Acasa Travel Moods Activ City break Viena: 12 experiențe pentru un travel mood activ

Travel Mood Activ

City break Viena: 12 experiențe pentru un travel mood activ

Un city break la Viena îți dezvăluie un oraș imperial care și-a păstrat strălucirea în fiecare dintre monumentele și palatele care îi presară străzile. Cunoaște-le pe toate și absoarbe trecutul glorios al acestui spațiu care pare încremenit în timp, dar care e și extrem de modern și vibrant.

Un city break la Viena stă sub semnul străzilor baroce pe care le explorezi într-un travel mood activ, a palatelor imperiale în care sunt azi muzee și mari instituții culturale, al muzicii pentru care capitala austriacă continuă să fie respectată.

Grandoarea Vienei se reflectă în toate clădirile lăsate de dinastia Habsburgilor drept moștenire, în parcurile opulente, dar și în numeroasele muzee doldora de comori artistice impresionante.

 

Cum ajungi în Viena

Profită de zborurile convenabile și scurte ca să îți plănuiești un city break la Viena în perioada pe care ți-o dorești.

Odată ajuns, e ușor să ajungi în oraș fie cu trenul, fie cu un transfer privat pentru care poți să îți faci rezervarea din timp, online.

Foarte util

În orice city break la Viena, îți va fi de mare ajutor un pass care îți permite accesul în peste 60 de obiective turistice și în autobuzul turistic de tip "hop on - hop off". Tot ce trebuie să faci este să îți achiziționezi permisul pentru perioada pe care o dorești, iar de acolo Viena nu mai are secrete pentru tine, pentru că o poți explora oricând, pe cont propriu, necondiționat de nimic altceva în afara orelor de închidere ale muzeelor.

Experiențe pentru travel mood activ în city break la Viena

1. Descoperă centrul istoric al orașului

Un city break la Viena te poartă în mod activ în centrul istoric al orașului, sau în Innere Stadt, în limba sa maternă. Cum până în anul 1850 acesta echivala cu întregul oraș al Vienei, centrul vechi este o bijuterie a cărei strălucire trebuie interiorizată.

Piețe, monumente, fântâni, biserici, muzee și palate superbe, cu o arhitectură uimitoare, spun istoria grandioasă a orașului și a vechiului imperiu.

Pentru a o explora așa cum se cuvine, pornește într-un tur în inima sa, colindă străzile și descoperă-i atracțiile, știute sau mai puțin știute, care fac din Viena unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa și din lume.

 

2. Vizitează palatul Schönbrunn

Într-un city break la Viena vizitarea palatului Schönbrunn este mai mult decât obligatorie, având în vedere importanța sa istorică, culturală și arhitecturală. Fostă reședință imperială de vară, impresionantul palat, cu grădinile sale uimitoare, adăpostește 1.441 de camere, ale căror decoruri somptuoase reflectă imaginea despre frumos pe care au avut-o monarhii succesivi ai Imperiului Habsburgic.

Cel mai bine este să-l vizitezi într-un tur împreună cu un istoric, care cunoaște în amănunt povestea fascinantă a Schönbrunn-ului, ce se întinde pe o perioadă de peste 300 de ani.

Admiră în jur de 40 dintre cele mai extravagante camere ale palatului și află, de la ghidul tău, informații despre semnificația sa și despre împărații și împărătesele care au locuit aici, cum ar fi Maria Theresa și Franz Joseph. Mai mult, vezi și camera în care Mozart a ținut o reprezentație la vârsta de șase ani.

Desigur, poți opta oricând pentru un tur care combină experiența de vizitare a centrului vechi al orașului cu cea a palatului Schönbrunn.

pin icon

Citește și alte articole despre Viena

3. Viena, orașul muzeelor

Cu cele peste 100 de muzee ale sale, Viena îți satisface din plin pasiunea pentru cultură. Trebuie doar să te adâncești în minunata lume a artei și să vizitezi cele mai bune muzee ale orașului, pe care le-am selectat pentru tine.

Urmează-ți entuziasmul și vezi lucrările unora dintre cei mai faimoși artiști, cum ar fi Gustav Klimt, Egon Schiele, Albrecht Dürer și Pieter Bruegel.

Istoria artei ți se desfășoară în fața ochilor la Kunsthistorisches Museum, iar dacă îți dorești o incursiune în istoria naturală, mergi la Naturhistorisches Museum.

Ia în calcul o vizită la Albertina, muzeul în care poți vedea o colecție impresionantă de schițe, desene și lucrări grafice de artă, iar la MuseumsQuartier, unul dintre cele mai mari complexe de artă și cultură din lume, poți intra la Leopold Museum, Mumok, Kunsthalle Wien sau la ZOOM - Kindermuseum (muzeul copiilor), dar și în multe alte spații culturale.

4. Admiră palatul Hofburg

În piața Heldenplatz se află magnificul palat imperial Hofburg, fosta reședință de iarnă a monarhilor dinastiei habsburgice. Imensa clădire pe care o admiri astăzi, și care servește drept sediu al președinției Austriei, a fost construită succesiv, de-a lungul secolelor, începând cu aripa elvețiană, cea mai veche secțiune a sa, ridicată în secolul al XIII-lea și numită după garda elvețiană ce-i asigura paza.

De aici încolo, poarta elvețiană renascentistă, care poartă însemnele împăratului Ferdinand I, printre altele, capela imperială, în stil gotic, ambele din secolul al XV-lea, aripa leopoldină, cancelaria și biblioteca imperială, curtea interioară, cu monumentul ridicat în memoria lui Franz Joseph al II-lea, aripa barocă augustiniană, cu biserica și mănăstirea sa, alături de multe secțiuni, fac din palat o frescă impresionantă ce vorbește despre moștenirea culturală fabuloasă a Imperiului Habsburgic, pe care o poți explora în cele câteva muzee ale palatului.

5. Descoperă eleganța palatului Belvedere

Într-un city break la Viena trebuie să ajungi repede și la palatul Belvedere, mai bine spus complexul Belvedere, fiindcă aici se află două palate elegante, unul mai mare, altul mai mic, construite în stilul arhitecturii franceze, la inițiativa prințului Eugen de Savoia, la începutul secolului al XVIII-lea, și care se află în mijlocul unui parc superb.

Ele reprezintă astăzi unele dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Europa, incluse, desigur, în patrimoniul mondial UNESCO, pe care le poți vizita într-un tur, astfel încât să descoperi colecțiile impresionante de artă care se ascund la interior, pe lângă frumoasele grădini exterioare.

Admiră sala de marmură din palatul mare și lucrările unora dintre cei mai importanți artiști din secolele XIX și XX, cea mai mare colecție Klimt, dar și opere ale lui Schiele, Kokoschka, Waldmüller, Renoir, Monet și Van Gogh.

În palatul mic te afli în fața galeriilor de artă barocă din secolele XVII și XVIII, în timp ce în Orangerie te minunezi de colecția de artă medievală.

6. O noapte de neuitat la Opera de Stat din Viena

O noapte la operă este una dintre cele mai fascinante experiențe pe care le poți trăi într-un city break în Viena. Faima Operei de Stat din Viena a cucerit întreaga lume, încă de la deschiderea sa, ce a avut loc în anul 1869, cu opera Don Juan de Mozart, susținută în prezența împăratului Franz Joseph și împărătesei Elisabeta.

În fiecare sezon, programul operei include nu mai puțin de 350 de reprezentații a mai mult de 60 de spectacole diferite de operă și de balet, în care artiști renumiți interpretează ariile celebre de care te poți bucura și tu.

Orchestra operei este formată din membrii Filarmonicii din Viena. Trebuie doar să rezervi bilete din timp, fiindcă cererea este extrem de mare, astfel încât să ai parte de clipe de neuitat, în timp ce foaierele, scara interioară și decorurile bogate te cuceresc pe loc.

7. Admiră clădirea primăriei din Rathausplatz

Trebuie să ajungi în piața Rathausplatz pentru a admira frumusețea neogotică a clădirii primăriei, construită între anii 1872 și 1883, când vechile birouri s-au dovedit neîncăpătoare.

Odată ce dai cu ochii de fațada bogat ornamentată, inspirată de stilul gotic caracteristic clădirilor flamande construite în timpul Sfântului Imperiu Roman, îți vine imediat în minte clădirea primăriei din Bruxelles.

Admiră arhitectura monumentală a superbului edificiu, cu cele cinci turnuri ale sale ridicate spre cer, dintre care cel mare, ajunge la o înălțime de 92 de metri, și descoperă și elegantul restaurant din interior.

8. Intră în Biblioteca Națională a Austriei (Österreichische Nationalbibliothek)

Odată ce ai ajuns la palatul Hofburg, nu evita să intri în Biblioteca Națională a Austriei, cea mai mare din țară, ce ascunde peste 7,4 milioane de volume și obiecte. Admiră sala oficială, o superbă mostră de arhitectură barocă, decorată și construită din inițiativa împăratului Carol al VI-lea, ce o transformă în una dintre cele mai frumoase săli de bibliotecă din lume, și vizitează muzeele sale.

Muzeul Literaturii, Muzeul Globurilor, ce găzduiește peste 250 de globuri pământești și instrumente asemănătoare, Muzeul Papirusului, cu galeria sa de peste 300 de papirusuri, și Muzeul Esperanto te așteaptă pentru a le descoperi colecțiile uimitoare.

9. Vizitează Mozarthaus și Haus der Musik din Viena, două obiective importante pentru iubitorii muzicii

Un city break la Viena îți oferă oportunitatea de a vizita Mozarthaus, casa în care a trăit, între anii 1784 și 1787, celebrul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și în care a compus, printre altele, „Nunta lui Figaro“.

Deși a locuit într-un singur apartament, format din patru camere mari, două mici și bucătărie, de altfel cel mai elegant și mai scump apartament în care a stat pe parcursul vieții sale, și singurul rămas intact, întreaga clădire este dedicată vieții și operei lui Mozart.

Iar dacă mergi într-un tur, în care vizitezi, pe lângă Mozarthaus, și Haus der Musik, un muzeu interactiv dedicat muzicii, găzduit într-una dintre clădirile istorice ale Vienei, experiența se transformă într-o mare bucurie pentru fanii armoniilor sonore.

10. O plimbare în Stadtpark

Explorează frumusețea unuia dintre parcurile mari ale Vienei, Stadtpark, situat în partea centrală a orașului. Deschis încă din anul 1862 și fiind primul parc public din Viena, Stadtpark te uimește cu monumentele sale faimoase, cu aleile și cu podul construit peste râul Viena care îl taie, cu flora sa atât de diversă încât în orice perioadă a anului ești încântat de superbele plante înflorite.

Plimbă-te în această oază de liniște a orașului și mergi până la Kursalon, o clădire impresionantă construită în parc între anii 1865 și 1867 într-un stil italian renascentist, pe terasa căreia se țin o mulțime de concerte.

11. Urcă în Donauturm, pentru o priveliște spectaculoasă asupra orașului

Dacă vrei să ai parte de cele mai frumoase panorame ale orașului, trebuie să ajungi la Donauturm, cel mai înalt turn din Austria (252 de metri), construit în apropiere de malul Dunării, între anii 1962 și 1964. Ia liftul și urcă până la terasa ce se află la o înălțime de 150 de metri deasupra Vienei și admiră priveliștile magnifice ale orașului.

Mai mult, te poți bucura de clipe frumoase la cafeneaua și la restaurantul turnului, situate la o înălțime de 160, respectiv 170 de metri, ambele rotindu-se cu o viteză constantă, pentru a avea parte de imagine completă a orașului, de 360 de grade.

12. În căutarea tradițiilor culinare vieneze

Într-un city break în Viena nu ai cum să nu guști din tradiția gastronomică a orașului.

Mergi la Figlmüller, un restaurant cu o vechime de peste o sută de ani, o destinație obligatorie pentru a te bucura de cel mai bun schnitzel pe care l-ai mâncat vreodată.

Iar la restaurantul Plachutta descoperi toate tradițiile culinare vieneze adunate într-un singur loc și puse în practică de familia Plachutta, pentru a-ți oferi cele mai bune și mai variate preparate din carne de vită. Poftă bună!

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.