Acasa Travel Moods Evadare Porto, orașul plăcerilor în pași de fado

Travel Mood Evadare

Porto, orașul plăcerilor în pași de fado

Relaxare la superlativ și vin de Porto! Motive suficiente pentru a-ți planifica o vacanță în Portugalia, în orașul de pe malul Atlanticului unde muzica fado îți va fi cel mai de preț ghid.

Porto este destinația perfectă dacă ai chef de puțin exotism în vacanță în Portugalia, în vecinătatea oceanului Atlantic. Al doilea oraș ca mărime din Portugalia, situat de-a lungul râului Douro, el promite surprize de neuitat celor care se încumetă să se aventureze pe străzile sale abrupte și pe pantele nesfârșite.

O vacanță în Portugalia nu poate să nu includă un popas de câteva zile aici, pentru că Porto este, cu siguranță, locul unde esența iberică se resimte din plin.

Priveliștea ce se întinde dincolo de acoperișurile înalte ale caselor, istoria pulsând pe aleile din faimosul cartier Ribeira, probabil cel mai romantic și medieval loc din oraș, neașteptatele mostre de creativitate de care te lovești în plină stradă, unde artiștii își vând produsele artizanale, pivinițele umede unde știi că se păstrează cel mai bun vin din lume, viața de noapte cu senzualitatea ei aparte și deliciile culinare sunt doar câteva motive care fac din Porto un oraș de vis.

În orice punct al său te-ai afla te înconjoară incontestabila sa frumusețe: simplă, dar foarte prezentă și răvășitoare. Centrul istoric al orașului este protejat de patrimoniul UNESCO încă din 1996, ceea ce i-a permis să-și conserve cum nu se poate mai bine arhitectura, design-ul stradal și până și atmosfera boemă a teraselor de pe malul râului Douro.

Toate acestea învăluite, desigur, în melancolia muzicii fado, ale cărei versuri tânguitoare au devenit un zumzet de fond al orașului și o invitație deschisă la desfătare leneșă în compania unui pahar de vin Porto în vacanța în Portugalia. Și, cum orașul se prezintă ca un spațiu idilic al relaxării, tot ce-ți poți dori este să te teleportezi degrabă în mijlocul acestei oaze delicios de atractivă.

Cum ajungi

Când pleci într-o excursie care te transpune într-o stare feerică chiar din momentul în care îți faci bagajul, ultima grijă ar trebui să fie cum călătorești până la destinație. De aceea, cea mai simplă variantă să ajungi la Porto în vacanță în Portugalia este un zbor cu escală la Lisabona. Apoi, doar o oră cu avionul prelungește suspansul întâlnirii cu orașul.

Experiențe pentru travel mood evadare în Porto

1. Turul orașului în câteva ore

Sunt atât de multe lucruri interesante de văzut în Porto, așa că asigură-te că nu ratezi nimic. Pentru asta poți să-ți programezi câteva experiențe inedite cum ar fi să vizitezi orașul alături de un localnic.

De profesie architect, ghidul îți oferă un tur al orașului în cinci ore, timp în care îți va explica câte puțin despre fiecare punct de atracție din oraș, vei degusta vin și veți avea timp și pentru o scurtă sesiune de shopping. 

pin icon

Citește și alte articole despre Porto

2. În bătaia vântului

Sau, dacă ești amator de senzații inedite, poți alege să faci turul orașului pe o motocicletă cu ataș. Excursia durează șase ore și îți va da o idee despre cum este să vezi molatecul Porto cu repejorul și în bătaia brizei.

Avantajul este că vei putea vedea nu doar imensa clopotniță Torre dos Clérigo sau vei traversa podul DomLuis I, dar vei explora și împrejurimile orașului și sătucele pescărești din apropiere.

3. Aventură dincolo de râu

Există, cu siguranță, și varianta să incluzi incursiunea în zonele exterioare ale orașului într-un tur care durează o zi. Cu această ocazie te poți bucura de priveliște fără să fii contra cronometru, mai ales că și aici există o sesiune de degustat bunătăți și chiar o croazieră cu barca pe râu.

Iar dacă vrei să explorezi și celălalt mal al râului Douro, alege o descindere în micul și cochetul oraș Vila Nova de Gaia. Aici poți vizita faimoasele pivnițe unde vinul se păstrează la învechit de decenii întregi, dar ai timp și pentru un popas dacă vrei să prinzi puțin bronz portughez. În Gaia sunt nu mai puțin de 17 kilometri de plajă unde turiștii se adună pentru relaxare, sporturi pe apă, dar și sesiuni de yoga în aer liber.

4. Degustă, gătește, iubește

Și, cum orice experiență inedită trebuie să-ți facă o poftă sănătoasă de ceva bun, poți încerca un alt tur în vacanța ta în Portugalia, de data acesta exclusiv dedicat degustării de vinuri și mâncăruri tradiționale. Și nu doar că vei mânca foarte bine la taverne încărcate de istorie și melancolie, dar vei învăța și câte ceva despre istoria bucătăriei tradiționale portugheze.

Apoi, ca suvenir inedit din vacanța în Portugalia, vei învăța să gătești specialitatea casei, „bolinho de bacalhau“. Ori poate vrei să furi meserie de la un cunoscător autohton și atunci este recomandat să înveți să gătești cu un localnic și, în feul acesta, nu vei da niciodată greș la rețeta de melcișori cu smântână, de care te vei îndrăgosti instantaneu.

5. Cultură pe pâine

Tot de un festin, doar că de data aceasta cu artă, ai parte și dacă în timpul vacanței în Portgalia te încearcă curiozități culturale. Nu uita că Porto a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2001!

De atunci lucrurile au evoluat, așa că îți poți satisface fanteziile culturale vizitând Muzeul de Artă Contemporană sau nou renovatul Muzeu Național Soares dos Reis, dedicat mișcărilor artistice portugheze din ultimele secole.

6. Muzică pentru suflet

Și, pentru ca experiența desgustării deliciilor culinare și artistice să fie fără cusur, o poți completa cu un concert fado. Soul-ul portughez este nelipsit în serile liniștite petrecute în Porto și îți poate oferi o experiență ce trece dincolo de muzica obișnuită. Și tot spre seară este vremea perfectă pentru o plimbare pe faleză. Mijlocul de transport poate fi oricare (taxi, tramvai sau pe jos), căci senzația va fi una încântătoare.

Pentru varianta mersului pe jos, alege să alternezi zonele liniștite cu cele aglomerate ale orașului. Începi prin a traversa Parque da Cidade, șerpuiește apoi de-a lungul malului apei pentru a te abate mai târziu prin Piața Passeio Alegre pentru o doză de energie nocturnă. Chiar și în aceste zone, fado te va urmări în surdină însoțindu-ți gândurile până departe.

Unde stai:

The Yeatman Hotel

Parte din prestigioasa colecție Relais & Châteaux, The Yeatman se mândrește cu o stea Michelin pentru restaurantul său, cu luxul relaxat al încăperilor și mai ales cu moștenirea de generații, de-a lungul căreia a fost casă pentru cei care transportau prețiosul vin spre alte zări.

Tradiția portugheză se împletește cu confortul modern și cu decorul de inspirație britanică, iar poziția privilegiată, pe un deal, îi conferă un farmec aparte. Încă mai interesante sunt parteneriatele pe care acest hotel de lux le-a stabilit cu unii dintre cei mai bine cotați producători de vinuri, astfel încât seminariile, degustările și cinele însoțite de licori fac deliciul celor care se cazează aici. Profită de excursiile către podgoriile impresionante din împrejurimi și nu rata tratamentele spa, și ele bazate pe vinoterapie.

Pestana Porto

În legendara vale Douro, cu vedere la râu și la portul istoric, se află Pestana Vintage Hotel, cu o locație minunată, în centrul pieței Ribeira, astfel încât să experimentezi din plin farmecul regiunii. Grupul de clădiri ce îl alcătuiește are o istorie ce coboară până în secolul al XVI-lea, dar acum confortul modern a pus stăpânire peste construcții.

Camerele și apartamentele au vedere către râu și oraș, sunt echipate cu tot ceea ce îți trebuie pentru o ședere confortabilă și sunt spațioase și decorate cu gust. Dar ceea ce îți va face perioada petrecută aici cu adevărat specială este poziționarea hotelului, căreia i se datorează atât panoramele splendide, cât și impresia că faci parte, în fiecare moment, din viața acestui loc.

The Hotel Teatro

Acest boutique hotel accesibil nu este doar unul în care design-ul special este stăpân, ci și unde atmosfera este asigurată de conceptul special.

Aici, fiecare oaspete primește un bilet pentru a-și accesa camera, restaurantul și barul sunt Palco și Plateia, cu gusturi desăvârșite pentru cei pretențiosi, iar cele 74 de camere confortabile, colorate în bronz sau auriu nobil, își așteaptă vizitatorii. Hotelul este primul membru Design Hotels din Porto, și asta pentru că fiecare colț al locației mustește de povești concepute de hotelierul vizionar care a gândit acest loc.

Iar dacă vrei să îți prelungești șederea în Porto sau în împrejurimi, există și astfel de variante de cazare. Poți să-ți rezervi șederea pentru câteva zile la hotel Vintage House, care se află pe malul râului Douro și are vedere către Valea Douro, unde se află cele mai multe podgorii din zonă. Îți poți începe ziua savurând un mic dejun tradițional pe terasa hotelului, poți lenevi la prânz pe marginea piscinei în aer liber sau te poți răsfăța cu o cină romantică scăldată în luminile orașului, seara. Sau, pentru un plus de lux, poți poposi la hotelul Six Senses, despre care ți-am mai povestit aici.

Dacă ți-a plăcut acest material te invităm să te inspiri și pentru următoarele vacanțe citind articole din colecția Meriți o pauză. Pentru a fi la curent cu cele mai noi idei de vacanță, abonează-te la newsletter-ul nostru!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.