Acasa Travel Moods Evadare Vacanță italiană cu iz gurmand

Travel Mood Evadare

Vacanță italiană cu iz gurmand

O vacanță perfectă în Italia nu este doar aceea în care te bucuri de gustul inconfundabil al specialităților culinare ci una în care, pe lângă degustare, afli mai multe despre ingredientele speciale care fac ca aceste feluri de mâncare să fie atât de delicioase. Și iată că ai această ocazie unică dacă vizitezi fabricile de unde pornesc către consumatorii pasionați parmezanul, oțetul balsamic sau prosciutto-ul.

La vita e deliciosa!

Să vezi cum se prepară și se păstrează ingredentele de bază ale bucătăriei italienești este o experiență specială pentru că te aduce mai aproape de filosofia bucătăriei din zonă și te face să înțelegi că mâncarea nu este menită doar să potolească foamea, ci este mai ales o cale de a-ți răsfăța simțurile.

Află că, în acest sens, cea mai inedită și ispititoare călătorie într-o vacanță în Italia poate fi una către regiunea Emilia-Romagna, din nordul țării, a cărei capitală este Bologna - unde poți ajunge într-un timp scurt și la prețuri foarte bune cu zborurile companiei Wizz Air.

Atunci când vine vorba de mâncăruri alese, Emilia-Romagna este printre cele mai renumite zone ale Italiei. O vizită aici se poate transforma într-o vacanță interesantă și grație priveliștilor încântătoare din zonă, pe care le poți admira pe îndelete dacă alegi să faci excursia pe cont propriu, la volanul mașinii personale sau a uneia închiriate din aeroportul din Bologna sau oricare dintre orașele din împrejurimi.

Parmezan peste orice!

Te vei bucura din plin, iar papilele gustative cu atât mai mult, căci în Emilia-Romagna se face cel mai delicios Parmiggiano Regiano din lume și sigur nu vrei să ratezi o demonstrație și o sesiune de degustare.

Parmiggiano Regiano este o specialitate de brânză, pe care o știi mai degrabă sub numele de parmezan, datorită restricțiilor legate de producția sa, care se fabrică în aproprierea orașelor Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantova și Bologna. Fabrici de parmezan există, de fapt, în mai toate orășelele din zonă.

Cu alte cuvinte, pe oriunde te-ai plimba în regiunea Emilia-Romagna, ai oportunitatea de a vizita o astfel de fabrică. Cu o istorie ce se întinde pe mai multe sute de ani, începând încă din secolul al XII-lea, producția de parmezan respectă încă rețeta originală care este pe cât de minuțioasă, pe atât de eficientă. Laptele proaspăt e combinat cu cel smântânit și cu zer, la care se adaugă fermenți de cea mai bună calitate, totul într-un proces bine ticluit, care presupune mai multe etape de verificare și care durează luni întregi.

Totul pentru ca pe mese să ajungă Parmiggiano Regiano atât de apreciat ca fel de mâncare principal alături de gemuri și vinuri fine, ori ca ingredient-cheie pentru paste sau patiserie, și chiar drept condiment pentru salatele de legume.

Un strop condimentat

Și dacă tot ajungi la Modena, trebuie să știi că poți vedea și cum se face Aceto di Modena. Un condiment rafinat, acesta este un oțet balsamic produs din vin de struguri din soiurile Lambrusco și Trebbiano. La Modena, în regiunea Emilia-Romagna, oțetul se produce într-o fermă de familie, numită „acetaia“, unde Aceto este păstrat în butoaie mici ani de zile, înainte de a fi comercializat.

Una dintre cele mai prietenoase ferme din Modena unde poți afla totul despre procesul de macerare a vinului în oțet este Acetaia di Giorgio. Este o afacere de familie, iar în timpul unui tur detaliat al pivnițelor, vizitatorilor li se oferă informații inedite despre felul în care se produce oțetul balsamic, dar și posibilitatea de a-l gusta direct de la sursă. Tot ce trebuie să faci pentru a ajunge aici este să trimiți un e-mail sau să suni direct pentru a te programa.

Iar dacă vrei să faci o comparație, poți merge să vizitezi și Antica Acetaia Villa Bianca. Ferma este tot o afacere de familie unde poți începe turul cu o vizită în via de unde se culeg strugurii pentru vinul care, mai apoi, se va transforma în prețiosul oțet. La ferma din Modena poți degusta aceto în diferite stadii de maturare, dar te poți bucura și de gustul desăvârșit al bucatelor îmbogățite cu delicioasa licoare, pe care proprietarii le servesc oaspeților. Tot ce trebuie sa faci este să îți anunți prin e-mail sau telefon intenția de a face o vizită.

pin icon

Citește și alte articole despre Italia

Prosciutto di Parma

Și mai este un ingredient delicios care face ca preparatele italienești să aibă o savoare aparte: șunca de Parma. Prosciutto, cum mai este cunoscută această specialitate din carne, este, de fapt, o șuncă uscată obținută din carne de porc de curte sau porc mistreț ori de miel. Ca și în cazul celorlalte ingrediente, șunca de Parma trebuie păstrată câteva luni la presat înainte de a putea fi consumată.

Ca să vezi exact cum se face și se păstrează prosciutto, dar și să guști o mostră savuroasă direct de la producător, poți face o vizită la Prosciuttificio Montevecchio în orășelul Savigno, foarte aproape de Bologna, tot în regiunea Emilia-Romagna. Pentru asta trebuie, însă, să te înscrii într-un tur organizat al fabricii, aceasta fiind singura posibilitate de a vedea la fața locului cum se obține prosciutto.

Savurează specialitățile italiene!

De fapt, poți include întreaga experiență de vizitare a fabricilor unde se produc parmezanul, oțetul balsamic și prosciutto-ul într-un tur organizat. În felul acesta, organizatorii se vor asigura că vei petrece o zi minunată descoperind istoria, procesul de preparare și păstrare al acestor ingrediente tradiționale din Italia.

Astfel, vacanța în Italia va căpăta și o latură culturală, pe lângă cea gastronomică, turul organizat prin fabricile din regiunea Emilia-Romagna fiind completat de sesiuni generoase de degustat Parmigiano-Reggiano, Aceto di Modena și Prosciutto.

La finalul excursiei, vei fi invitat la o masă copioasă undeva la țară sau într-o vinărie șarmantă, unde experimentezi o masă delicioasă cu preparate fine și vinuri locale.

Dacă găsești acest material interesant, te invităm să răsfoiești și alte articole din colecția Fii primul care află. Iar dacă vrei să descoperi și alte lucruri inedite despre Italia, accesează aici Experiențe Italia.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.