Acasa Travel Moods Activ Top 10 muzee pe care le poți vizita gratuit în excursie la Londra

Travel Mood Activ

Top 10 muzee pe care le poți vizita gratuit în excursie la Londra

O excursie la Londra poate fi oricum îți dorești, dar în mod cert, dacă îi adaugi o dimensiune culturală, e infinit mai fascinantă. Iar bunul obicei englezesc de a înlesni accesul la cultură îți permite să descoperi muzee gratuite în Londra, adică întreaga istorie a artelor, științei și a lumii întregi.

Viața culturală diversă și febrilă poate fi chiar motivul pentru care alegi să faci o excursie la Londra. Pe bună dreptate, acest mega-oraș este celebru pentru toate instituțiile culturale remarcabile pe care le găzduiește și le încurajează, dar și pentru atitudinea londonezilor față de efervescența culturală la care sunt părtași în fiecare clipă. Într-un astfel de sejur, ai face bine să vizitezi acele muzee în Londra în care sunt adunate cele mai importante colecții ale lumii.

1. British Museum, în top 10 muzee gratuite în Londra

Într-o excursie la Londra, o vizită la British Museum este întotdeauna gratuită, o tradiție care a rămas la fel încă din 1759, anul în care a devenit primul muzeu național din lume deschis pentru public. Colecția sa impresionantă de artefacte, una dintre cele mai mari din Europa, care adună peste opt milioane de lucrări, adevărate comori adunate din toate colțurile lumii, te invită la o călătorie fascinantă în istoria și cultura umanității, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre.

În galeriile permanente, dedicate, de exemplu, Iranului Antic, Greciei, Egiptului, Chinei sau Imperiului Roman, ai ocazia să admiri obiecte faimoase și extrem de valoroase. Alături de mumiile egiptene, piatra din Rosetta - o stelă egipteană datând din anul 196 î.e.n., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care prezintă trei inscripții (în hieroglife, demotică și greacă) ale aceluiași text, în două limbi antice diferite (egipteană și greacă) - și o parte din sculpturile de pe Parthenonul din Atena reprezintă atracțiile principale.

2. Natural History Museum

O nouă călătorie te așteaptă în excursie la Londra, de data aceasta în istoria lumii naturale, odată ce intri în Natural History Museum. Peste 80 de milioane de mostre de plante, animale, fosile, roci și minerale sunt expuse în spații tematice excepționale și spun povestea prezenței vieții pe pâmânt de miliarde de ani.

Cu siguranță că fosilele dinozaurilor, ale căror schelete umplu săli întregi, impresionează pe oricine, însă, din momentul în care li s-a alăturat, într-o expoziție extraordinară, și scheletul unei balene albastre gigantice, realizezi că diversitatea vieții pe pământ, oricât de grandioasă ar fi, este supusă pericolelor în orice moment și că ține de noi să o protejăm prin orice mijloace. Nu evita să vizitezi Centrul Darwin, pentru a urmări oamenii de știință la lucru, și nici biblioteca muzeului, pentru a trece în revistă și impresionanta colecție de cărți, jurnale și manuscrise ce evocă munca de cercetare în acest domeniu.

3. National Gallery, în top 10 muzee gratuite în Londra

Dacă ai ajuns în Trafalgar Square, aici te așteaptă National Gallery, al patrulea cel mai vizitat muzeu de artă din lume. Colecția sa impresionantă, de peste 2.300 de picturi, acoperă, practic, toate curentele și școlile de artă care au existat vreodată în Europa, începând cu secolul XIII și până la începutul secolului XX.

De la perioada premergătoare Renașterii italiane la Impresionismul francez și post-Impresionism, ai ocazia unică să admiri lucrările unora dintre cei mai mari pictori din lume, atât de faimoase încât experiența de vizitare nu poate fi definită decât de propriul gust. Imaginează-ți doar sentimentul pe care-l încerci în fața unei pânze de Botticelli, Dürer, Leonardo, Michelangelo, Raphael, Bruegel, Titian, Rubens, Van Dyck, Vermeer, Goya, Turner, Degas, Cézanne, Monet sau Van Gogh, pentru a enumera doar câțiva.

pin icon

Citește și alte articole despre Londra

4. Science Museum

La Science Museum intri în universul fascinant al științei. Cele peste 15.000 de exponate, care-l transformă într-unul dintre cele mai vizitate muzee în Londra și unul dintre cele mai vizitate muzee de știință și tehnologie din Europa, ocupă șapte etaje cu galerii interactive impresionante.

Însă atracțiile principale sunt, fără îndoială, modulul de comandă folosit pe Apollo 10 și una dintre primele locomotive cu aburi - Stephenson’s Rocket. Desigur, nici telescopul folosit într-o misiune spațială britanică nu este mai prejos. Așa că nu ezita să descoperi obiectele care vorbesc de evoluția înregistrată în știință, medicină și tehnologie de-a lungul istoriei, și nu rata vasta colecție de ceasuri, cu mii de modele fascinante.

5. Victoria & Albert Museum

Victoria & Albert Museum este unul dintre acele muzee din Londra care trebuie vizitat neapărat într-o excursie la Londra, căci nicăieri altundeva nu ai ocazia să descoperi o colecție atât de vastă de obiecte de artă decorativă.

Fiindcă nu degeaba V&A, așa cum mai este cunoscut, este cel mai mare muzeu de artă și design din lume, care expune istoria creativă a omenirii în peste trei mii de ani de existență. Creațiile prețioase din ceramică, sticlă și metal, obiectele de mobilier, bijuteriile, fotografiile, desenele, veșmintele, sculpturile, textilele și picturile sunt oranizate în galerii senzaționale, în funcție de perioadă și loc, pentru a identifica mai ușor evoluția artei și designului în diferitele părți ale lumii.

6. Tate Modern 

Tate Modern este unul dintre cele mai importante muzee în Londra și unul dintre cele mai cunoscute muzee de artă modernă și contemporană din lume. Clădirea industrială care găzduiește muzeul, o fostă centrală electrică de pe malurile Tamisei, completată cu o construcție nouă, în formă de origami, proiectată de arhitecții Herzog & de Meuron, este impresionantă și îi definește spiritul.

În spațiile generoase din interior poți admira colecția permanentă, care incude opere faimoase ale lui Cézanne, Bonnard, Matisse, Picasso, Rothko, Dalí, Pollock, Warhol, Bourgeois, Bacon, Twombly sau Beuys, dar și lucrări ale unor artiști contemporani pe val, în expozițiile temporare, la care accesul nu este întotdeauna gratis. Mai mult, la Tate poți vedea instalații și performance-uri de artă impecabile, dar și spectacole și concerte captivante.

7. Museum of London

Dacă vrei să vezi dintr-odată toată istoria orașului în timp ce te afli în excursie la Londra, atunci trebuie să vizitezi Museum of London.

Cum ai intrat, ești absorbit în povestea urbei și în trecutul ei turbulent prin intermediul ecranelor interactive și a spațiilor expoziționale în care sunt reconstruite interioare și scene stradale ce evocă timpuri preistorice, apoi perioada când Londra se afla sub dominație romană, epoca medievală, era victoriană, inclusiv prezentul. Și toate alături de artefactele originale scose la iveală de arheologi.

8. V&A Museum of Childhood 

La V&A Museum of Childhood ești transpus în lumea copilăriei. Colecția superbă de obiecte folosite de copii, începând cu anii 1600 și până în prezent, reconstituie formele în care copilăria a fost simțită și trăită în perioade diferite de timp.

Jucăriile, păpușile, hainele, jocurile, obiectele de îngrijire sau de învățare, de la cele făcute de mână, până la cele actuale, spun, fiecare în parte, o poveste adevărată, ce poate fi retrăită cu nostalgie.

9. Wallace Collection

Într-o superbă casa de pe Oxford Street găsești Wallace Colection, adică o colecție superbă de picturi, obiecte de artă decorativă și piese de mobilier franțuzesc achiziționate de a treia și a patra marchiză de Hertford și de fiul celei din urmă, Sir Richard Wallace, în secolul XIX.

Nu doar că admiri interiorul frumos decorat al celor 28 de camere care constituie tot atâtea galerii, dar ești aproape de capodopere semnate de maeștrii picturii - Titian, Canaletto și Rembrandt și, dacă vrei, poți cina la restaurantul din curtea superbă, într-o atmosferă aristocratică.

10. National Portrait Gallery

Și știi ce mai poți vedea gratuit într-o excursie la Londra? Cea mai vastă colecție de portrete a lumii. National Portrait Gallery găzduiește figurile care au marcat istoria, ilustrate de cei mai mari artiști care au trăit din Evul Mediu până în prezent, și imortalizate în cele mai diverse medii, de la pictură și sculptură la fotografie și video.

Vei fi fascinat de felul în care lucrările din colecția impresionantă reflectă exemplar relația dintre pictor și subiect (sau muză).

Și dacă aceste experiențe te-au făcut să te vezi deja în vacanță la Londra, te invităm să descoperi și alte propuneri de acest gen.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.