Acasa Travel Moods Evadare Descoperă farmecul satelor săsești într-un sejur în România

Travel Mood Evadare

Descoperă farmecul satelor săsești într-un sejur în România

Un sejur în România, în istorica Transilvanie plină de povești, ar fi de neimaginat fără să te cazezi într-una dintre casele săsești restaurate, cele care au dat un imbold nou turismului local.

În ultimul timp, pentru un sejur în România, Transilvania a început să devină o destinație preferată. Poate cea mai populară dintre regiunile românești, Transilvania a început să fie descoperită și redescoperită la nesfârșit, fiindcă nu puține sunt atracțiile care vorbesc despre o lungă istorie, tradiții și obiceiuri aparte, păstrate de comunități diferite. Aici sașii, secuii și românii trăiesc în bună vecinătate, cu respect pentru diferență și în deplină armonie cu timpul, cu locul, în special cu ritmurile naturii.

Transilvania în haine noi

Redescoperirea Transilvaniei nu ar fi fost posibilă dacă în ultimii anii nu ar fi avut loc mai multe inițiative, private sau derulate prin intermediul unor fundații, de a investi în regiune. Mai ales satele săsești din zona Sibiului sau Sighișoarei au beneficiat de investiții, iar transformarea caselor vechi în adevărate variante de cazare în satele săsești care-și așteaptă vizitatorii veniți să experimenteze Transilvania într-un sejur în România, a și început.

Nu e treabă ușoară recuperarea patrimoniului cultural local, dar la restaurarea caselor vechi din satele săsești s-au folosit materiale și tehnici tradiționale, mobilier și decorațiuni produse de localnici, și totul a fost așezat în interioare în deplină armonie cu spiritul locului. Dorința de a evoca trecutul a fost principalul scop, dar nu au fost neglijate nevoile moderne de cazare, îndeplinite cu facilități ce au atras atenția călătorilor care vor să evadeze din aglomerațiile urbane și să descopere moduri de viață uitate.

Întoarcerea la natură

Nu e de mirare că oamenii aleg acum să se întoarcă în timp, să își petreacă vacanțele în comunități mici și ospitaliere, să redescopere lucrurile simple. Noi toți încercăm adesea să pornim în căutarea timpului pierdut al copilăriei, să retrăim atmosfera din casele bunicilor, să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții ce se derulează în ritmuri lente, de mâncarea gustoasă, gătită mereu după rețete tradiționale, aproape uitate, din produse proaspete și ecologice, culese din grădină doar când e nevoie de ele.

Și ce poate evoca mai frumos plimbările lungi din copilărie prin livezile nesfârșite sau bucuria de a mânca un fruct direct din copac decât o drumeție pe dealurile împădurite cu cărări ascunse? Să traversezi desculț râurile să te lași cucerit de viața la țară, toate sunt bucurii ce se amestecă și reconstituie un univers desprins din poveștile citite noaptea, la lumina lanternei.

Așezări în care timpul a stat în loc

Fie că vorbim despre Viscri, de Biertan, de Mălâncrav, de Richiș, de Alma Vii, Cloașterf, Criț, Florești sau Copșa Mare, căci acestea sunt cele mai populare sate săsești, fiecare dintre ele are o poveste de spus și în fiecare dintre ele găsești acea casă restaurată care să fie, pentru un timp, casa visurilor tale, în sejur în România.

Dormitoarele primitoare, saloanele simplu decorate, bucătăriile din interior sau cele de vară, terasele și grădinile verzi, serviciile și ospitalitatea săsească sunt nelipsite.

Așa că o vacanță, oriunde ai alege să stai în Transilvania, singur sau împreună cu prietenii, cu persoana iubită sau cu familia, cu copiii, îți va lăsa cu siguranță impresia că nu doar ai străbătut un spațiu ca să ajungi aici, ci că ai trecut prin timp, ca să aterizezi într-o epocă cu ritmuri domoale și atmosferă de poveste.

Detalii referitoare la variantele de cazare în casele refăcute din satele săsești puteți afla accesând www.experiencetransylvania.ro

pin icon

Citește și alte articole despre România

Legende și istorie

În Transilvania, însă, nu stai doar – de oriunde poți porni în excursii pentru a explora frumusețea continuă a unei regiuni minunate. Mai ales că ținutul se laudă cu unele dintre cele mai frumoase și bine conservate biserici fortificate înălțate în alte timpuri, unele dintre ele incluse în patrimoniul mondial UNESCO, între zidurile cărora afli istoria de multe ori neprietenoasă a locurilor.

Nu de puține ori aceste biserici împrejmuite de ziduri ca niște mici cetăți au protejat comunitățile locale în fața invaziilor repetate ale hunilor sau tătarilor. Legende sunt multe, dar cert e că bisericile au servit drept adăposturi sașilor chiar și pe perioade îndelungate, de luni de zile, deci e de înțeles de ce azi aceste construcții au devenit un fel de inimi ale satelor pitorești, de care localnicii sunt foarte legați sufletește. Urmele din zidurile groase și înalte, turnurile de veghe, grajdurile, hambarele pe care le vezi în interiorul fortificațiilor spun mai departe povestea fiecărei așezări.

Desigur, nu mai vorbim despre orașele-cetăți, despre castelele medievale pe care le poți vizita, despre evenimentele care au loc în Transilvania și la care poți participa în diferite perioade ale anului, nu înainte de a consulta datele și locurile de desfășurare.

Așa că, într-un sejur în România petrecut în Transilvania, într-un sat săsesc, într-o veche casă restaurată impecabil, poți trăi câteva zile viața pe care ți-o dorești într-o evadare în lumea lucrurilor simple. Ai astfel ocazia să te reconectezi cu tine, să faci loc emoțiilor pierdute în agitația de zi cu zi.

Rezervări în casele săsești transformate in case de oaspeți pot fi făcute accesând www.experiencetransylvania.roiar dacă ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Descoperă România.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.