Acasa Travel Moods Explorare Excursie China: din viitor, în era dinastiilor istorice

Travel Mood Explorare

Excursie China: din viitor, în era dinastiilor istorice

O excursie în China te poartă într-un mix fascinant de lumi, de la zgârie-norii zonelor prospere până la minunile lumii străvechi, precum Armata de Teracotă și Marele Zid Chinezesc.

O excursie în China organizată de Intreprid, cea mai mare companie organizatoare de tururi din lume, este modalitatea perfectă prin care faci cunoștință cu o cultură fascinantă, în care noul și vechiul conviețuiesc armonios. Descoperă, în doar câteva zile, freamătul eclectic al marilor orașe și o istorie culturală uriașă.

Ziua 1: Shanghai, prima destinație fabuloasă din excursie

Acest circuit cu adevărat senzațional nici că poate începe în altă parte decât în Shanghai, un oraș a cărui măreție este confirmată nu doar prin faptul că este cel mai populat din lume, nici prin acela că este unul dintre cele mai mari centre financiare, nici prin portul său, la rândul lui cel mai aglomerat din lume, ci mai ales prin istoria sa bogată, care îi conferă un aer eclectic fermecător.

Fiindcă aici, locul în care pulsează inima noii Chine, linia halucinantă a zgârie-norilor, care se înalță cu sutele, dacă nu cu miile, și care include a doua cea mai înaltă clădire de pe glob, contrastează arhitectura superbă a vechii lumi. Tot aici, excesele și glamour-ul conviețuiesc cu tradiții și obiceiuri păstrate de veacuri. Și tot aici ajungi, după zborul lung, și te cazezi la hotel.

Nu uita de întâlnirea cu ghidul ce are loc undeva în jurul orei 18:00, pentru a te pune la curent cu ultimele detalii ale turului, apoi ai întreaga seară liberă, pentru a face primii pași în această metropolă vibrantă, luminată în culori de neoane.

Ziua 2: Shanghai, între farmecul trecutului și arhitectura modernă a lumii noi

Azi te poți bucura din plin de această metropolă incredibilă. Descoperă istoricul Shanghai într-o plimbare condusă de liderul grupului, care te poartă în Waitan (The Bund), zona din centrul orașului care se întinde pe malul de vest al râului Huangpu și care păstrează intact farmecul anilor 1920, prin numeroasele sale clădiri spectaculoase, ridicate în stil art deco. Această parte a orașului reprezintă una dintre cele mai faimoase destinații turistice din Shanghai și este cu atât mai specială cu cât, deși era cândva una dintre cele mai importante străzi financiare din Asia, pe celălalt mal zărești clădirile futuriste din Lujiazui, noul cartier financiar din districtul Pudong.

Hoinărește pe aleile înguste și întortocheate (nongtangs) ale vechiului Shanghai, simte ritmurile vieții adevărate a localnicilor, descoperă influențele europene din Concesiunea franceză, zona orașului care era destinată în trecut francezilor, străbate străzile renumite pentru shopping și absoarbe atmosfera eclectică din acest „Paris al Estului“.

Până la spectacolul impresionant cu faimoșii acrobați din Shanghai, la care participi seara, poți vizita Muzeul Shanghai, superbele grădini Yuyuan sau să te bucuri de vederile panoramice ale citadelei, urcând la Oriental Pearl Tower Viewing Deck.

Ziua 3: Xitang, vechiul oraș de pe ape

Lasă în urmă modernul Shanghai și adâncește-te în China tradițională, într-o excursie de două ore spre Xitang, un oraș vechi ce-și întinde frumusețea pe ape. Străbătută de nouă râuri, această așezare pitorească te surprinde cu aerul său ornamental, în care străduțele pietruite, ce se strecoară în liniște printre vilele cu arhitectură fermecătoare, se întind până la numeroasele poduri care unesc, deasupra apelor, destinele localnicilor.

Admiră, vizitează unul dintre muzeele sau templele orașului, află despre istoria sa, plimbă-te cu gondola pe canale și bucură-te din plin de emoțiile care te încearcă în această continuă plutire. La întoarcerea în Shanghai, iei trenul de noapte spre Xi'an.

Ziua 4: Xi'an, cea mai veche dintre cele patru capitale istorice ale Chinei

Capitală a unora dintre cele mai importante dinastii istorice din China, printre care Western Zhou, Qin, Western Han, Sui și Tang, Xi'an este astăzi un oraș modern și capitală a provinciei Shaanxi din nord-vestul Chinei. Însă multe dintre atracțiile trecutului au supraviețuit și constituie motiv de explorare. Fiindcă de aici începe faimosul Drum al Mătăsii. Iar la marginea orașului se află Mausoleul lui Qin Shi Huang, mormântul împăratului dinastiei Qin, care-i adăpostește pe cei peste 8.000 de soldați ai renumitei Armate de Teracotă. Mai mult, zidul orașului din timpul dinastiei Ming, care se întinde pe aproape 12 kilometri, a rămas intact.

Ajuns aici, ai atât de multe obiective istorice de vizitat încât aproape că îți este greu să decizi de unde să pornești. Începi cu o scurtă plimbare ghidată, alături de liderul turului, care te poartă pe Drumul Mătăsii și în Cartierul Musulman, unde se află Marea Moschee, un exemplu superb de arhitectură islamică chineză din anul 742 — cea mai mare moschee din China. Desigur, poți să vizitezi și Pagoda Marii Gâște Sălbatice (din templul Daci'en), Pagoda Micii Gâște Sălbatice (din templul Jianfu), Turnul Clopotniță și Turnul Tobelor, dacă nu alegi să te plimbi cu bicicleta pe faimosul zid al orașului.

Mai mult, bucură-te de mâncare, fiindcă amestecul de culturi facilitat de Drumul Mătăsii și-a lăsat amprenta și în gustul preparatelor culinare, în rândul cărora ies în evidență cele arabe, alături de ce cele tradiționale chinezești.

Ziua 5: Xi'an și Armata de Teracotă

Cea de a doua zi în Xi’an îți oferă azi ocazia de a vedea una dintre minunile lumii — faimoasa Armată de Teracotă, care a stat îngropată mai bine de două mii de ani, până a fi descoperită de fermierii locali în anul 1976.

O călătorie spre regiunea rurală de la marginea orașului Xi’an te aduce față în față cu statuile soldaților al căror rol era să-l însoțească în mormânt și să-l apere după moarte pe împăratul Qin Shi Huangdi, urcat pe tron în anul 264 î.e.n. Poți vizita doar trei zone ale mausoleului, însă cei peste 1.000 de luptători sculptați în lut, cu trăsături diferite, echipați și așezați în formație de luptă, pe care îi poți admira, sunt cu adevărat impresionanți.

Prânzul îl iei la o familie de localnici, iar seara ți-o pertreci într-o ultimă incursiune în viața de noapte a orașului.

Ziua 6: Spre Marele Zid Chinezesc, via Beijing

Poate cea mai palpitantă zi din această excursie în China are loc astăzi, fiindcă urmează să călătorești cu nerăbdare spre Marele Zid Chinezesc. De la gara din Xi'an iei trenul de mare viteză spre Beijing. Timp de aproximativ șase ore te pierzi în peisajele rurale care se succed în grabă dincolo de fereastra vagonului, și care despart orașele trecătoare.

O nouă călătorie din Beijing, cu un autovehicul privat, te conduce pentru încă trei ore spre o secțiune a Marelui Zid Chinezesc, unde te cazezi la o vilă de oaspeți, o afacere de familie. Cina inclusă, pregătită în casă, este o bună ocazie pentru a savura preparate culinare delicioase.

Ziua 7: Marele Zid Chinezesc și întoarcerea în Beijing

Cea mai mare structură din lume, ce se întinde peste 21.000 de kilometri pe crestele munților și dealurilor și în văile adânci din regiunea de nord a Chinei, înspre vest și înspre est, Marele Zid Chinezesc impresionează nu atât prin dimensiunile sale colosale, cât prin voința, munca și efortul care au dus la construirea sa, începând cu anul 500 î.e.n. Zid de apărare a imperiului chinez în fața invadatorilor barbari din nord, această construcție fabuloasă îți taie respirația, fiindcă în această dimineață vizitezi o porțiune a sa și înțelegi repede de ce Marele Zid Chinezesc este considerat una dintre minunile lumii și este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Explorezi, te plimbi pe zid, între turnurile sale fortificate, admiri peisaje uluitoare și afli despre istoria acestei destinații iconice. După ce te-ai bucurat de această experiență de neuitat, pornești în călătoria spre Beijing, capitala Chinei în care strălucirea modernității și umbrele trecutului te invită spre o nouă explorare.

 

Ziua 8: Beijing, ultima destinație

În centrul orașului, piața Tian'anmen Square, cea mai mare din lume, este atât de faimoasă încât reprezintă primul loc pe care-l vizitezi în Beijing. Nicicând nu trebuie uitat masacrul sângeros condus cu tancuri și blindate de către de armata chineză în iunie 1989, în timpul căruia au murit peste 3.000 de manifestanți care protestau în piață împotriva guvernului chinez. Până să ajungi la ea, experimentezi și incredibilul transport public local, călătorind de la hotel cu metroul și cu autobuzul.

Centru simbolic al puterii chineze, piața este plină de clădiri cu arhitectură tipic comunistă. Aici vezi Poarta Liniștii Cerești, dominată de portretul lui Mao, Mausoleul lui Mao, clădirea Marii Adunări Naționale, Muzeul Național Chinez și multe altele.

 

Apoi te îndrepți spre Orașul Interzis, ce aduce aminte de măreția fostului imperiu chinez din timpul dinastiilor Ming și Quing. Te pierzi prin curțile și prin sălile sale imense, admiri arhitectura clădirilor și te adâncești în atmosfera vechii lumi, ce contrastează modernitatea din afara granițelor sale. Mai departe, poți explora orașul în ritmul tău, fiindcă oriunde te conduc pașii, Beijingul este mereu surprinzător.

Ziua 9: Beijing, înainte de plecare

Cum azi nu ai nici o activitate planificată, petrece-ți ultimele ore din minunata excursie în China bucurându-te de grandioasa capitală. Poți oricând să-ți prelugești șederea, pentru a descoperi noi și noi atracții. Dacă nu, ia-ți la revedere de la Beijing și rememorează pe parcursul zborului de întoarcere emoțiile trăite la contactul cu această civilizație impresionantă.

Iar dacă ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe, te invităm să descoperi și alte idei din colecția „Explorează și descoperă“  – o colecție unică de circuite organizate în întreaga lume de companii internaționale de prestigiu!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.