Acasa Travel Moods Relaxare Top 13 cele mai frumoase plaje din Croația

Travel Mood Relaxare

Top 13 cele mai frumoase plaje din Croația

Pe coasta Adriaticii se înșiră glorioasele plaje din Croația, cele care au transformat o mică țară nu demult afectată de război într-o fabuloasă și mult râvnită destinație estivală.

Descoperă cele mai frumoase plaje din Croația, refugii în fața Adriaticei sclipitoare, unele pe coastă, altele pe insule fermecătoare care invită la relaxare. Diverse, dar mereu atrăgătoare, ele sunt pretextul pentru care din ce în ce mai mulți călători ajung să își petreacă vacanțele aici.

1. Zlatni Rat, Brač

Cu forma sa de unghi ascuțit perfect care străpunge apele de azur ale canalului Hvar din Marea Adriatică, Zlatni Rat (Golden Cape) se înscrie printre cele mai frumoase plaje din Croația și este, cu siguranță, plaja vedetă a insulei Brač, aproape de frumosul oraș Bol. Pietrișul plajei, care îi dă acea strălucire argintie ce contrastează vegetația luxuriantă din interiorul V-ului său, atrage iubitorii de sporturi nautice — jet skiing, wind surfing, kayaking, dar și pe cei care nu se feresc să-și dea jos costumul de baie.

Mai adaugă și ruinele romane ce se zăresc din mijlocul pădurii de pini, pe fundalul muntelui Vidova, și înțelegi de ce este atât de fermecătoare. Poți ajunge ușor aici, la capătul unei croaziere superbe din Split sau din alte orașe.

2. Punta Rata, Brela

Punta Rata din micul sat Brela, care se află la doar 14 kilometri nord de orașul Makarska de pe Coasta Dalmației, face parte din rândul celor mai apreciate plaje din Croația.

Și nici nu e de mirare, când vezi că pădurile de pini și plantațiile de măslini și de smochini ce înconjoară satul aproape că năvălesc pe pietrișul plajei, asigurându-i acea frumusețe pitorească apreciată în toată lumea. Salvamarii, facilitățile sportive și promenada plină de restaurante și cafenele fac din plaja Punta Rata o alegere perfectă pentru familii.

3. Uvala Dubovica, Insula Hvar

Insula Hvar nu atrage doar prin portul său renascentist, renumit pentru barurile sale cool și pentru viața de noapte vibrantă, ci și prin plajele sale ascunse în golfuri seducătoare. Uvala Dubovica, cea mai mare plajă de pe insulă, strălucește pe coasta de sud, aproape de orașul Milna.

O lagună superbă, cu ape de smarald care invită la sesiuni de snorkeling neprețuite, protejează această plajă cu pietriș și-i conferă o frumusețe specială, completată de case istorice și de dealuri care se rostogolesc în fundal. O alegere excelentă pentru familii!

pin icon

Citește și alte articole despre Croatia

4. Makarska

Între Dubrovnik și Split se află acea porțiune din Coasta Dalmației cunoscută sub numele de Riviera Makarska, o zonă plină de fâșii de plaje captivante, printre care se remarcă superba plajă a orașului Makarska, de la poalele impresionantului munte Biokovo.

O promendă plină de palmieri, de restaurante, cafenele și magazine urmează linia curbată a întinderii de pietriș a plajei, o zonă animată într-un peisaj dramatic. Apele albastre, ambarcațiunile cu pedale și jet-skiurile o fac să fie frecventată de către familii, oferind o serie de aventuri nautice de neuitat. 

5. Vela Przina, Insula Korčula

În sudul insulei Korčula, la o distanță de șase kilometri de orașul Korčula, în satul Lumbarda, se află Vela Przina, una dintre cele mai apreciate plaje cu nisip din Croația. Fiind o plajă cu nisip, într-un superb golf care o protejează de vânturi, vara trebuie să fii vigilent pentru a prinde un loc liber, înaintea localnicilor și turiștilor veniți din toată lumea.

Tineri, familii cu copii, șezlonguri și umbrele de închiriat, jocuri de plajă, baruri, cafenele și soare cât cuprinde! Și priveliștile insulei Lastovo, în larg!

6. Lubenice, Insula Cres

Frumusețea plajei Lubenice de pe insula Cres concurează cu faima orașului Lubenice, care își întinde, pe dealul de deasupra ei, casele, bisericile și turnurile sale medievale, unele dintre cele mai vechi structuri din Croația. Pietrișul alb al plajei devine din ce în ce mai fin cum înaintezi spre apele albastre ale mării, însă poți ajunge aici fie coborând dealul, după o plimbare de 40 de minute, fie cu o ambarcațiune.

Însă efortul este pe deplin recompensat! În apropierea plajei Lubenice se află principala atracție, plaja Blue Cave, la care ajungi mai degrabă înotând decât să mergi pe jos, din oraș, deși poți face și asta.

7. Stara Baska, Insula Krk

Plaja cu pietriș Stara Baska, de pe coasta de sud-vest a insulei Krk, își întinde frumusețea într-un golf protejat, la o distanță de aproape doi kilometri de satul Stara Baska.

Deși dispune doar de un mic bar, fără alte facilități, în afara celor care se regăsesc la un camping de deasupra ei, plaja este preferată de cei care își doresc mai degrabă relaxare la soare în liniște, decât să fie asaltați de zgomotul teraselor și restaurantelor.

8. Spiaza, Insula Susak

Spiaza este principala plajă din Susak, o mică insulă a cărei particularitate constă în faptul că este aproape în întregime construită pe nisip. Însă chiar acest fapt îi conferă un farmec aparte, care face ca distanța parcursă cu feribotul din Mali Lošinj să nu mai pară chiar așa de mare.

Plaja Spiaza de lângă satul Susak se mândrește cu forma ei de semilună și cu apele sale albastre de mică adâncime, prin care trebuie să înaintezi serios în mare pentru a putea înota, dar asta o face excelentă pentru familiile cu copii mici.

9. Kraljicina Plaza, Nin

Plaja Kraljicina Plaza (Queen’s Beach) poate fi numită o raritate în rândul plajelor din Croația din două motive simple: se întinde pe câțiva kilometri și este o plajă cu nisip.
Aflată în orașul Nin din nordul Dalmației, la 15 kilometri de Zadar, Kraljicina Plaza se bucură de o mare popularitate, care se datorează nu neapărat frumuseții sale, cât nămolului din apele de mică adâncime din laguna sa, căutat de turiști pentru proprietățile sale speciale și folosit ca tratament natural.

Dacă nu îți place să te dai din cap până în picioare cu nămol, poți face kitesurfing și windsurfing sau pur și simplu să te relaxezi la soare.

10. Rajska Plaza, Insula Rab

Printre puținele plaje cu nisip din Croația se află și Rajska Plaza sau Paradise Beach de pe insula Rab, din satul resort Lopar.

Apele sale de mici adâncimi, care rămân așa multe sute de metri de la țărm, dar și nisipul său ce strălucește în soare, o fac un loc perfect pentru o vacanță alături de familie. Naturiștii preferă celelalte plaje ale insulei, renumită pentru acest gen de turism.

11. Sunj Bay, Insula Lopud

Călătoria spre Sunj Bay de pe insula Lopud contribuie la farmecul acestei plaje cu nisip și pietriș, protejată la extremități de două promontorii stâncoase.

Fiindcă se poate ajunge aici doar cu feribotul din Dubrovnik-Šipan, la capătul unei croaziere de 50 de minute, și după o drumeție încântătoare, traversând dealul central al insulei pe care nu circulă nici o mașină. Barul plajei se dovedește providențial după această excursie care merită tot efortul.

12. Sakarun, Insula Dugi Otok

Pe insula Dugi Otok iese în evidență frumoasa plajă Sakarun (sau Saharun) cu pietriș alb, prinsă între păduri răcoroase de pini și ape de turcoaz incredibil de clare, cum doar aici Adriatica poate oferi. Mai mult, valurile aproape că lipsesc, și trebuie să înaintezi serios pentru a te bucura de ceva adâncimi.

Însă acest lucru nu-i deranjează deloc pe copii, care se pot juca și bălăci în voie în razele soarelui. Câteva baruri și restaurante sezoniere acoperă opțiunile de masă, trebuie doar să verificați perioada în care sunt deschise.  

13. Zaton, Zadar

Din rândul celor mai frumoase plaje cu nisip din Croația nu putea să lipsească superba plajă Zaton, care se află la 13 kilometri vest de Zadar. Facilitățile și serviciile de care dispune, precum și multitudinea de parcuri de distracție, tobogane, baruri și restaurante fac din această plajă o destinație preferată de familiile cu copii. Desigur, nu lipsesc nici activitățile sportive (tenis, volei, minigolf, tenis de masă). Mai mult, este accesibilă și persoanelor cu dizabilități, ceea ce este foarte important.

 

O vacanță la soare în Croația poate fi oricând presărată de experiențe memorabile! Pentru a afla mai multe astfel de idei citește și alte articole din colecția Soare și mare.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.