Acasa Travel Moods Evadare Sejur Amsterdam – 10 experiențe pentru o evadare energizantă

Travel Mood Evadare

Sejur Amsterdam – 10 experiențe pentru o evadare energizantă

Un sejur în Amsterdam te poartă pe canalele melancolice, printre clădiri superbe, prin magazine de curiozități și comori vintage și îți servește la orice pas o porție consistentă de artă.

Alege un sejur în Amsterdam atunci când te afli într-un travel mood de evadare și vrei să simți din plin atmosfera unui dominat de canale străbătute de bărci, străzi înguste pe care se strecoară bicicliștii, clădiri istorice și taverne pitorești.

Grădini ascunse, ateliere artizanale de bere, biserici transformate în săli pentru concerte, restaurante de nișă, galerii de artă și cluburi în care se petrece până în zori te provoacă să îți dai o pauză și să te bucuri.

Cum ajungi:

Mai multe companii oferă zboruri directe către Amsterdam, de la Tarom și KLM la liniile low cost precum Ryan Air sau Wizzair. Alege-l pe cel convenabil pentru tine și, odată ajuns în aeroport, ai grijă ca un transfer spre oraș să îți fie la îndemână. Poți opta pentru transportul public (ajută să consulți pagina oficială a aeroporturilor din Amsterdam) sau poți alege varianta unui transfer privat, pe care îl rezervi dinainte.

Experiențele pentru travel mood evadare în sejur în Amsterdam

1. Pe bicicletă, în locurile prețioase ale orașului

Un sejur în Amsterdam, în care să descoperi fațetele ascunse ale orașului, dar mai ales locurile pe care oamenii le prețuiesc, trebuie să înceapă cu un tur pe bicicletă, ca un localnic.

Străzi lăturalnice, curți interioare ce-și protejează de secole frumusețea de ochii curioșilor, poduri care traversează canale superbe, biserici vechi și neștiute și multe secrete se dezvăluie treptat, alături de ghidul tău, din momentul în care începi să pedalezi.

Fiindcă asta te așteaptă în Jordaan, cartierul din centrul orașului care te adoptă în aceste clipe de evadare autentică. După ce-i explorezi frumusețea, ajungi la casa Annei Frank, eroina al cărei destin a impresionat lumea. O scurtă oprire la o cafenea îți dă un mic răgaz, înainte de a te îndrepta spre Vondelpark, un parc superb și extrem de vizitat, și apoi spre Museumplain, locul în care se găsesc unele dintre cele mai importante atracții culturale ale orașului, cum ar fi Muzeul Van Gogh, Rijksmuseum (ce adăpostește lucrările maeștrilor olandezi) sau Royal Concertgebouw.

pin icon

Citește și alte articole despre Amsterdam

2. O croazieră ca nici o alta, pe frumoasele canale din Amsterdam

Sunt multe croaziere de care poți avea parte într-un sejur în Amsterdam, dar parcă nici una nu se compară cu cea alături de un localnic, care te așteaptă în propria sa barcă, pentru a-ți oferi acel gen de experiență atât de autentică încât evadarea pe ape se arată mai seducătoare ca niciodată.

Mai ales că descoperi orașul prin ochii și prin inima ghidului tău, dornic să-ți împărtășească poveștile locurilor pe care le cunoaște atât de bine. Navighezi pe apele râului Amstel, admiri frumoasele clădiri ce se ridică pe maluri, treci de Skinny Bridge, podul a cărui poveste romantică impresionează, și continui spre casa Annei Frank, lăsând în urmă vechea fabrică de bere Heineken, pentru a ajunge în Red Light District. La final, un pahar de băutură alături de însoțitorul tău te face să-ți iei mai ușor la revedere.

3. O aventură culinară în zonele hip ale orașului

O experiență gastronomică inedită te așteaptă în orașul a cărui diversitate culinară este atât de mare încât doar un localnic poate să o facă accesibilă. Pornește într-un tur privat în care te aventurezi în Pijp, un cartier hip și vibrant, recunoscut pentru aerul său cosmopolit, unde ritmurile vieții sunt acompaniate de cele mai bune gustări locale.

Piețe, cafenele în vogă, restaurante de familie prezente aici de generații întregi și multe altele te așteaptă pe traseu, dar te oprești doar în locurile care merită. Descoperă gustul unui stroopwafel, dulcele atât de apreciat de localnici, înțelege de ce un vissie este considerat cel mai bun pește, gustă un herring adevărat și sfârșește cu renumitele brânzeturi olandeze, într-o berărie autentică.

4. Descoperă gustul berii artizanale

Când vine vorba despre bere în Amsterdam, primul gând te duce la Heineken. Însă, dacă îți dorești mai mult, mergi într-un tur special, alături de un localnic, pentru a descoperi, pe bicicletă, locurile în care se fabrică unele dintre cele mai bune beri artizanale.

Trei mici fabrici locale își deschid porțile pentru tine. Prima se află în partea de nord a orașului și spune povestea a patru prieteni care, din pasiune, au ajuns să producă azi o gamă variată de bere artizanală.

Te oprești apoi în Oost, la o distilerie știută doar de localnici, pentru încă o bere bună. La final, te așteaptă o mică fabrică de bere din centrul orașului, din cadrul unui restaurant organic/fermă, pentru o ultimă degustare din berea casei.

5. În leagăn, deasupra orașului

O experiență cu totul inedită într-un sejur în Amsterdam îți dezvăluie cele mai frumoase panorame ale orașului, din cel mai înalt leagăn din Europa.

Este vorba despre A'DAM Lookout (A'DAM Toren), leagănul suspendat deasupra unui turn pe care se află singurul punct de observare al orașului. Te balansezi la o înălțime de 100 de metri deasupra solului, și trăiești frumusețea priveliștilor în cele mai puternice bătăi de inimă, ce însoțesc valurile de adrenalină care te inundă.

Aici, evadarea este deplină! După această experiență senzațională, îți revii treptat în timp ce descoperi celelalte facilități ale turnului, cum ar fi barul, unde un cocktail este binevenit, restaurantul, pentru o masă la înălțime, apoi expoziția interactivă.

6. În Red Light District, fără prejudecăți

Amsterdam este orașul în care trebuie să renunți la prejudecăți și să pornești într-un tur în Red Light District, celebrul cartier în care înțelegi din plin efectele pozitive ale legalizării sexului comercial, mai ales în lupta pentru combaterea traficului de persoane.

Ai ocazia să afli istoria acestei zone emblematice, să vezi vitrinele bordelurilor, sex shop-urile, teatrele în care au loc show-urile erotice și să descoperi faimoasele coffeeshop-uri, unde consumul recreațional de marijuana este legal.

7. La vânătoare de comori vintage

Acordă-ți o pauză în acest sejur în Amsterdam și bucură-te de o aventură locală cum nu se poate mai atractivă, anume o vânătoare de piese vintage.

Mergi la shopping alături de un localnic, care-ți dezvăluie locurile de unde poți cumpăra haine și obiectele vintage prețioase, la cele mai bune prețuri. Așa ajungi în cartierul Waterlooplein, recunoscut pentru piața sa de vechituri, dar și în vibrantul cartier the 9 Little Streets (De Negen Straatjes) din centrul orașului, o arie de shopping celebră, ce se întinde de-a lungul celor nouă mici străzi care îi dau numele.

Intră în magazinele unde ai mari șanse să dai peste haine vintage de designer, dar și peste bijuterii superbe, adevărate comori ascunse printre vechituri.

8. Învață să prepari sushi

O lecție în care înveți să prepari sushi se înscrie în rândul acelor experiențe care sunt posibile în Amsterdam, deși, la prima vedere, pare că nu are nici o legătură cu orașul.

Însă tocmai în asta constă marea diversitate a capitalei Olandei, care se răsfrânge și asupra gastronomiei. Totul se întâmplă acasă la o localnică de origine japoneză, gata să-ți dezvăluie secretele celor mai delicioase rețete de sushi. Așa că, ce te oprește? Învață să gătești ca un chef japonez și bucură-te de gustul unui sushi de neuitat în sejur în Amsterdam, tocmai fiindcă se poate!

9. O cină tradițională, acasă la o localnică

Cum, din punct de vedere gastronomic, aproape totul este posibil în Amsterdam, nu trebuie totuși uitate preparatele locale, care duc mai departe autenticitatea tradiției culinare olandeze.

Trebuie doar să o descoperi într-o experiență ce te aduce în jurul mesei acasă la o localnică, fericită să te primescă și să gătească pentru tine o cină tradițională delicioasă, din produse proaspete locale. Mai ales că mai mult de zece ani a deținut și condus un restaurant în oraș, și acum e gata să-și pună la dispoziție toate cunoștințele acumulate în bucătărie de-a lungul anilor.

Un pahar de borrel, adică de gin olandez, te introduce în atmosferă și te pregătește pentru aperitivele care urmează. Apoi o salată sau o supă, felul principal, servit alături de un pahar de vin roșu sau de o bere, și desertul tipic olandez de la final descriu, pe rând, răsfățul culinar de care te bucuri cu mare poftă, într-o atmosferă veselă în locuința din centrul orașului.

10. Din pub în pub, în noaptea din Red Light District

Lasă-te purtat în acest sejur în Amsterdam într-un tur  care îți dezvăluie, de această dată, viața de noapte din Red Light District, doar așa cum este trăită în puburile cele mai în vogă ale faimosului cartier.

Cinci dintre ele, la care te oprești pe traseu, te așteaptă cu câte un shot gratuit de Jägermeister, fără să mai pui la socoteală shot-urile nelimitate de vodcă de care te bucuri la începutul turului. La final, ai acces gratuit într-un club unde petrecerea continuă toată noaptea! Recomandăm, totuși, consumul moderat de alcool.

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.