Acasa Travel Moods Explorare Excursie Mexic & Guatemala & Belize: aventură mayașă în America Centrală

Travel Mood Explorare

Excursie Mexic & Guatemala & Belize: aventură mayașă în America Centrală

O excursie în Mexic ce se continuă în Guatemala și Belize, pe urmele străvechilor mayași, este o explorare continuă a unei civilizații fascinante și, în același timp, un prilej de a te bucura de soare, de plaje cu nisip strălucitor, de incursiuni în orașe și de întâlniri cu aromele locale.

Un tur pe urmele mayașilor într-o excursie în Mexic, Guatemala și Belize te provoacă să descoperi o cultură care continuă să fascineze, dar și trei țări distincte, fiecare cu particularități uimitoare. Nu îți va lipsi din aventura ta în America Centrală relaxarea, dar vei și explora tărâmuri de o frumusețe aparte, fiecare cu atracțiile lui specifice. De la ruine pline de istorie la scufundări adâncuri, în marea colorată de corali și pești exotici, bucură-te din plin de această experiență!

Ziua 1: Playa del Carmen

Excursia în Mexic începe în Playa del Carmen, una dintre cele mai populare destinații turistice din peninsula Yucatan, unde ajungi și te cazezi după lungul zbor. Ai timp liber la dispoziție până seara, când are loc întâlnirea cu ghidul.

Vizitează orașul, mergi la plajă sau pur și simplu odihnește-te.

Ziua 2: Playa del Carmen - Mérida

Pornești spre Merida, capitala statului mexican Yucatan și o frumoasă citadelă, cunoscută și sub numele de orașul alb, în care se întâlnesc influențe mayașe, spaniole, franceze, britanice, inclusiv olandeze.

Pe drum, te oprești la Chichén Itzá, unul dintre cele mai mari orașe ale civilizației Maya, dar și unul dintre cel mai bine conservate situri arheologice mayașe. Explorează situl inclus în patrimoniul UNESCO și admiră piramidele construite în trepte și impresionantele sculpturi în piatră.

Ziua 3: Mérida

Astăzi poți să faci multe lucruri, fiindcă ai de unde alege. În apropierea orașului Merida se află o mulțime de atracții, unele mai interesante decât altele. Nu ezita să mergi într-un  tur ghidat pentru a vizita siturile mayașe de la Kabah și Uxmal, o bună ocazie pentru a afla importanța istorică și semnificația culturală a acestor două așezări antice și a admira arhitectura templelor și monumetelor, simboluri vii ale grandioasei civilizații Maya.

Folosește-te de acest sejur în Mexic pentru a merge într-un tur la rezervația privată Los 7 Cenotes, o experiență unică în viață, unde descoperi frumusețea a patru dintre piscinele naturale de sub nivelul solului, folosite în trecut de mayași pentru ritualuri sacre. 

Poți face scufundări, în care vezi peștii papagali de noapte și rechinii de recif specifici Caraibilor, dar și formațiuni stâncoase și stalactite formate înainte ca zona să fie înghițită de mare. De asemenea, poți alege să zbori cu avionul, pentru a admira de sus celebra groapă albastră.

pin icon

Citește și alte articole despre Mexic

Ziua 4: Mérida - Palenque

Urmează un drum lung spre Palenque, unde ajungi spre seară și te cazezi la o cabană din junglă, în parcul național din imediata apropiere a orașului și a ruinelor Maya.

Ziua 5: Palenque

O zi perfectă pentru a descoperi un alt oraș mayaș, Palenque. După ce a intrat în declin, a fost acaparat de vegetația junglei. Astăzi se presupune că doar 10% din suprafața orașului antic a fost scoasă la suprafață, însă templele, sculpturile și basoreliefurile pe care le admiri sunt de o frumusețe incredibilă, specifică impresionantei culturi.

După această incursiune în istorie, o baie în apele limpezi, de un albastru atât de deschis și de clar ale cascadei Roberto Barrios, pare un ritual antic de purificare în mijlocul naturii. Sau mergi din nou pe urmele istoriei Maya și alege un tur care te duce la ruinele din Bonampak și Yaxchilan.

Ziua 6: Palenque - San Cristóbal de Las Casas

Următoarea destinație a acestui circuit Mexic este frumosul San Cristóbal de Las Casas, situat într-o vale în munți, la o altitudine de 2.110 metri. O scurtă plimbare în oraș, după drum, îți dezvăluie arhitectura de secol XVI a orașului, ce te cucerește instantaneu.

Ziua 7: San Cristóbal de Las Casas

Orașul este un bun punct de pornire pentru a vizita, cu un ghid local, satele învecinate San Juan Chamula și Zinancantán, pentru a înțelege modul de viață al populațiilor indigene mayașe din zilele noastre.

Sau optează pentru o plimbare cu barca în canionul Sumidero, ce ascunde cascade și peșteri superbe, dar și stânci de o frumusețe stranie. Însă nici o vizită la Parcul Național Lagunas de Montebello, cu lacurile sale când albastre, când verzi, nu este de neglijat, mai ales că pe drum ai șansa să vezi și ruinele mayașe Chinkultic.

Ziua 8: San Cristóbal de Las Casas - Panajachel

Excursia în Mexic se oprește aici, fiindcă treci granița în Guatemala și te oprești în Panajachel, un oraș pe marginea unuia dintre cele mai frumoase lacuri din lume, și anume lacul Atitlán, înconjurat de mici sate mayașe. Dacă adaugi decorului și munții vulcanici, atunci înțelegi și mai bine cât de special este locul.

Ziua 9: Panajachel - San Juan La Laguna

Și ce poate fi mai spectaculos decât o croazieră cu barca ce traversează lacul spre San Juan La Laguna, un sat idilic din apropierea apei, în care tradițiile mayașe sunt la ele acasă? Aici ai parte de o experiență autentică, fiindcă îți petreci noaptea la o familie locală. Explorează zona, intră în ritmul relaxat al comunității și ia ca suvenir unul dintre obiectele artizanale mayașe.

Ziua 10: San Juan La Laguna - Antigua

Călătorești spre Antigua, un oraș colonial care te impresionează de la prima vedere cu farmecul său din alte timpuri. Aici ai posibilitatea să faci multe, trebuie doar să alegi ceea ce-ți face plăcere. Fă un masaj, participă la un curs de salsa, bucură-te de un workshop în care înveți să faci ciocolată și vizitezi un muzeu, explorează piața centrală, inclusă în patrimoniul UNESCO, și principalele atracții ale orașului, într-un tur special, sau descoperă o plantație de nuci macadamia la Finca Valhalla.

Ziua 11: Antigua

Ai o zi liberă în care poți să colinzi orașul în lung și-n lat și să te bucuri de farmecul colonial pe care-l regăsești pretutindeni.

Ziua 12: Antigua – Rio Dulce

Aproape că traversezi întreaga țară în călătoria spre Rio Dulce, unde ajungi și te bucuri de timp liber pentru a cunoaște împrejurimile. Alege să te relaxezi în apele termale ce cad în cascadă într-un râu sau fă yoga la Shaman Tower.

Ziua 13: Rio Dulce - Flores

Drumul spre Flores se tranformă într-o experiență frumoasă și unică, fiindcă urmează traseul râului Dulce, pe care aluneci cu barca până în micul sat pescăresc Livingston de pe coasta Mării Caraibilor, unde ai ocazia să întâlnești populația afro-caraibiană garifuna și să descoperi modul ei unic de viață, arta, muzica și delicioasa supă tapado. Călătoria cu barca pe râu impresionează și seduce. Păduri de mangrove și întinderi de crini se succed pe maluri, iar în canionul Boqueron treci pe lângă o stâncă impresionantă, ce se ridică din apă până la 122 de metri înălțime, acoperită de liane, copaci și mușchi.

Din Livingston, urmează un drum cu mașina până la Flores, situat pe lacul Petén Itzá, în apropiere de situl arheologic mayaș Tikal.

Ziua 14: Flores

Astăzi a venit momentul în care descoperi faimosul oraș antic mayaș Tikal, ascuns în inima pădurii tropicale, în Parcul Național Tikal, protejat de UNESCO. Cobori în timp până în anul 600 î.e.n., de când datează unele dintre cele peste 3.000 de clădiri ale unuia dintre cele mai mari și mai importante orașe Maya. Admiră templele, monumentele și piețele publice, mărturii ale unei civilizații și culturi fascinante, și află de la ghidul care te însoțește amănunte prețioase.

Ziua 15: Flores - San Ignacio

Lași în urmă Guatemala, treci granița în Belize și pornești spre San Ignacio. Cum ajungi, bucură-te de timpul liber și alege să faci ce-ți place. Fă canoe, descoperă peșterile sau explorează regiunea din jurul muntelui Pine Ridge. Călărește într-un tur la o fermă, urcă pe dealuri și vezi în depărtare ruinele templului Xunantunich, aventurează-te pe traseele din junglă și simte-te liber.

Ziua 16: San Ignacio

Toată ziua e liberă, motiv pentru care poți alege dintr-o mulțime de activități opționale: să faci un tur al sitului mayaș Xunantunich, să vizitezi Crystal Cave din Parcul Național Blue Hole, să faci canoe și să urmezi cursul unei ape sacre în cultura Maya, ce te duce în peștera Barton Creek, să descoperi ruinele orașului Caracol, cel mai mare sit mayaș din Belize.

Nu rata un tur la peștera Actun Tunichil Muknal, ce te poartă în lumea mayașă din adâncuri. Descoperă ceea ce National Geographic consideră că este cea mai sacră peșteră din lume. Pregătește-te să înoți, să te cațeri și să intri în cavernele ascunse în inima peșterii, și admiră artefactele antice folosite în cadrul ceremoniilor sacre Maya.

Ziua 17: San Ignacio - Caye Caulker

Următoarea destinație este frumoasa insulă Caye Caulker, unde ajungi după ce iei feribotul din orașul Belize. Urmează câteva zile superbe, fiindcă recifurile de corali și împrejurimile insulei sunt sursa unei mulțimi de activități interesante. Până atunci, vizitează insula într-un tur cu bicicleta, ca un adevărat localnic, și intră în atmosfera molcomă a acestui paradis, în timp ce briza caldă te învăluie. Sentimentul este cu atât mai plăcut cu cât știi că prin acest tur participi și la o cauză nobilă, un proiect ce sprijină tinerii din Caye Caulker să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a practica joburi în turism, după absolvirea liceului.

Ziua 18: Caye Caulker

O zi liberă în paradis! Profită de atracțiile insulei și explorează Marea Gaură Albastră (Great Blue Hole), o groapă submarină cu o vechime de peste un milion de ani, pe care celebrul explorator Jean Cousteau o considera una dintre cele mai bune zece zone din lume pentru a face scuba diving. Dimensiunile impresionante, de 300 de metri în diametru și 124 de metri în adâncime, te fac să înțelegi repede de ce această groapă a devenit atât de faimoasă, fiind protejată de UNESCO. Poți face scufundări, în care vezi peștii papagali de noapte și rechinii de recif specifici Caraibilor, dar și formațiuni stâncoase și stalactite formate înainte ca zona să fie înghițită de mare. De asemenea, poți alege să zbori cu avionul, pentru a admira de sus celebra groapă albastră.

Ziua 19: Caye Caulker

Astăzi, rezervă-ți timp pentru a te aventura într-o croazieră până la rezervația marină Hol Chan, cea mai bună ocazie pentru a face snorkeling și a descoperi fascinanta lume subacvatică. Grădinile de corali, în culori multiple, nu doar că îți taie respirație cu frumusețea lor naturală, dar îți dezvăluie și o mulțime de specii de pești tropicali. În cele trei opriri de-a lungul recifului de corali ai șansa să înoți și să admiri pisici de mare și rechini-dădacă. De asemenea, poți alege să faci o excursie cu caiacul, să mergi într-o croazieră la apus, să pescuiești sau, pur și simplu, să te relaxezi.

Ziua 20: Caye Caulker - Playa del Carmen

Urmează călătoria spre Playa del Carmen, în Mexic, cu o barcă de viteză și apoi cu mașina. Playa del Carmen este ultima destinația din această incursiune în lumea mayașă, ce a început cu un circuit în Mexic, a trecut prin Guatemala și Belize și se sfârșește tot în Mexic, astfel încât să ai o imagine completă despre grandioasa civilizație.

Ziua 21: Playa del Carmen

Dedică-ți ziua liberă pentru a descoperi ruinele sitului arheologic Tulum, unul dintre ultimele orașe construite de civilizația Maya, dar și unul dintre cel mai bine conservate.

Situat de-a lungul coastei de est a Peninsulei Yucatan, în Marea Caraibilor, orașul este ridicat pe stânci ce scrutează marea. După această experiență, poți să alegi să înoți în apele de turcoaz ale piscinelor naturale din zonă (cenotes) sau să plutești pe canalele rezervației biosferei Sian Ka'an.

Ziua 22: Playa del Carmen

Excursia în Mexic, Guatemala și Belize se încheie aici. Dar poți foarte bine să-ți prelungești cu câteva zile frumosul sejur în Mexic și să te bucuri de experiențele de care poți avea parte în Playa del Carmen.

Poți rezerva acum acest  tur organizat de compania GAdventures.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.