Petrece un weekend în România la fermecătorul domeniul Zabola din Covasna, un loc din inima Transilvaniei în care se întâlnesc istorii cu conți, grădini englezești și interioare romantice.
Odată ce ai decis să petreci un weekend în România într-un loc nespus de romantic, dominat de un aer aristocratic, e simplu să ajungi la Zăbala – acesta este numele românesc al satului în care găsești domeniul conților Mikes, în județul Covasna.
Drumul te poartă ca de la sine către castelul ale cărui origini ajung în secolul al XV-lea, când a fost ridicat pe temeliile unei clădiri fortificate. Construcția însăși are multe de povestit, de la istoriile frescelor care au apărut la 1800 și până la anii comunismului, când a servit drept școală și sanatoriu. Și fiecare fereastră, alee și cameră pare să istorisească despre una dintre cele mai vechi familii din Transilvania, care a fost dintotdeauna implicată în afacerile zonei, dar și în operațiunile politice și militare.
Recuperarea domeniului de către proprietarii de drept a fost dificilă, dar după ce s-a întâmplat conții Mikes s-au luptat din răsputeri să aducă proprietatea la strălucirea de odinioară. Acum, domeniul funcționează ca o fermă unde se exploatează lemnul și apele minerale, se cresc cai, se produce sticlă și se țese.
Dar domeniul este, mai ales, un loc unde poți să te relaxezi într-un weekend în România, să petreci câteva zile de răsfăț absolut și să îți îngădui clipe de liniște la țară, într-un peisaj aristocratic, modelat după principiul castelelor englezești și trăind în așezata tradiție transilvăneană. Proprietatea se întinde pe mai bine de 50 de hectare prin munți și păduri, iar casele de oaspeți unde găsești găzduire confortabilă au fost ridicate, toate, în secolele trecute.
Și te bucuri aici și de prezența familiei nobiliare ce trăiește încă în castel, care a construit în trecut orfelinate, spitale și școli și care continuă și azi să creeze locuri de muncă pentru oamenii din regiune, dar și de natura bogată și sălbatică în mijlocul căreia se află domeniul. Ei îți vor servi drept ghizi pe întinsul domeniu unde observi rațele sălbatice, berzele, urșii, cerbii, mistreții, râșii, veverițele și bufnițele au casă aici și împart pașnic zona cu oaspeții săi, care le respectă dintotdeauna habitatul natural.
The Old Stables
Fostele grajduri ale domeniului Zabola au devenit azi un loc în care îți petreci tihnit timpul într-un weekend în România, perfect pentru a servi o băutură, a te relaxa privind spre pavilioane, terase și lacuri, sau chiar pentru o recepție.
Găsești aici locuri pentru grătar, saună, unul dintre locurile de luat masa, o bibliotecă de DVD-uri, o cameră de întâlniri și multe altele.
The Old Saddlehouse
Chiar la intrarea pe domeniu, această clădire în care se făceau șei este minunată dacă vrei să îți petreci în doi un weekend în România, dar, cum are patru dormitoare (trei duble și unul twin), poate primi confortabil până la opt persoane. Dormitorul principal, cu o cadă în mijlocul încăperii, este de departe camera ce te inspiră la visare, dar la fel sunt și The Green Room sau The Yellow Room.
The Machine House
Casa cu cele mai multe încăperi locuibile de pe domeniu a servit, în trecut, drept generator de curent electric atât pentru proprietate, cât și pentru satele învecinate, iar azi conține The Brick Room (cu un aer romantic, perfectă pentru luna de miere, cu o cadă în mijlocul încăperii și un șemineu deschis), The Blue Room (aflată la parter, cu o atmosferă specială și cu o grădiniță adiacentă în care vă puteți petrece timpul),
The Red Room (spațioasă și aflată la primul nivel, cu vedere spre lacul și râul din grădină), The Green Room, The Yellow Room, The Orange Room (o cameră dublă), The Beam Room, The Hunter’s Room și The Garden Room.
Citește și alte articole despre România
The Garden House
Fosta reședință a grădinarului e azi o casă confortabilă, la doar 150 de metri de Machine House și la o aruncătură de băț de vechile grajduri, simplă și spațioasă, ce poate adăposti un grup de până la cinci persoane în cele două dormitoare duble și camera simplă. Există aici și un salon, o sufragerie și o bucătărie.
Dobrica Hunting Lodge
Singura cabană situată în afara proprietății principale se află în inima pădurii, într-o poiană, înconjurată de cărări numai bune pentru plimbări lungi, în bazinul lacului Sfânta Ana. Cu o structură simplă, cu panouri solare care să încălzească apa și luminată de lumânări (electricitatea este limitată aici), șederea la Dobrica te duce înapoi în timp, în vremurile în care conții veneau aici la vânătoare. Și chiar îți poți petrece timpul ca în vechime, privind urșii, luând urma cerbilor ce locuiesc în pădurile de aici sau făcând tururi ale domeniului călare.
Casa are o zonă de dining cu un șemineu deschis, în jurul căruia te poți relaxa împreună cu prietenii (poate găzdui până la opt persoane), trei camere (una dublă și două triple) și o bucătărie.
Transilvania autentică
Descoperă natura
Pasionații de natură sunt privilegiați într-un weekend în România petrecut la castelul Zabola, căci aici se întrec în activități ce trec de la privitul urșilor până la contemplarea cerbilor – în fiecare anotimp sunt alte lucruri de văzut în preajma domeniului transilvan.
Natura este nu doar generoasă cu cei care o apreciază, dar și extrem de fotogenică. Înarmat cu o cameră foto, în timpul perioadelor de împerechere ale animalelor, mergi în căutarea lor fie aproape de Aratas, urcând până la 1500 de metri altitudine, sau la Bukszad, la o oră distanță de castel, în excursiile organizate dis de dimineață, înainte de revărsarea zorilor, sau cu două ore înainte de apus. Cei mici vor aprecia bufnițele, berzele și vulturii pe care le zăresc pe drum.
Pe drumuri de munte
Dacă ești pasionat de drumeții, pădurile din Zăbala, ce pot fi străbătute la pas, oferă mereu senzația uimitoare a descoperirii în vreme ce urci până la 1777 de metri altitudine. Iar excursiile cu o trăsură trasă de doi cai lipițani sunt o plăcere mai ales vara, când poți să străbați satul și domeniul așa cum se obișnuia în vechime.
Tot cu trăsura poți ajunge și la partea domeniului rezervată vânătorii, dar iarna drumurile sunt mai plăcute cu sania vintage care alunecă în viteză pe pârtiile special amenajate.
O revelație culturală
Așezările transilvănene sunt spații culturale în primul rând. Aici locuitorii și-au păstrat identitatea culturală în jurul bisericilor vechi, fortificate sau nu, în care nu rareori răsună muzica. Descoperă sufletul Transilvaniei așa cum l-au perpetuat ei de-a lungul secolelor de istorie complicată, vizitând satele din împrejurimi cu tot ceea ce au ele de oferit.
Experimentează relaxarea
Dacă evadarea este cuvântul de ordine pentru un weekend în România petrecut la castelul Zabola din Covasna, ai o mulțime de lucruri care să îți ocupe timpul chiar în imediata apropiere, chiar și fără costuri. Poți vâsli într-o barcă pe lacul principal al domeniului, care se transformă iarna într-un patinoar în toată regula, poți juca badminton în fostele grajduri, te poți plimba cu bicicleta în parc sau te poți antrena la tir cu arcul, în vreme ce copiii se vor bucura de o sesiune de joacă cu animalele de pe proprietate sau de locul amenajat special pentru ei.
Și nu uita, odată ajuns la Zabola, și de extraordinara tradiție gastronomică a Transilvaniei. Încă un plus al unei șederi la Zabola este grija pentru bucătăria locală, bazată pe rețele perfecționate generații la rând de cei de aici și ținută în viață de roadele care cresc organic în grădina ce se întinde pe două hectare. Mâncarea simplă, dar excelentă, atmosfera din alte vremuri și experiențele diverse, toate fac din domeniul un loc la care te vei întoarce oricând, cu drag.
Pentru mai multe detalii și rezervari vă recomandăm să accesați www.zabola.com.