Acasa Travel Moods Evadare Sejur în Atena: 10 experiențe pentru o evadare din cotidian

Travel Mood Evadare

Sejur în Atena: 10 experiențe pentru o evadare din cotidian

Într-un sejur la Atena, lasă-ți spiritul să caute acel travel mood de evadare pe care îl cere orice vacanță. Dă-ți o pauză în care trăiești și simți în ritmul străvechii așezări grecești, atât de bine ancorată în contemporaneitate.

Un sejur în Atena este mai mult decât binevenit când simți că ai nevoie de o pauză, ba chiar de o evadare, care te transpune cât ai clipi în frumusețea antică a uneia dintre cele mai vechi capitale ale lumii. Desigur sunt multe obiective la care ar trebui să ajungi. Gândește-te doar la Acropole, cu templele și vestigiile sale monumentale, ce aduc aminte de măreția civilizației grecești.

Însă Atena de astăzi înseamnă mult mai mult, înseamnă experiențe inedite, care te aduc mai aproape de locuri, de oameni, și-ți dezvăluie atmosfera autentică ce pulsează în inima sa.

Cum ajungi

O mulțime de companii aeriene oferă zboruri directe către Atena, care nu durează mai mult de o oră și 45 de minute. Alege varianta cea mai potrivită pentru tine și, odată ajuns, transferul în oraș se face simplu, fie cu autobuzul, în 55 de minute, la un preț de șase euro, fie cu metroul (o călătorie costă 10 euro și durează 50 de minute) sau cu un taxi, care te aduce în oraș în aproximativ 35 de minute, cu un cost ce se situează cam pe la 38 de euro.

Înainte de a te aventura în Atena, trebuie să știi că autobuzele turistice reprezintă una dintre soluțiile prin care poți explora capitala, mai ales că ajung și în portul Piraeus, dar și în zona plajelor din vecinătate.

Experiențe pentru travel mood evadare în sejur la Atena

1. Primii pași în inima orașului împreună cu un localnic

Oricât de altfel ar trebui să fie acest sejur în Atena, nu trebuie să scapi din vedere câteva dintre cele mai celebre atracții ale sale. Evadează în inima anticei așezări într-un tur privat condus de un localnic, pentru ca experiența să fie cât mai autentică și să ai parte de cea mai bună introducere în atmosfera orașului.

Ești așteptat în piața Syntagma și te îndrepți spre clădirea Parlamentului, pentru a vedea ceremonia de schimbare a gărzilor. De aici, pașii te poartă pe străzi superbe, treci de biserica ortodoxă Panaghia Kapnikarea, una dintre cele mai vechi din Atena, construită în jurul anului 1050, și te îndrepți spre faimoasa piață Monastiraki, o zonă comercială vie, plină de mici magazine de haine, suveniruri și antichități încântătoare.

Traseul își urmează cursul spre biblioteca lui Hadrian, o clădire antică faimoasă, ridicată în stilul forumurilor romane, și continuă pe o veche stradă a Atenei, celebră pentru diversitatea de produse vândute de-a lungul ei, de la obiecte grecești tradiționale, lucrate de mână, până la haine de piele și suveniruri.

În curând ajungi în Plaka, cel mai vechi cartier al orașului, în care descoperi clădiri și case frumoase, dar și baruri, taverne și restaurante tradiționale, care îi dau un farmec aparte. La final, o distilerie cu o istorie de peste o sută de ani este locul ideal pentru a degusta unele dintre cele mai bune lichioruri de casă.

2. Din dragoste pentru mâncare

Când vine vorba despre mâncare, într-un sejur în Atena ești întotdeauna câștigat. Preparatele grecești sunt atât de bune încât, de cele mai multe ori, nu știi când să te oprești. Dar, mai întâi, trebuie să le cunoști, să ajungi în locurile în care atenienii obișnuiesc să facă piața, sau în prăvăliile din care își procură ingredientele care, puse la un loc, dau acel gust ce-i încântă chiar și pe zei.

Mergi într-un tur alături de un jurnalist culinar, a cărui experiență, de peste zece ani, îți garantează că ai parte de cea mai interesantă aventură gastronomică. Nu lipsesc micile degustări, poveștile și buna dispoziție, în timp ce descoperi orașul cu locurile lui secrete, de data aceasta dintr-o perspectivă în care dragostea pentru mâncare primează.

3. Cu bicicleta, spre mare în sejur la Atena

Un lucru e cert. Odată urcat pe bicicletă, sentimentul de evadare este atât de diferit față de alte experiențe încât nici măcar orașul, cu întreaga lui frumusețe, nu te poate opri. Poate doar marea, spre care te avânți într-un tur alături de un localnic, pe străzile ce pornesc de sub Acropole și continuă, traversând zone superbe și neștiute, într-o singură direcție: litoralul atenian.

Din momentul în care simți briza știi că ești aproape de Faliro, unde vezi o clădire cu o arhitectură impresionantă, după care imaginea mării te face să iei o pauză și să o admiri în liniște, departe de agitația orașului.

pin icon

Citește și alte articole despre Atena

4. Cu poftă de gătit

Dacă turul culinar precedent ți-a stârnit pofta, dar mai ales dorința de a învăța să prepari cu propriile mâini un preparat tradițional grecesc, atunci un curs de gătit, în care folosești doar produse organice, este o experiență autentică de care nu te poți lipsi într-un sejur în Atena.

Mai ales că ești îndrumat de un chef local experimentat, care îți dă posibilitatea să alegi, dintr-o listă de rețete, exact felul de mâncare pe care vrei să-l prepari.

Înainte de toate, trebuie să faceți cumpărăturile necesare, așa că un drum la câteva prăvălii, de unde luați cele trebuincioase, se impune. Odată ajunși acasă, lecția poate să înceapă. Învață câteva dintre secretele gastronomiei tradiționale grecești, pune totul cap la cap și, la final, bucură-te de cina delicioasă pe care tocmai ai gătit-o, alături de băuturi și povești interesante, în compania gazdei tale.

5. O croazieră cu catamaranul, într-o mare de relaxare

Legătura dintre mare și atenieni este atât de adâncă încât multe legende au trebuit să fie scrise pentru a o slăvi așa cum trebuie. Din mare s-au născut zei, pe mare au fost duse lupte istorice de către neînfricatele flote grecești și pe mare trebuie să ajungi și tu, pentru a trăi o experiență desăvârșită.

Pornește într-o croazieră de lux cu catamaranul și plutește peste întinderea albastră, de-a lungul rivierei ce-și dezvăluie frumusețea fie în lumina proaspătă a dimineții, fie în culorile calde ale apusului, în funcție de momentul pe care îl preferi.

Bucură-te de băuturi răcoritoare, relaxează-te și dă cotidianul uitării. Oprește-te din când în când, pentru o baie și pentru o sesiune de snorkelling. Din nou la bordul vasului, lasă-te iarăși răsfățat de briza plăcută și poftește apoi la masă, fiindcă te așteaptă un meniu grecesc bogat și delicios. Și iar plutești!

6. Pe Segway, în seara ateniană

Odată ce se lasă seara peste Atena, orașul își dezvăluie din nou magia, parcă mai intensă ca de obicei. Pentru a o surprinde în cel mai inedit mod cu putință, pornește într-un tur pe un Segway, care-ți dezvăluie lumea de la poalele unui Acropole ale cărui temple luminate dramatic domină din înălțimea pe care i-au croit-o natura, istoria și legendele.

Alunecă pe străzile ce se strecoară prin Plaka, anticul cartier al Atenei, când barurile și tavernele își aprind luminile, și îndreaptă-te spre Monastiraki, pentru a ajunge la templul lui Hadrian. De aici, urmează celebra Agora și templul lui Hefaistos, pe care le admiri așa cum se cuvine, și te oprești apoi la Areopag, pentru a observa orașul ce strălucește în noapte.

Aventura nu se sfârșește până nu ajungi și la templul lui Zeus, și la stadionul Panathinaikos, pentru a te bucura de cât mai multe atracții.

7. Descoperă viață de noapte a orașului

Un sejur în Atena poate fi trăit în multe feluri când ai nevoie de o evadare, iar viața de noapte a orașului, atât de electrizantă și de autentică, te face să te pierzi complet în atmosfera-i vie și prietenoasă.

Mergi într-un tur cu un localnic și descoperă cele mai cool baruri în care atenienii preferă să-și petreacă serile. Ajungi în cartierele vibrante ale orașului și te oprești la un bar amenajat într-un fost garaj, un loc hip și cu un vibe special, unde o bere este mai mult decât binevenită.

Urmează o tavernă mică și nostimă, în care te bucuri de un pahar de vin alături de brânzeturi locale, pentru a continua spre o altă tavernă, de data aceasta una veche, cu tradiție, în care descoperi oameni veseli și ospitalieri.

Micile degustări din preparate locale vin să îmbogățească experiența alături de un pahar de vin. În final, ajungi într-un local în vogă printre tineri, cu o istorie interesantă, pe care o afli de la însoțitorul tău. Simte-te bine, ascultă muzică live și intră în atmosferă cu un pahar de Ouzo, una dintre băuturile tradiționale grecești.

8. Dansurile populare grecești, fără secrete

Din clipa în care ai ajuns să cunoști bucuria cu care oamenii își petrec serile și nopțile în oraș, parcă nici o zi nu se mai poate încheia fără o nouă experiență memorabilă. Și nici un alt moment al zilei nu poate fi mai bun pentru a învăța să dansezi grecește, într-un curs de dansuri populare ținut de un instructor pasionat, într-o locație dintr-o zonă faimoasă.

Lasă ritmurile muzicii să-ți conducă pașii pe care îi exersezi și îți dai seama că, în curând, dansurile tradiționale grecești, cum ar fi kalamatianos, syrtos sau sirtaki, încep să nu mai aibă secrete.

Și cum această aventură dansantă nu se poate opri aici, te așteaptă un local tradițional, pe care muzica și atmosfera veselă îl fac cu totul special, mai ales că te bucuri și de frumoasele priveliști ale unui Acropole luminat imperial. Un meniu grecesc bogat contribuie din plin la sentimentul de bună dispoziție în care te adâncești.

9. Ia pulsul artistic al orașului în sejur la Atena

Orașul reprezintă mai mult decât celebrele vestigii antice, care nu trebuie să îți acapareze tot interesul într-un sejur în Atena. Așa că un tur condus de un localnic, care îți dezvăluie și celelalte fețe ale citadelei, în care vibe-ul contemporan al locurilor și cartierelor hip se reflectă cum nu se poate mai bine în mostrele de artă stradală, se dovedește a fi o experiență cu totul diferită, ce nu se adresează turiștilor clasici.

Lasă-te purtat spre acele zone în care pulsează viața artistică a orașului și vezi cum arta graffiti-ului, vizibilă pe ziduri, reflectă, printre altele, și frământările politice prin care societatea elenă a trecut recent. Ai ocazia să vezi și o serie de spații cool, cum ar fi librării vechi, case uitate și baruri cu o atmosferă aparte.

10. În frumosul Mikrolimano

Un sejur în Atena nu se poate încheia până nu ajungi în Mikrolimano, un mic port turistic care atrage prin frumusețea sa marină. Ambarcațiuni de agrement, iahturi și bărci pescărești se leagănă în micul golf din zona portului Piraeus, nu departe de Faliro, ilustrând un peisaj fermecător.

Zeci de cafenele și taverne se întind pe malurile apei și animă atmosfera, fie că este zi sau noapte. Aici te poți bucura din plin de o plimbare superbă și de tradiționalele preparate grecești, delicioase până la zei!

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.