Acasa Travel Moods Evadare Cincșor, un loc de poveste pentru un weekend în România

Travel Mood Evadare

Cincșor, un loc de poveste pentru un weekend în România

Sunt câteva locuri de poveste în care poți să-ți petreci o vacanță de weekend în România. Și totuși, un weekend e puțin spus, fiindcă din momentul în care descoperi frumusețea unei regiuni din Transilvania, apoi a unui sat săsesc aflat la locul de întâlnire al Podișului Hârtibaciului cu Depresiunea Făgărașului, dar și a caselor de oaspeți care te așteaptă în acest ținut, cu o poveste aparte, nu-ți vei mai dori să pleci curând.

Și cum orice poveste trebuie auzită și apoi trăită, iar locurile de poveste trebuie dezvăluite, îți spunem că este vorba despre satul Cincșor/Kleinschenk, din vestul județului Brașov, o comunitate săsească în sânul căreia poți să te retragi și să găsești cazare impecabilă la proprietatea Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți.

Din respect pentru bogăția culturii și tradițiilor săsești și din grija deosebită acordată proiectelor de restaurare începute în 2008 de către actualii proprietari, a fost posibilă salvarea a două clădiri importante din Cincșor, fosta școală și fosta parohie evanghelică, transformate azi în casele de oaspeți unde poți să-ți petreci un weekend de vis în România, și oricând o întreagă vacanță.

Influențele Art Nouveau ale școlii evanghelice construite în anul 1910 de un arhitect transilvănean, apoi ferestrele mari ce lăsau lumina să inunde clădirea spațioasă, reprezentau elemente de o modernitate uimitoare pentru un sat transilvănean din acea vreme.

Stilul simplu, tradus prin funcționalitate și eleganță, fără ornamente inutile, se regăsește și astăzi în spațiile restaurate, la fel de largi și de luminoase, trasformate la parter în bibliotecă, loc de luat masa, bucătărie și spațiu de recreere, în timp ce în mansardă sunt dispuse camerele de dormit, mobilate cu piese autentice din Cincșor, dar care asigură confortul modern de care ai nevoie.

Fosta casă parohială este încărcată de istorie, fiind cea mai veche clădire privată din Cincșor. Vechimea ei coboară mult în timp, poate până în anul 1377, așa cum reiese din documentele fiscale, care-l menționează pe pastorul Rudbertus ca fiind unul dintre primii locuitori ai acestei clădiri.

La început, formată doar dintr-o singură cameră, extinsă apoi pe parcursul anilor și găzduind pastorii catolici și preoții evanghelici care s-au perindat în acest centru spiritual, fosta clădire parohială a fost scoasă din starea de părăsire și deteriorare la care ajunsese în zilele noastre și, printr-un efort de restaurare susținut, a fost schimbată în ceea ce este astăzi, o frumusețe arhitectonică impecabilă, cu fresce de renaștere transilvăneană, descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare și puse din nou în valoare, și cu camere spațioase și primitoare.

Fostele grajduri adăpostesc azi camere și apartamente la fel de spațioase, ce dau direct în grădină.

Și dacă adaugi și tradițiile bucătăriei regionale oferite cu dragoste și pricepere de către gazde, Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți este cu adevărat un loc de poveste pe care nu trebuie să-l ratezi într-o vacanță de weekend în România.

Mai ales că ai și multe lucruri de făcut aici, dacă îți dorești mai mult decât să te relaxezi. Fiindcă, până la urmă, ești la poalele Carpaților, într-o zonă nu departe de Făgăraș, Sibiu, Brașov sau Sighișoara, iar o excursie de o zi, în care să vizitezi aceste orașe și să descoperi arhitectura trasilvăneană și cetățile și bisericile monumentale este mereu la îndemână.

Dar poți rămâne foarte bine în Cincșor și să te bucuri de activități plăcute și interesante și de autenticitatea vieții de la țară.

Descoperă povestea bisericii fortificate

Vizitează biserica fortificată, a cărei menționare apare în documente pentru prima dată în anul 1421.

Ansamblul care cuprinde biserica evanghelică și incinta fortificată, inclus pe lista monumentelor istorice, este specific acestor așezări de cult construite în satele săsești din Transilvania.

Află povestea acestui spațiu încărcat de istorie, descoperă-i frumoasa arhitectură și admiră altarul bisericii și orga, una dintre cele mai renumite orgi bisericești din Transilvania.

Învață să faci pâine de casă, dar și tradiționala plăcintă de Cincșor, Schar

Profită de experiența și de ospitalitatea gazdelor tale și învață arta tradițională de preparare și coacere a pâinii și a plăcintei Schar. Bagă lemne în cuptorul de pâine, lasă-l se se încălzească atât cât trebuie, în timp ce frămânți aluatul cu mâinile tale și îl lași la dospit, după care așteaptă cuminte până când totul e gata și gustă din toate.

Și toate astea se întâmplă doar vara, când e disponibilă această activitate, ca totul să crească așa cum trebuie și să se rumenească și mai bine.

Fă o drumeție pe munte

Munții Făgăraș sunt aproape, așa că o drumeție într-un peisaj de o frumusețe acaparatoare este mereu binevenită. Aerul curat, munții care te înconjoară și potecile care îți conduc pașii sunt tot ceea ce-ți trebuie pentru a te bucura de liniștea naturii.

pin icon

Citește și alte articole despre România

Gătește cu produse locale

Dacă pui la cale o masă specială, nu ezita să te folosești de rețetele gazdelor. Anunță-i din timp și-ți pot pregăti un coș plin de produse locale, proaspete și naturale, care te așteaptă la sosire.

Aventurează-te pe bicicletă în Transilvania

Poți foarte bine alege o experiență de trei zile la Cincșor, organizată împreună cu cei de la Transylvania Cycling, în care descoperi pe bicicletă frumusețea naturii și a autenticității vieții din Transilvania.

Pachetul include două nopți de cazare, două cine cu câte trei preparate gourmet, acompaniate fiecare de câte o sticlă de vin atent selecționată, un mic dejun gustos și bogat și un tur de o zi cu bicicleta prin sate superbe, în care vizitezi biserica Brâncoveanu și afli multe povești interesante. Desigur, sandviciurile pentru drum sunt din partea casei.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.