Acasa Travel Moods Activ City break Bruxelles - descoperă un oraș multicultural

Travel Mood Activ

City break Bruxelles - descoperă un oraș multicultural

Descoperă cât de vibrantă este inima Europei într-un city break la Bruxelles, pe care îl cunoști cel mai bine într-un travel mood activ, luând la rând atracțiile turistice, dar experimentând și acele lucruri care te fac să simți din plin atmosfera locală autentică.

Într-un city break în Bruxelles timpul este cel care dă ritmul în care descoperi fascinanta capitală a Belgiei, dar și capitala administrativă a Uniunii Europene.

Așa că, dacă te afli intr-un travel mood activ, trebuie sa explorezi orașul și sa vezi principalele atracții turistice din Bruxelles care îi dau forma și îi definesc spiritul.

Bruxelles este multicultural prin esență și, odată ajuns aici, îți dai seama că aerul său istoric nu exclude atmosfera hip în care te adâncești, iar contrastele se dezvăluie de la sine.

De la una dintre cele mai frumoase piețe medievale din lume până la construcțiile moderne, de la fațadele clădirilor baroce, art-nouveau sau neoclasice până la clădirile din sticlă ale instituțiilor europene, toate obiectivele turistice din Bruxelles surprind într-un mod plăcut.

Cum ajungi în Bruxelles

Cât timp mai multe companii aeriene, cum ar fi Tarom, Wizz Air, Blue Air sau Ryan Air oferă zboruri directe din România către Bruxelles, nu trebuie să-ți faci probleme, singura grijă fiind aceea de a găsi cele mai bune variante pentru tine.

În funcție de aeroportul pe care aterizezi, fie că este vorba de cel din Bruxelles, fie de Charleroi, situat la aproximativ 60 de kilometri de capitala Belgiei, pentru transferul în oraș îți recomandăm să vizitezi paginile oficiale ale aeroporturilor, unde găsești informații cu privire la autobuzele, trenurile sau taxiurile disponibile. De asemenea, în ambele cazuri este posibil și un transfer privat, pentru care poți să faci o rezervare online din timp.

Pentru vizitare, achiziționarea unui card turistic se dovedește de multe ori extrem de utilă, mai ales că beneficiezi de intrare gratuită la peste 30 de muzee și reduceri la principalele obiective turistice din Bruxelles, dar și tururi de vizitare.

Experiențe pentru travel mood activ în city break în Bruxelles

1. Grand Place, magia din centrul orașului

Un city break în Bruxelles te aduce, în mod tradițional, în Grand Place, magnifica piață ascunsă în centrul orașului și inclusă în patrimoniul UNESCO. Cum ai ajuns aici, urmând una dintre cele șase alei pietonale înguste care-ți asigură accesul, farmecul pieței te transpune într-o stare de admirație cum rar ai avut ocazia să experimentezi în alte capitale.

Arhitectura de secol XV a clădirii primăriei te izbește cu frumusețea ei coborâtă din alte timpuri, în timp ce casele breslelor, construite între anii 1697 și 1705, te impresionează cu elementele de inspirație barocă și cu însemnele lor specifice, care le duc povestea mai departe.

Și cum aura pieței se dezvăluie altfel în diferitele momente ale zilei, Grand Place este locul în care trebuie să te întorci, mai ales seara, când clădirile sunt luminate dramatic și creează o atmosferă feerică.

Nu uita de cafenelele locului, nici de piețele de flori care se țin aici în unele zile ale săptămânii, de covorul de flori care se întinde o dată la doi ani sau de concertele care umplu piața cu oameni, muzică și bună dispoziție. Iar dacă te afli în Bruxelles în preajma Crăciunului, să vezi decorațiile superbe și bradul strălucitor ridicat în Grand Place este un must.

2. Surprinde umorul belgian la Manneken Pis

Într-un city break în Bruxelles trebuie să surprinzi mai mult decât simbolurile orașului, trebuie să-i descifrezi și umorul. Manneken Pis, statuia de bronz care înfățișează un copil în timp ce urinează, unul dintre obiectivele turistice din Bruxelles, la cinci minute distanță de Grand Place, răspunde cum nu se poate mai bine acestei cerințe.

Una dintre legendele amuzante care învăluie statuia vorbește despre un băiețel care a salvat orașul în timpul unui conflict din secolul al XIV-lea, urinând pe fitilul explozibilului pus la zidurile cetății.

Cert este că versiunea originală a statuii, cea din anul 1619, a fost furată de mai multe ori, apoi recuperată și iar furată și distrusă în cele din urmă, pentru ca astăzi să admiri varianta sa din 1965.

De câteva ori pe săptămână, statuia este îmbrăcată în diferite costume, iar garderoba sa a ajuns să numere peste o mie de piese, ce pot fi admirate în cadrul expoziției permanente găzduite de City Museum.

pin icon

Citește și alte articole despre Bruxelles

 

3. Vizitează Eglise Notre-Dame Du Sablon

În centrul istoric al orașului se află o catedrală gotică spectaculoasă, a cărei arhitectură aduce aminte de glorioasa perioadă a ducilor de Brabant și adăpostește, pe lângă bogatele decorațiuni din interior, două capele în stil baroc.

Construcția edificiului a început undeva prin secolul al XV-lea, pe locul unei capele modeste, ridicată în secolul precedent de breasla arbaletrierilor pentru a adăposti și venera o statuie a Madonei.

Despre aceasta, legenda spune că o femeie, într-o viziune, a fost îndemnată de Fecioara Maria să o fure din Antwerp și să o aducă în Bruxelles în anul 1348.

Admiră frumusețea impresionantă a catedralei, a cărei construcție a durat mai bine de o sută de ani, și vezi și locurile în care sunt îngropați unii dintre membrii curții regale, precum și o vestită familie din timpul perioadei habsburgice, care a contribuit la ridicarea celor două capele.

4. Descoperă Old England, o clădire fabuloasă

Old England este o clădire impresionantă, o adevărată atracție turistică ce nu trebuie ratată într-un city break în Bruxelles. Mai ales că ea a fost transformată, din magazinul universal care îi ocupa interiorul în anul 1899, când a fost construită, într-un muzeu excepțional, ce găzduiește în spațiile sale generoase peste 2000 de instrumente muzicale din diferite perioade istorice.

Nu doar că te pierzi cu totul în această lume a sunetelor, admirând valoroasele obiecte și ascultându-le pe multe dintre ele, însă odată urcat la cafeneaua de pe acoperiș, priveliștile orașului îți dezvăluie lumea de afară, așa cum se vede ea de sus, comprimată într-o imagine ce concurează cu frumusețea fațadei clădirii, o mostră superbă de arhitectură în stil art nouveau.

5. Atmosferă regală, doar la Palatul Regal

Palatul Regal din Bruxelles te cucerește cu fațada sa spectaculoasă, ce reproduce liniile unui stil neoclasic impecabil și despre care se spune că este cu 50% mai lungă decât cea a Palatului Buckingham din Londra.

Deși nu este folosit ca reședință regală, palatul îndeplinește funcțiile oficiale specifice monarhiei, fiind locul în care regele și regina își exercită prerogativele, precum și spațiul care adăpostește câteva instituții importante, inclusiv sălile superbe în care sunt ținute recepțiile, dar și apartamentele ce găzduiesc șefii de state veniți în vizită oficială.

Pentru a admira interiorul palatului, a cărui frumusețe este demnă de rangul pe care îl poartă, trebuie să verifici perioadele în care este deschis publicului larg. Oricum ar sta situația, merită să dai o fugă până aici, mai ales că impresionanta clădire domină o piață imensă, aflată în fața unui parc superb. De altfel, Palatul Regal, alături de alte atracții magnifice, se află pe traseul unui tur organizat pe care trebuie să-l ai neapărat în vedere când ajungi în oraș.

6. Minunează-te la Atomium

Un bilet de acces îți dezvăluie secretele Atomium-ului, construcția iconică a orașului, ale cărei sfere interconectate simbolizează atomii și reproduc forma unui cristal de fier, la o scară mărită de 165 de miliarde de ori.

Construit inițial ca principalul pavilion al Expoziției mondiale din anul 1958, Atomium-ul este astăzi un monument unic și un muzeu inedit, pe care trebuie să-l vizitezi într-un city break în Bruxelles.

Ai acces în cinci dintre cele nouă sfere ale sale, poți vedea expozițiile temporare și permanente, în timp ce în restaurantul deschis în cea mai înaltă sferă, la peste 95 de metri deasupra solului, te bucuri de o experiență extraordinară.

7. În inima Europei

Fiindcă tot te afli în capitala Uniunii Europene, ar fi păcat să nu treci rapid în revistă câteva dintre clădirile care adăpostesc instituțiile sale emblematice.

Pentru început, se impune o vizită la Parlamentarium, centrul pentru vizitatori al Parlamentului European, a cărui expoziție permanentă multimedia te introduce în istoria și rolul Parlamentului și a altor instutuții în construcția europeană.

De aici, îndreaptă-te spre Berlaymont, sediul Comisiei Europene încă din anul 1958, și admiră clădirea sa spectaculoasă, așa cum arată ea astăzi și în care își au birourile armatele de funcționari europeni.

Însă, poate, cea mai impresionantă construcție dintre toate este noul sediu al Consiliului European și al Consiliului Uniunii Europene, Clădirea Europa, care te uimește cu fațada sa ce îmbină elementele Art-Deco ale clădirii originale cu cele postmoderne și care lasă să se întrevadă în interior o structură imensă în formă de ou.

8. În lumea artei la Musees Royaux des Beaux Arts

Musees Royaux des Beaux Arts de Belgique sau The Royal Museums of Fine Arts of Belgium reprezintă un grup de șase muzee care te așteaptă cu o prestigioasă colecție de peste 20.000 de opere de artă, pe care le poți admira în voie într-un city break în Bruxelles. Picturile, sculpturile și desenele expuse acoperă o perioadă mare, începând cu secolul XV și până astăzi.

Desigur, nu lipsesc pictorii flamanzi și ai ocazia să vezi lucrările unor mari artiști, ca Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Ferdinand Khnopff, Henry Moore, René Magritte, Jan Fabre sau Anthony Van Dyke, printre alții.

Tot aici se află și celebra și controversata lucrare Landscape with the Fall of Icarus, care a fost mult timp atribuită lui Pieter Bruegel. Însă numele muzeelor vorbesc de la sine, pentru a te orienta în funcție de preferințe: Old Masters Museum, Modern Museum, Wiertz Museum, Meunier Museum, Magritte Museum și Fin-de-Siècle Museum.

9. Palais de Justice, cel mai mare palat de justiție din lume

Dacă vrei să vezi o operă arhitecturală cu adevărat grandioasă, atunci trebuie să ajungi neapărat la Palais de Justice, ce se numără printre atracțiile turistice importante ale orașului.

Construit între anii 1866 și 1883 într-un stil eclectic, Palatul de justiție din Bruxelles te uimește cu proporțiile sale, fiind cea mai mare clădire construită în secolul al XIX-lea.

Ca să-ți dai seama de dimensiunile sale, imaginează-ți doar că este mai mare decât Bazilica Sf. Petru din Roma.

10. Vezi Europa în miniatură

Mini-Europe, parcul fascinant în care sunt expuse modelele în miniatură ale unor obiective legendare ale Europei, reprezintă una dintre atracțiile turistice care trebuie luate în calcul într-un city break în Bruxelles, mai ales dacă ajungi și la Atomium, în apropierea căruia se află.

Un bilet de acces îți permite să admiri lucrările în miniatură care reprezintă Turnul Eiffel, Big Ben-ul, canalele din Amsterdam, gondolele și mandolinele Veneției, Acropole și multe alte asemenea minunății.

11. Plimbă-te în Parc de Bruxelles

Frumusețea celui mai mare parc urban din Bruxelles poate fi descoperită în centrul orașului, în apropiere de Palatul Regal, într-o plimbare în care iese în evidență geometria stilului neoclasicist care îi trasează liniile.

Creat între anii 1776 și 1783, în locul fostelor grădini ale Palatului Coudenberg, Parc de Bruxelles îți oferă o scurtă pauză de la ritmul activ în care în explorezi orașul și te cheamă la plimbări agale, pe aleile care îți dezvăluie, treptat, sculpturi, fântâni, clădiri și monumente impresionante, în mijlocul unor peisaje naturale de excepție.

12. Degustă berea belgiană

Berea belgiană se bucură de o faimă care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Așa că pornește într-un tur în care ai ocazia să descoperi gustul a patru beri diferite, într-un traseu ce te poartă la trei baruri reprezentative din oraș.

Unul dintre ele deține recordul Guinness pentru cel mai mare număr de beri diferite disponibile, peste 3.000. Deci, să curgă berea și poveștile pe care le afli de la ghidul care te însoțește!

13. Mergi într-un tur culinar

Un city break în Bruxelles parcă nu este complet dacă nu te bucuri și de o experiență gastronomică autentică. Aventurează-te într-un tur culinar și află care sunt preparatele iubite de localnici, care definesc în același timp bucătăria locală.

Nu lipsesc dulciurile tradiționale, cum ar fi cele din ciocolată, umplute cu cremă și alcool, midiile în sos de vin și cartofii prăjiți cu maioneză, și un preparat belgian clasic, cum ar fi o tocană de vită sau un waterzooi - o tocană de pește sau pui, cu legume și plante aromatice. La final, celebrele waffles belgiene intră glorios în scenă.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.