Acasa Travel Moods Explorare Excursie Rusia: o incursiune în fascinanta istorie țaristă

Travel Mood Explorare

Excursie Rusia: o incursiune în fascinanta istorie țaristă

O excursie în Rusia îți dezvăluie nu doar o lecție de istorie în toată regula, ci și ocazia de a trăi ca localnicii, savurând o gastronomie aparte, cunoscând localnici și vizitând obiective esențiale pentru orice călător curios.

 

Alege o excursie în Rusia organizată de Intreprid, cea mai mare companie organizatoare de tururi din lume, pentru a fi sigur că nu-ți scapă nici unul dintre obiectivele de importanță istorică din această destinație fascinantă.

Descoperă grandoarea Moscovei, dar și frumusețea orașelor Suzdal și Novgorod, trecând printre catedrale, monumente și tezaure culturale. Ajungi și la Sankt Petersburg, capitala imperială din inima vechii Rusii, dar nu înainte de a străbate Piața Roșie, locul care a schimbat în câteva rânduri istoria întregii lumi, și te bucuri de arta care spune povestea unui tărâm magic.

Ziua 1: Moscova, superba capitală a Rusiei de azi și de ieri

Moscova este prima destinație din această circuit impresionant. Doar gândul că ajungi la în capitala Rusiei de azi, dar și de ieri – a medievalului Cnezat al Moscovei, a Țaratului Rusiei și a temutei Uniuni Sovietice – îți poate da fiori pe șira spinării.

Cu toată moștenirea sa istorică, de multe ori sumbră, având în vedere mai ales trecutul comunist, Moscova este un oraș superb, care fascinează cu o mulțime de atracții istorice și culturale seducătoare, pe care ai ocazia să le explorezi imediat cum te-ai instalat la hotel.

Poți merge într-un tur pentru a vedea obiectivele iconice sau pe cele moderne. Te poți plimba cu faimosul metrou și să admiri stațiile sale impresionante, adevărate opere de artă, să te plimbi în parcul Gorki, să faci o croazieră pe râul Moscova, să vizitezi galeria Tretiakov, cunoscută în întreaga lume, să mergi la impunătoarea catedrală Sfântul Vasile, situată în Piața Roșie, sau să vezi un spectacol de operă sau de balet la renumitul teatru Bolșoi (cel mai bine ar fi să-ți rezervi biletele din timp).

Pune-ți în agendă întâlnirea de la ora 18:00 cu ghidul, ce are loc la hotel, pentru a primi ultimele informații legate de tur. Apoi bucură-te de primele mostre din delicioasa gastronomie rusească la masa opțională organizată de liderul grupului, alături de ceilalți participanți la excursie, cu care ai ocazia să te împrietenești și să împărtășești primele impresii.

Ziua 2: Suzdal, fermecătorul oraș medieval plin de biserici

O călătorie de patru ore cu autobuzul privat din Moscova te poartă la Suzdal, un mic oraș medieval fermecător, însă cu o mare importanță istorică, fiind una dintre cele mai vechi așezări din Rusia, capitală a principatului Rostov-Suzdal în anul 1125. De-a lungul timpului, a devenit un centru religios important, astăzi având 305 monumente, dintre care se remarcă fortăreața - partea veche a orașului, cele 30 de biserici ce datează din secolele XVII-XVIII, cele 14 clopotnițe și cele patru mănăstiri medievale.

Ajuns aici, admiră monumentele și mostrele vechii arhitecturi rusești, pierde-te pe străduțele pitorești ce se strecoară printre case de lemn frumos decorate și intră în oricare dintre bisericile care îți ies în cale. Oprește-te la unul dintre barurile de pe marginea râului și bucură-te de un pahar de mied și de atmosfera în care răsună clopotele bisericilor. Îți petreci noaptea în Suzdal, la o casă de oaspeți, și savurezi o cină cu preparate delicioase, pregătite în casă.

Ziua 3: O ultimă incursiune în Suzdal, înainte de întoarcerea la Moscova

După micul dejun, bucură-te de un tur ghidat, la pas, în acest oraș ce-ți dă impresia unui adevărat muzeu în aer liber. Admiră atracțiile sale impresionante, kremlinul cu frumoasa catedrală medievală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, piețele sale pitorești și mănăstirile sale faimoase.

Poate îți rămâne timp să te plimbi și pe malurile râului, peste care se întind poduri de lemn, și să intri și într-o cafenea, pentru a te bucura de gustoasele clătite cu caviar sau de specialitatea orașului, medovukha (mied). Apoi te îndrepți cu microbuzul privat spre orașul Vladimir, de unde iei trenul de mare viteză (Sapsan) spre Moscova. Seara te bucuri din nou de măreața capitală, explorând zonele care îți stârnesc interesul.  

Ziua 4: Moscova: de la mausoleul lui Lenin la atracțiile din interiorul zidurilor Kremlinului

O nouă zi în Moscova îți dă ocazia de a vizita mausoleul lui Lenin, aflat în Piața Roșie, care adăpostește trupul îmbălsămat al arhitectului Revoluției bolșevice din octombrie 1917. După aceea, mergi într-un tur ghidat în Kremlin, alături de un ghid local, pentru a vizita vechiul complex fortificat, locul de azi al sediului președinției Federației Ruse, dar și al unora dintre cele mai vechi și importante biserici din țară, unde au fost încoronați și sunt îngropați mulți dintre țarii și țarinele Rusiei.

Vezi turnurile Kremlinului, printre care se remarcă turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare, plimbă-te prin piața catedralelor și admiră bisericile și palatele din zonă, înainte de ajunge de la Muzeul Armureriei, pentru o vizită ghidată. Minunează-te în fața incredibilei colecții regale a muzeului și, dacă ai timp, vezi și colecția Fondului Rus al Diamantelor (nu face parte din tur), ce include coroana imperială a Rusiei, scaunul de fildeş al lui Ivan cel Groaznic, tronuri și robe regale, precum și numeroase bijuterii, printre care faimosul diamant Orlov (sau Orloff), ce a aparținut Ecaterinei cea Mare, și câteva ouă Faberge. Seara părăsești orașul și iei trenul de noapte spre Novgorod.

Ziua 5: Novgorod, cel mai vechi oraș din Rusia

Novgorod, cel mai vechi oraș din Rusia și unul dintre cele mai impresionante, te așteaptă cu o serie de monumente medievale superbe, adevărate comori arhitecturale foarte bine conservate. Descoperă bijuteriile citadelei într-un tur la pas, alături de un ghid local. Așa ajungi în kremlinul orașului, situat pe malul râului Volkhov, care adăpostește cel mai important monument, catedrala Sfânta Sofia, construită în anul 1045 de Iaroslav cel Înțelept, dar și cel mai vechi palat din țară (1433), cea mai veche clopotniță (secolul al XV-lea) și cel mai vechi turn cu ceas (1673), alături de alte atracții și de câteva muzee importante.

Tot aici se află și monumentul „Mileniul Rusiei“, construit în anul 1862, pentru a comemora un mileniu de la începutul domniei lui Ruric la Novgorod, perioadă asociată cu începutul statului rus. Cum treci râul, te pierzi pe străduțe liniștite și dai de ruinele palatului lui Iaroslav și de alte obiective. În timpul șederii în oraș, ai ocazia să vizitezi catedrala mânăstirii Iuriev (1030), muzeul de arhitectură din lemn din apropierea orașului, să mergi într-o croazieră pe râu sau pur și simplu să te relaxezi pe malurile sale. Seara te poți alătura ghidului pentru o experiență la baia publică a orașului, care ar trebuie să nu lipsească din nici o excursie în Rusia.

Ziua 6: Sankt Petersburg, superba capitală imperială a Rusiei

Îți iei rămas bun de la Novgorod și călătorești cu un autobuz privat spre superbul Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, situat în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic din Marea Baltică.

Moștenirea lăsată de țarul Petru cel Mare, cel care a fondat orașul în anul 1703, se resimte la tot pasul. Aerul de capitală imperială te cucerește încă de la început, prin amestecul arhitecturii de inspirație europeană cu cea specifică regalității rusești.

Sankt Petersburg te uimește cu palatele și clădirile sale baroce, cu bulevardele lungi și drepte, cu piețele, grădinile și parcurile sale frumoase, cu catedralele, muzeele, monumentele și sculpturile decorative și cu canalele sale care i-au adus și supranumele de „Veneția Nordului“. După ce te cazezi la hotel, te așteaptă o petrecere de apartament, în locuința unei familii prietenoase dintr-un bloc construit în stil sovietic.

Ziua 7: Sankt Petersburg în toată splendoarea

Ai întreaga zi la dispoziție pentru a explora orașul în ritmul tău și a-i descoperi atracțiile. Plimbă-te de-a lungul numeroaselor sale canale, traversează podurile, continuă pe bulevardele largi, cum ar fi Nevski Prospekt (bulevardul Neva), artera principală a orașului, admiră monumentele, palatele și clădirile faimoase și odihnește-te în piețe și parcuri seducătoare.

Poți vizita catedrala Sfântului Isaac, cu magnifica sa cupolă, sau mănăstirea Aleksandr Nevski, în al cărei cimitir se află înmormântate nume celebre ale culturii rusești, printre care Ceaikovski și Dostoievski.

Fă-ți timp pentru a vizita muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai mari și mai vechi din lume, unde poți admira o colecție de artă impresionantă, ce include lucrări de Rembrandt, Rubens, Matisse, Paul Gauguin și Picasso, printre multe altele. Poți alege să mergi într-un tur ghidat al orașului, alături de un localnic, să te bucuri de o croazieră cu barca pe râurile sale și să vezi un spectacol de operă sau de balet la celebrul teatru Mariinsky.

Ziua 8: La revedere, Sankt Petersburg, la revedere Rusia!

Superba excursie în Rusia se încheie azi. Poate mai ai timp să dai o tură în oraș, până să-ți iei la revedere de la Sankt Petersburg, de la Moscova și de la întreaga Rusie!

Iar dacă ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe, te invităm să descoperi și alte idei din colecția „Explorează și descoperă“  – o colecție unică de circuite organizate în întreaga lume de companii internaționale de prestigiu!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.