Acasa Travel Tips Bagaje în călătorie Bagaj de mână – obiecte admise și obiecte interzise

Bagaj de mână – obiecte admise și obiecte interzise

Bagaje în călătorie

Un bagaj de mână am purtat fiecare, fie că mergeam într-un city break și era singura noastră valiză, fie că l-am folosit pentru a păstra doar posesiunile de preț într-o călătorie. Și cum există multe reguli legate de ce e permis sau nu să iei cu tine în avion, ți-am alcătuit un ghid util.

Un bagaj de mână – unul singur! Aceasta este prima regulă de care ar trebui să ții cont atunci când te pregătești să pleci într-o călătorie. Dar mai sunt multe altele, așa că, atunci când îți pui la punct vacanța, respectă-le, ca să nu fii nevoit să te confrunți cu situații neplăcute în aeroport.

Mai ales atunci când călătorești cu companii low cost, trebuie să știi că există dimensiuni și greutăți între care trebuie să se încadreze bagajul, astfel încât să nu fii nevoit să renunți la el cu totul. Aceste informații se găsesc pe paginile cu Condiții de Călătorie ale companiilor respective, pe care te încurajăm să le consulți. Tot acolo afli dacă mai poți aduce (doar contra cost și doar la unele companii) încă un bagaj de mână și care trebuie să fie dimensiunile sale maxime.

O altă regulă generală este că poți lua un cartuș de țigări cu tine în bagajul de mână (și unul în bagajul de cală). Ai grijă să nu depășești numărul pachetelor!

De asemenea, poți lua în bagaj medicamente și suplimente nutritive care pot fi folosite în timpul călătoriei. Fii pregătit să arăți o dovadă că ai nevoie de acestea. Sunt permise și alimentele lichide pentru bebeluși.

Este permis să porți în bagajul de mână lichide în cantități mai mari decât 100 ml doar dacă acestea sunt achiziționate în duty-free sau de la bordul avioanelor companiilor care operează în Uniunea Europeană.

Astfel de reguli sunt determinate de cerințele de securitate ale momentului, așa că pot fi schimbate atunci când situația o cere. Ori de câte ori ai o întrebare legată de un obiect pe care ai vrea să îl iei cu tine în avion, adresează-te Poliției de Frontieră (021 9590) sau Poliției Vamale (021 310 64 63).

Și ia în considerare această listă și când îți dorești să aduci un suvenir sau un cadou din vacanță. Unele obiecte din sticlă sau ceramică (vase de gătit etnice, de exemplu), sunt permise în bagaj, dar altele nu sunt. 

Ce poți să iei într-un bagaj de mână:

Deși sunt supuse unui număr mare de restricții gândite anume pentru a asigura securitatea pasagerilor și a echipajelor, bagajele de mână pot conține, totuși, o mulțime de lucruri de necesitate imediată. Le găsești mai jos, împărțite după categoria căreia aparțin.

Ține minte că în bagajele de mână poți transporta lichide (cosmetice sau băuturi/alimente) în recipiente cu capacitatea de maximum 100 ml, care se află într-o singură pungă transparentă de plastic, resigilabilă, cu volumul pungii de maximum 1 litru.

Obiecte ascuțite:

Tip obiect

Bagaj de mână

Tocuri (la pantofi)

DA

Clești de unghii, pile de hârtie

DA

 

Mâncare și băuturi:

Tip obiect

Bagaj de mână

Alcool, băuturi răcoritoare, siropuri, apă și alte lichide cumpărate din duty-free

DA

Țigări

DA - maximum un cartuș

Prăjituri, biscuiți, alune, semințe etc.

DA

Iaurt, frișcă, budincă

DA, în limita a 100 ml

Sosuri

DA, în limita a 100 ml

 

Echipamente electrice și electronice:

Tip obiect

Bagaj de mână

Aparate foto

DA

Accesorii foto, fără muchii ascuțite

DA

GPS

DA

Camere de filmat

DA

Telefoane mobile

DA

Laptop, tabletă, notebook

DA

MP3, DVD – CD player, iPad, consolă pentru jocuri

DA

Placă, uscătoar, ondulatoar pentru păr

DA

 

Cosmetice & medicamente:

Tip obiect

Bagaj de mână

Deodorante, uleiuri, parfumuri

DA, în limita a 100 ml

Lac de unghii, soluție de curățat oja (exclus cele inflamabile)

DA, în limita a 100 ml

Medicamente

DA. Medicamentele lichide eliberate cu prescripție medicală și ambalate în recipiente mai mari de 100 ml trebuie însoțite de rețetă, care va servi drept document justificativ la aeroport.

Uleiuri de masaj, lubrifianți

DA, în limita a 100 ml

Pastă de dinți, apă de gură

DA, în limita a 100 ml

Demachiant, toner, loțiuni, cremă față sau corp

DA, în limita a 100 ml

Gel de buze, ruj lichid, fond de ten lichid

DA, în limita a 100 ml

Șampon, balsam, gel de duș, săpun lichid

DA, în limita a 100 ml

Mascara

DA, în limita a 100 ml

Gel, spray, mască și spumă pentru păr, fixativ

DA, în limita a 100 ml

Soluție pentru lentilele de contact

DA, în limita a 100 ml

Spumă de ras

DA, în limita a 100 ml

 

Ce nu poți să iei într-un bagaj de mână:

Indiferent de dimensiunile sau de greutatea acceptate, sunt câteva categorii de obiecte pe care pur și simplu nu le poți transporta cu tine la bordul unui avion. Acestea sunt:

Dacă mai ai întrebări legate de obiectele care pot fi transportate în bagaj de mână sau vrei să fii la curent cu cele mai recente informații, accesează pagina Securitatea Aviației Civile.

 

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.