Acasa Travel Moods Evadare Evenimente din Transilvania care îți pigmentează vacanța

Travel Mood Evadare

Evenimente din Transilvania care îți pigmentează vacanța

Dacă îți petreci vacanța în România, trebuie să știi că sunt câteva evenimente în Transilvania care își confirmă, an de an, statutul și care îți oferă alternative tare plăcute să-ți petreci timpul. De aceea ți-am alcătuit un calendar al celor mai interesante (și mai populare) astfel de manifestări.

O vacanță în Transilvania te poartă către locuri liniștite, retrase, unde tradițiile și-au păstrat autenticitatea și gusturile sunt savuroase, unde aerul e proaspăt și oamenii sunt primitori. Dar, pentru momentele în care îți dorești și altceva în afară de tihnă, ai pe întreaga durată a anului evenimente pe alese – festivaluri muzicale, serbări culinare și celebrări ale artelor spectacolului care să îți pigmenteze concediul în cel mai plăcut mod.

Sighișoara Blues Festival

De 11 ani încoace, se strâng la Sighișoara iubitorii și muzicienii de blues, pentru o reuniune foarte specială, care a însumat, în anii de la fondarea evenimentului, peste 2000 de ore de blues și atmosferă de neuitat.

Printre numele celebre care au concertat recent se numără Steven de Bruyn & The Rythm Junks, Mississippi Heat, Alvin Youngblood Heart și Danielle Nicole Band, deci nu ai decât să aștepți cu nerăbdare ediția următoare.

Transilvanian Brunches

O inițiativă locală foarte simpatică promovează cu succes, de ani buni, gustul delicios al bucatelor transilvănene, prin intermediul unor brunch-uri tematice care se țin în ultima sâmbătă a lunii, de la finele lui aprilie până în septembrie, în felurite sate din regiune.

Participarea la unul dintre evenimente (anul acesta se țin la Centrul de echitație Villa Abatis din Apoș, Ferma ecologică din Cobor, Ruja, Valchid, Alma Vii și Săcădate) trebuie că este visul oricărui gurmand, dar nici oferta culturală nu este de ignorat, pentru că serbările promovează și patrimoniul arhitectural al satelor, astfel că ai ocazia să vizitezi cetăți și biserici fortificate, să asiști la concerte sau la demonstrații ale artizanilor locali.

Sibiu Jazz Festival

Unora le place jazz-ul, iar dacă se întâmplă să le placă și Sibiul, atunci orașul transilvănean care saltă, la mijlocul lui mai, în ritmuri melodioase, ar trebui să fie o destinație obligatorie, pentru că găzduiește cele mai diverse evenimente din Transilvania.

Atunci are loc Festivalul de jazz ce se ține aici din 1970 – un record remarcabil ce i-a conferit un statut aparte pentru iubitorii de jazz din Europa. Festivalul care a strâns de-a lungul vremii (în aproape 50 de ani) un palmares uluitor, așa că, dacă ai ocazia, nu rata cel puțin un show.

pin icon

Citește și alte articole despre România

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

La început de iunie, an de an, la Sibiu se face teatru, din străzi și piețe până în foste fabrici și locații mai convenționale. Întregul oraș vibrează și sărbătorește arta teatrală în toate formele ei, de la cele mai clasice la spectacole de dans, la circ contemporan, dar festivalul include și multă muzică, conferințe, lansări de carte, expoziții și tot soiul de spectacole studențești.

Vreme de 10 zile, au loc sute de evenimente legate de arta spectacolului în Sibiu – un motiv în plus să vizitezi orașul.

TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania este, din 2002, o adevărată instituție a industriei cinematografice de la noi, și un moment de savurat de către toți iubitorii de film din țară, dar nu numai. An de an, fermecătorul Cluj este luat cu asalt de pelicule, care mai de care mai experimentale și inovatoare, proiectate în peste douăzeci de locații din tot orașul, multe dintre ele neconvenționale.

Festivalul aduce o mulțime aparte în orașul de pe Someș, iar petrecerile de pe întreaga sa durată au devenit legendare. Practic, la începutul lui iunie, dacă te afli în România, atunci trebuie să fii la TIFF.

Electric Castle

Un castel, câteva zile de muzică bună și un oraș fabulos – toate îți sunt la îndemână, dacă ești în vizită și vrei să participi la unul dintre cele mai interesante evenimente din Transilvania.

Castelul Banffy de la Bonțida a fost cunoscut vreme îndelungată drept Versailles-ul regiunii, iar acest complex de edificii renascentiste este gazda celui mai bun line-up din țară, la doar câțiva kilometri de Cluj. Festivalul i-a adus în România pe The Prodigy, Skrillex, Fatboy Slim, Sigur Ros, Bastille, Rudimental, Thievery Corporation, Die Antwoord și foarte mulți alții.

Festivalul Sighișoara Medievală

Redescoperă frumusețea de altă dată a costumelor și dansurilor medievale, a muzicii, măștilor și carnavalurilor ce umplu străzile și piețele Sighișoarei în fiecare an, în cadrul Festivalului Sighișoara Medievală, ajuns la cea de-a 24-a ediție.

Festivalul se desfășoară la sfârșitul lunii iulie și este un bun prilej pentru a trăi o experiență medievală autentică, asigurată de două trupe de teatru și nouă ordine cavalerești.

Untold

Clujul se animează încă o dată în luna august, odată cu Untold, festivalul care a reușit, în doar câteva ediții, să fie nu doar unul dintre cele mai interesante evenimente din Transilvania, dar și un reper pentru pasionații de muzică de dans din întreaga Europă, care migrează aici pentru câteva zile de distracție.

Târgul Olarilor de la Sibiu

Primul weekend din septembrie aduce, în Piața Mare din Sibiu, Târgul Olarilor, un eveniment cultural la care participă, anual, meșteri olari din cele mai importante centre de acest fel din țară.

Obiectele de ceramică, mici opere de artă populară, sunt expuse peste tot, astfel încât ai șansa nu doar să le admiri, ci și să cumperi ce-ți place, fiindcă ai de unde alege.

Astra Film Festival

Încă din 1993, la Sibiu, la finele lui octombrie, are loc un festival foarte special, ce reunește în selecția sa excelentă pelicule artistice, dar mai ales documentare extrem de valoroase pe teme antropologice – fapt ce l-a transformat într-o destinație tentantă atât pentru cinefili, cât și pentru studenții la antropologie, sociologie sau etnologie.

Dincolo de proiecții, au loc aici spectacole, workshop-uri, expoziții de fotografie, iar întreg Sibiul celebrează, timp de o săptămână diversitatea naturii umane și multiculturalitatea.

Pentru mai multe sugestii și recomandări de activități în zonă, accesează zona de Experiențe, iar pentru a descoperi cum îți poți organiza foarte ușor, cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești explorează secțiunea de Resurse.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.