayo Camp - Wiñaywayna

O întreagă zi de aventură pentru excursia în Peru - parcurgi cărarea incașă cu multe suișuri și coborâșuri și ajungi la încă două trecători și situri arheologice. Pe prima, Runquraqay, o întâlnești la 3.950 de metri. Dacă ai noroc de vreme bună, privește crestele înzăpezite ale muntelui Cordillera Vilcabamba, solitare în înălțimile lor, de până la 6.000 de metri. Continuă pe o porțiune mai blândă, prin pădurea tropicală învăluită în nori, și rămâi uluit de spectacolul natural de lumini, ceață și umbre. Cărarea urcă din nou până la 3.700 de metri și oferă o priveliște a Văii Urubamba.

Ajungi la ruinele incașe de la Phuyupatamarca (3.650 m), citadelă cunoscută și sub numele de „Orașul de deasupra norilor“, pentru că aici norii coboară frecvent sub altitudinea orașului, dezvelindu-i deasupra zidurile.

Admiră spectaculosul sit arheologic și campează aici. Sau mergi mai departe și, în aproximativ două ore, ajungi la situl Wiñaywayna („Întodeauna tânăr“), la 2.650 de metri. Înnoptează aici, la doar șase kilometri depărtare de Machu Picchu.

Ziua 9: Machu Picchu, orașul pierdut

Ultima zi pe Inca Trail începe dimineața foarte devreme, în jurul orei trei și jumătate, fiindcă te grăbești să ajungi la Poarta Soarelui, punctul de intrare în Machu Picchu, înainte de răsărit. Cum ajungi, așază-te la coadă alături de mulți alți turiști. Fii martorul unuia dintre cele mai spectaculoase momente ale traseului, când soarele își revarsă razele peste munte și peste ruinele vechiului oraș, într-o imagine de o frumusețe pură. Desigur, dacă ai noroc de vreme bună.

Vizitează orașul pierdut al incașilor, rămas ascuns lumii secole întregi, inclus astăzi în patrimoniul UNESCO. Află detalii despre istoria sa, despre Peru, și admiră-i templele și construcțiile părăsite în grabă în timpul invaziei spaniole. Vizitează și podul incaș, în funcție de timpul rămas.

De aici iei autobuzul spre Aguas Calientes, pentru a prinde trenul de întoarcere în Cusco.

Ziua 10: O nouă zi în Cusco

Ai toată ziua la dispoziție să te odihnești sau să te aventurezi spre noi experiențe.

Dacă îți dorești o nouă excursie în Anzi, dar pe alte drumuri și spre alte locuri, alege să mergi într-un tur  și să vezi Muntele Curcubeu, în Vinicunca, numit așa datorită multitudinii de culori a mineralelor ce se găsesc aici. Mergi pe jos și admiră frumusețea acestuia, dar și ghețarul muntelui Ausangate, cel mai înalt munte din regiunea Cusco (6.385 m).

Sau mai incearca unul dintre numeroasele trasee cu  bicicleta din zonă, într-o aventură  pe cărarea de munte Abra Malaga. Mountain bike și senzații tari, ghețarul Veronica, cascade și păduri, toate la un loc și multe altele te cuceresc neîncetat pe traseul care coboară pe o distanță de 50 de Kilometri.

De asemenea, poți oricând să faci rafting pe secțiunea învolburată a râului Urubamba.

Sau alege să te bucuri din nou de aventură într-un tur călare din Cusco spre siturile arheologice incașe Quenko, Puca Pucara, Tambomachay și Sacsayhuaman, și vizitează-le pe toate. Simte libertatea din șa în timp ce înaintezi în inima peisajelor montane, lăsând în urmă păduri de eucalipt.

Ziua 11: Voiaj către Puno

O nouă destinație te așteaptă în excursia din Peru.

Astăzi călătorești cu autobuzul spre orașul Puno, situat în apropiere de lacul Titicaca, și te bucuri de noi peisaje pe platoul alpin Altiplano.

Ziua 12: Pe lacul Titicaca

Aventura continuă pe lacul Titicaca, și e diferită de toate celelalte pe care le-ai trăit în sejurul din Peru. O excursie de două zile cu caiacul pe lac este incredibilă! Din port, o barcă cu motor te duce la tabăra principală din Peninsula Capachica.

De aici, explorarea cu caiacul pe lacul Titicaca poate să înceapă. Vâslește spre insula Taquile și lasă-te absorbit de frumusețea întinderii de apă. Odată ajuns pe insulă, descoperă cultura și tradițiile locale și ia masa în casa unei familii de aici. Află poveștile lor, care devin povești despre întregul Peru, spuse din acest loc.

Mai departe, o barcă cu motor te poartă într-o croazieră pe lacul Titicaca spre Insula Amantani, unde îți petreci noaptea în casa unei familii - cel mai bun mod de a experimenta viața autentică pe această insulă, izolată de lume de apele lacului.

Bucură-te de scene simpatice în mijlocul acestei familii și joacă-te cu copiii, vezi cum se prepară o cină tradițională și dă o mână de ajutor, dacă îți face plăcere. Află despre cultura culinară de aici, îmbracă-te în hainele specifice insulei și petrece clipe prețioase alături de localnicii de pe insulă, dansând cu ei pe acorduri de muzica peruana tradiționala.

Ziua 13: Cu caiacul pe lacul Titicaca

După micul dejun, te desparți de fermecătoarea familie care te-a găzduit și începi să traversezi lacul Titicaca. Vâslește spre Llachon, într-un caiac de două persoane. Apoi vizitează insulele plutitoare Uros, înainte să te întorci la Puno, și învață despre felul în care localnicii folosesc trestia pentru a confecționa aproape orice, de la insulele pe care locuiesc, până la bărcile cu care se deplasează pe ape.

Ar fi interesant să vizitezi și cimitirul incaș de la Sillustani.

Ziua 14: Înapoi la Lima

Zbori înapoi la Lima, de unde a început aventura în Peru, și te bucuri de seara liberă pe care o ai la dispoziție. Alege să mergi într-un tur prin barurile din Lima, să deguști băuturi tradiționale și ispitele culinare ce îți stârnesc pofta pe stradă, după care te poți pierde încrezător în viața de noapte a orașului.

Ziua 15: Lima

Aceasta este ultima zi a turului ce se încheie în Lima.

Dacă optezi pentru acest circuit plin de aventură si experiențe autentice organizat de GAdventures,îți recomandăm sa verifici in ce perioade există oferte speciale.

Desigur, îți poți prelungi șederea în Lima, fiindcă vacanța în Peru poate continua cu noi și noi aventuri, atât în oraș, cât și în împrejurimile acestuia!

Iată doar câteva idei de experiențe pe care le poți avea

Lima în ritm alert pe bicicletă

Te urci pe bicicletă, începi să pedalezi și simți imediat cum dorința de aventură se reactivează în turul pe două roți în care pornești fără ezitare. De la impresionantele ruine până la promontoriul Morro Solar, de la cartierele boeme Barronco și Chorrillos, dar și modernul Miraflores, până la oceanul văzut de pe coastă, apoi parcul dragostei, cu a sa atmosferă boemă, toate te fac să te îndrăgostești pe loc de oraș. Fiindcă pedalezi și te aventurezi mereu. Și iar pedalezi.

O croazieră în insulele Ballestas

O croazieră în Pacific spre insulele Ballestas anunță o nouă aventură, mai ales că ajungi și în rezervația naturală Paracas.

Insulele Ballestas, o reproducere la scară mai mică a faimoasului arhipelag Galapagos, fascinează prin formațiunile stâncoase spectaculoase animate mereu de familii întregi de lei de mare, de specii variate de păsări și mai ales de pinguini. Lasă-te purtat în această croazieră și descoperă aceste locuri în frumusețea și în atmosfera lor naturală.

Sand-boarding pe dunele de nisip de la Huacachina

Spiritul de aventură te ține în formă, iar forma bună cere noi aventuri. Alege să mergi într-un tur care te duce spre Ica și spre dunele de nisip de la Huacachina și fă sand-boarding. Gustă din bucătăria tradițională în Ica, vizitează orașul și aventurează-te în singurul sat de vrăjitoare din regiune, în orașul Cachiche. Descoperă resortul superb ce se ascunde între dunele de nisip de la Huacachina, o adevărată oază în deșert, și încarcă-te de energie. Cucerește înaltele dune și bucură-te de sand-boarding!

Dacă îți dorești să explorezi Peru pe cont propriu,  citeste si alte articole pentru inspiratie, accesează secțiunea de Experiențe dedicată zonei si consultă lista de Informații Utile pentru a descoperi cum îți poți organiza foarte ușor, cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.