Acasa Travel Moods Evadare Bucură-te de o evadare în vacanță la Bologna

Travel Mood Evadare

Bucură-te de o evadare în vacanță la Bologna

Într-o vacanță la Bologna uită de listele cu lucruri de văzut și promite-ți acele experiențe care te fac să evadezi din cotidian într-o pauză binemeritată. Gustă savoarea unei lumi istorice și soarbe prin toate simțurile autenticul regiunii.

O vacanță în Bologna, orașul mai vechi decât Roma Antică, în care încă se păstrează urmele lăsate de etrusci, de romani și de civilizațiile ce le-au urmat, culminând cu palatele și clădirile medievale care te răpesc din atmosfera agitată a lumii contemporane, îți dă cu adevărat pauza pe care o meriți și te introduce în acel travel mood de evadare de care ai nevoie într-o destinație fascinantă.

Și cum farmecul și secretele orașului, a cărui moștenire culturală fabuloasă a dat lumii prima Universitate din lume și prima Academie de arte frumoase, trebuie descoperite cât mai autentic, ți-am pregătit o serie de experiențe care te fac să interacționezi altfel cu citadela, activități care ies din tiparul tururilor clasice de vizitare și-ți promit doar experiențe care îți provoacă senzații adevărate în inima unei regiuni istorice - Emilia-Romagna.

Cum ajungi

Zborurile directe din România oferite de companiile aeriene low cost Wizz Air, Blue Air și Ryan Air sunt oricând de luat în seamă și poți alege cele mai bune variante pentru tine.

Iar transferul de la aeroport în oraș nu ridică nici un fel de problemă, fiindcă poți lua un autobuz, trenul sau un taxi. Trebuie doar să consulți pagina oficială a aeroportului din Bologna, pentru mai multe detalii.

Experiențe pentru travel mood evadare în vacanță la Bologna

1. Descoperă orașul la pas, în compania unui localnic

Vacanța la Bologna trebuie să se desfășoare în ritmul tău, în felul tău, astfel încât descoperirea orașului să-ți dea cu adevărat sentimentul că evadezi într-o lume nouă, în care nu te mulțumești doar cu trecerea în revistă a principalelor atracții turistice, ci îi afli și locurile ascunse, cu poveștile lor secrete.

Din acest punct de vedere, Bologna este extrem de ofertantă, iar un tur în compania unui localnic îți oferă acea experiență de vizitare pe care o cauți.

Preferințele și interesele tale contează, iar odată spuse însoțitorului tău, ele se transformă în realitate, până în cel mai mic detaliu.

Răsfață-te pe traseu cu o înghețată, un aperitiv sau cu ce îți face plăcere, zăbovește cât dorești într-un magazin, o galerie sau la un obiectiv care ți-a atras atenția și bucură-te de frumusețea medievală a orașului-cetate, care își întinde farmecul în toate direcțiile.

2. Închiriază o bicicleta și cucerește centrul istoric

Într-o vacanță în Bologna, o alternativă excelentă de vizitare a orașului poate porni oricând de la închirierea unei biciclete. Iar atunci când îți este livrată gratis în locul în care stai, astfel încât singurul tău „efort“ să fie acela de a te avânta direct în centrul istoric al orașului, nici că se putea ceva mai ofertant. Odată urcat pe bicicletă, orașul se învârte în orice direcție apuci, pentru explora doar locuri frumoase.

Te deplasezi ușor, te oprești în piețe celebre, cum ar fi Piazza Maggiore, pentru a admira arhitectura clădirilor și palatelor care o înconjoară, prezente aici încă din secolul XV, te strecori pe sub porticuri elegante și vezi biserici cu o înfățișare unică în lume.

Apoi traversezi parcuri și grădini fermecătoare, în drumul spre muzeele orașului. Și iar pedalezi, fie spre primul sediu al celei mai vechi universități din lume, fie spre zonele în care se ridică, dintr-un trecut îndepărtat, turnurile simbol ale citadelei, cele care l-au determinat pe Dante Alighieri să descrie orașul, în timpul vizitei sale, ca pe o "Selva Turrita" (o pădure de turnuri). Aici trebuie spus că în secolul al XII-lea existau peste o sută de turnuri în oraș, dintre care au mai rămas în picioare puțin peste douăzeci.

pin icon

Citește și alte articole despre Bologna

3. Rafting pe râul Reno

A venit momentul să iei o pauză de la zona centrală din Bologna și să-ți îndrepți atenția spre alte părți ale citadelei, pentru a descoperi alt gen de experiențe.

Și de vreme ce râul Reno traversează partea de vest a orașului, de ce să nu profiți de apele sale și să te bucuri de o sesiune de rafting senzațională? Aventurează-te pe traseul lung de doi kilometri, care promite clipe de neuitat, în deplină siguranță!

La întoarcere ai parte de o plimbare superbă de-a lungul râului, alături de un ghid local, într-un mediu în care predomină frumusețea naturii, cu particularitățile sale.

4. O aventură cu un Segway

Orașul te cheamă din nou în inima sa și te provoacă la o nouă experiență de vizitare, de data aceasta cu un Segway.

Oricare dintre tururile pe care le alegi în centrul său istoric, de la cele simple la cele complete, toate au un numitor comun: bucuria pe care ți-o oferă un mijloc de deplasare contemporan și inedit, cum este un Segway, într-o zonă învăluită într-o aură medievală, la rândul ei deloc străină de avansului științelor, ba dimpotrivă!

5. Descoperă cele mai bune vinuri în tavernele și vinotecile orașului

Într-o vacanță în Bologna, senzațiile pe care ți le oferă orașul noaptea te transportă într-o călătorie a spectaculosului. Pornește într-un tur care îți dezvăluie tavernele și vinotecile cu tradiție, pentru a degusta cele mai bune vinuri, atât din regiune, cât și de pretutindeni.

Frumoasele clădiri din centrul orașului, luminate dramatic, creează cadrul feeric în care te deplasezi, alături de ghidul tău experimentat, pe străzile ce duc spre cea mai veche tavernă din oraș, o adevărată instituție a vieții de noapte din Bologna.

Un pahar de vin te introduce în atmosfera relaxată a localului și îți dă impulsul necesar pentru a porni spre o nouă destinație, o vinotecă în care sunt servite doar vinuri de cea mai bună calitate.

La final, îți este rezervată o zonă renumită pentru enotecile, restaurantele și pizzeriile cele mai în vogă ale citadelei.

6. Gătește acasă la un localnic

Specialitățile bolognese sunt atât de faimoase încât, odată ce au fost gustate, aproape oricine și-ar dori să știe să le gătească exact așa cum o fac localnicii. Nu e vorba că nu găsești rețete în cărțile de bucate sau pe site-urile de specialitate, însă nu totul stă în ele. Participă la un curs de gătit, acasă la un localnic, și vezi cum se pregătește un prânz sau o cină adevărată, cu produse proaspete și ingrediente din piețele locale.

Implică-te și învață secretele de preparare a aluatului pentru tagliatelle, tortellini și ravioli, apoi a dressing-ului savuros. Fii atent la modul în care sunt folosite carnea sau peștele, legumele și uleiul de Puglia și află lucrurile pe care nu le găsești în cărți. La final, bucură-te din plin de masa încărcată, alături de un pahar de vin.

7. Un tur cu balonul cu aer cald în atmosfera unei regiuni istorice

Un tur cu balonul cu aer cald în mod clar nu e o activitate de zi cu zi, iar senzațiile pe care le provoacă sunt atât de intense încât nu pot fi uitate o viață întreagă.

Iar dacă trăiești această experiență unică deasupra regiunii Emilia-Romagna, cu dealurile sale care se rostogolesc la nesfârșit, cu văile, apele și podgoriile ei roditoare, cu sate și orașe idilice, atunci frumusețea zborului nici că poate fi comparată.

Totul începe de undeva de lângă Ferrara, un oraș superb, cu străzi medievale ce duc spre castelul Estense, o fortăreață inclusă în patrimoniul UNESCO, ale cărei contururi urmează să le desenezi cu privirea din zbor.

Până atunci însă, cum vezi că aerul cald începe să dea formă uriașului balon, emoțiile și nerăbdarea pun stăpânire pe tine. Nici nu mai știi cum ai ajuns în marele coș, din momentul în care începi să te ridici în gloria văzduhului, care-ți deschide priveliștile răpitoare ale regiunii.

Relaxează-te și bucură-te de călătorie, ca un explorator al frumuseții pure!

8. Degustări de vin la o podgorie locală

Cât timp te afli în capitala regiunii Emillia-Romagna, ar fi păcat să nu descoperi vinurile istoricului ținut viticol, să nu vezi cu ochii tăi podgoriile care i-au dus faima în lume. Mergi într-un tur la o podgorie din apropiere de Bologna, deținută de o familie de generații întregi, și fii sigur că experiența este una dintre cele mai autentice.

Explorează întinderea de viță-de-vie, ce urcă dealurile încărcate, află de la proprietari istoria cramei, plimbă-te printre imensele butoaie în care vinul este păstrat până la maturizare și gustă cinci feluri diferite de vin produse aici, printre care aclamatul Controluce Rosso, pentru a-ți delecta papilele gustative, ca un adevărat somelier.

Și dacă mai pui și preparatele locale, servite pe terasa ce se deschide spre dealurile roditoare, pentru că licoarea trebuie neapărat însoțită de gustări delicioase, totul se transformă într-un maxim răsfăț.

9. Vizită & degustare în fabricile de parmezan, aceto balsamico și prosciutto

Lasă-te purtat în istoria gastronomică a regiunii și descoperă, într-o experiență culinară de excepție, secretele de fabricare a unora dintre cele mai apreciate produse din lume: parmezanul, oțetul balsamic și gustosul prosciutto, un trio italian redutabil.

Mai întâi, drumul te poartă în răcoarea dimineții la o fabrică în care se produce faimoasa brânză artizanală Parmigiano-Reggiano, așa cum se întâmplă doar în regiunea rurală din Emilia-Romagna, una dintre puținele zone de origine care dau denumirea celebrului preparat.

Aici ai șansa să urmărești întregul lanț, de la livrarea laptelui și până la procesul de învechire, să vizitezi locurile imense în care este depozitat parmezanul și să guști felurile diferite de brânză, alături de un pahar de vin de Lambrusco.

Urmează locul în care se produce unul dintre cele mai apreciate oțeturi balsamice din lume, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, cu o vechime între 12 și 25 de ani, totul după rețetele și tehnicile transmise din generație în generație și păstrate cu grijă de familia dedicată acestei afaceri.

După ce vezi butoaiele în care se învechește oțetul și faci diferența între diferitele arome, pornești spre fabrica în care se face prosciutto, unde ai ocazia să-i cunoști gustul autentic. La final, o cină tradițională într-un loc special, o trattoria sau o cramă organică certificată, încununează experiența.

10. Spre Maranello, în lumea Ferrari

Dintr-o vacanță în Bologna, la finalul căreia să poți spune că ai trăit cele mai tari senzații, nu poate să lipsească incursiunea în lumea Ferrari pe care ți-o aduce un tur în Maranello, fieful Ferrari.

Cum Maranello nu e departe de Bologna, noi spunem că merită tot efortul pentru ajunge până aici, fiindcă doar așa ai șansa unică de a efectua un test-drive cu un Ferrari California pe șoselele din oraș, alături de un copilot experimentat, care-ți dezvăluie toate secretele redutabilei mașini, pentru a te bucura de cea mai tare cursă.

Apoi, o vizită la muzeul Ferrari te introduce în istoria brandului și a succesului pe care l-a înregistrat de-a lungul timpului în Formula 1.

Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să te inspiri pentru următoarele vacanțe citind și alte articole din colecția Meriți o pauză. Pentru a fi la curent cu cele mai noi idei de vacanță, abonează-te la newsletter-ul nostru!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.